«Γόρδιος δεσμός» η… τεχνολογία

«Όπως πάμε, θα φτάσει η ημέρα των εκλογών και δεν θα έχουμε αποφασίσει πως θα γίνει η ψηφοφορία“. Με αυτόν τον σκωπτικό τρόπο αντέδρασε μέλος της Επιτροπής Αλιβιζάτου την Πέμπτη το βράδυ μετά το πέρας της συνεδρίασης, όπου δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τον νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι διαφορές παραμένουν και οι δύο πλευρές (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) δεν κάνουν βήμα πίσω. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει πως για να ψηφίσει κάποιος μέσω του τηλεφώνου ή του υπολογιστή θα πρέπει πρώτα να έχει προσέλθει και να πάρει τον προσωπικό του κωδικό. Κάτι που επί της ουσίας δεν επιτρέπει στους Έλληνες μετανάστες (λόγω κρίσης) να μετάσχουν στην ψηφοφορία από το εξωτερικό. Από την άλλη, το Ποτάμι εμμένει πως πρέπει να μπορεί ο καθένας να ψηφίσει όπως θέλει, και μάλιστα οι εκπρόσωποι της Σεβαστουπόλεως ισχυρίζονται πως η τεχνολογία τα έχει λύσει τέτοιου είδους προβλήματα.

Το δισεπίλυτο αυτό ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στην συνεδρίαση της Πέμπτης από την Επιτροπή Αλιβιζάτου, όπου ήταν εκεί και ο Ανδρέας Δρυμιώτης (ειδικός σε τεχνολογικά θέματα), ο οποίος επανέλαβε την θέση του ότι υπάρχουν τρόποι να διασφαλισθεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ανδρέας Δρυμιώτης παρουσίασε το ηλεκτρονικό σύστημα «Ζευς» (οι σέρβερ του συστήματος βρίσκονται στο υπουργείο Παιδείας). Ο κ. Δρυμιώτης το χαρακτήρισε αξιόπιστο, αλλά όταν ρωτήθηκε από τους κ.κ. Δημήτρη Ρέππα, Αντώνη Βγόντζα (οι οποίοι συμφωνούν με τους όρους που θέτει η Φώφη Γεννηματά) αν «αντί του παππού μπορεί να ψηφίσει η γιαγιά ή ο γιος» ή «αν μπορεί να υπάρξει μαζική παρέμβαση από άλλο κόμμα», απάντησε πως «αυτό δε μπορεί να αποκλειστεί». Με την αφορμή αυτή, οι ενστάσεις της Χαριλάου Τρικούπη ενισχύθηκαν.

 Αντίθετοι Θεοδωράκης, Ανδρουλάκης

Οι εκπρόσωποι του κ. Θεοδωράκη εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για τα προσκόμματα που η πλευρά Γεννηματά θέτει στην καινοτομία της ηλεκτρονικής ψήφου, καθώς επίσης και ο υποψήφιος Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής, επιπρόσθετα, δήλωσε με οργή ότι «αν η κα Γεννηματά θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενη σε μια ελεγχόμενη μικρή ψηφοφορία, τουλάχιστον ας το πει δημόσια να το γνωρίζουμε οι συνυποψήφιοί της». Ο κ. Θεοδωράκης, μάλιστα, φέρεται να δέχεται εισηγήσεις από τους στενούς συνεργάτες του να αποσύρει την υποψηφιότητά του, μια εξέλιξη βεβαίως που θα τινάξει στον αέρα το όλο εγχείρημα.

Όπως εξηγούν από την Σεβαστουπόλεως, το ΠΑΣΟΚ και η κα Γεννηματά θέλει πάση θυσία να μην ψηφίσουν οι μετανάστες της κρίσης, καθώς εκτιμούν πως με αυτόν τον τρόπο θα εκφράσουν την οργή τους, οπότε θα μειωθεί δραματικά η πιθανότητα εκλογής της κας Γεννηματά. «Διότι ας μην λησμονούμε ότι και η κα Γεννηματά ήταν υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου», λένε χαρακτηριστικά. Αντίθετα, η Χαριλάου Τρικούπη εμμένει στο κούφιο επιχείρημα ότι «δεν είμαστε το survivor».

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή Αλιβιζάτου. Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει και την στάση της η Vodafone. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ήδη την τεχνογνωσία από τις εκλογές στην Ν.Δ. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το κόστος και οι όροι της διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διπλής ψήφου.

Πάντως, η επιτροπή αποφάσισε να υπάρξει κατά την εκλογική διαδικασία online διασύνδεση όλων των καλπών όπου αυτές στηθούν σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα,  να επικοινωνούν δηλαδή οι κάλπες μεταξύ τους ώστε να αποφεύγονται διπλοψηφίες και τριπλοψηφίες.

Διαφωνίες και για τις μονομαχίες

Αδιέξοδο, όμως, έχει προκύψει και στο θέμα των κοινών εμφανίσεων, εν είδει «ντιμπέιτ», των υποψηφίων. Η πρόταση της επιτροπής Αλιβιζάτου είναι να πραγματοποιηθούν 13 τέτοιες κοινές εμφανίσεις, μία σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Η πλευρά της κας Γεννηματά, με την σιωπηρή ανοχή του Ποταμιού, απέρριψε την πρόταση και αντιπρότεινε δύο μόνο κοινές εμφανίσεις, μία στην Αθήνα και η άλλη στην Θεσσαλονίκη, με τηλεοπτική κάλυψη από όσα κανάλια το θελήσουν. Αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη τάσσονται οι Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης, που επιμένουν να ισχύσει η πρόταση Αλιβιζάτου, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στην δική του πρόταση για πέντε «μονομαχίες» στις πέντε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Εγκρίθηκε και μία επιστολή δεοντολογίας και διαφάνειας προς τους υποψηφίους, με την οποία η επιτροπή τους προτρέπει να συμμετέχουν σε τρεις δημόσιες συζητήσεις (δύο πριν από την 5η Νοεμβρίου και μία πριν από τον δεύτερο γύρο), να μην αγοράζουν τηλεοπτικό χρόνο, να αποφύγουν την αφισοκόλληση και να δημοσιοποιούν τις δαπάνες τους.
Η επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων θα γίνει από τον Νίκο Αλιβιζάτο στις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς μέχρι τις 22 θα πρέπει να έχουν προσέλθει όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο γραφείο του με τις 1.000 υπογραφές από εφτά περιφέρειες της χώρας. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας θα αποτελέσει την αφορμή για να ακυρώσει κάποιος από τους ενδιαφερόμενους την συμμετοχή του.

 Ο Θεοχαρόπουλος

Κι ενώ υπάρχει αναβρασμός για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας, παρέμβαση έκανε μέσω συνέντευξής του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., που αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος, υποστήριξε πως «θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία αν μετά την εκλογή του νέου αρχηγού δεν ενωθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού».

Τάσσεται υπέρ της συγκρότησης ενιαίου και όχι αρχηγοκεντρικού κόμματος, θεωρώντας υπερβολικό τον αριθμό όσων έθεσαν υποψηφιότητα. «Τα πολλά “εγώ” έχουν ταλαιπωρήσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Σήμερα πρέπει να προτάξουμε το “εμείς” και το συλλογικό έναντι του ατομικού
», ανέφερε. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. υπογράμμισε ότι η δημιουργία του ισχυρού πόλου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου, προϋποθέτει την συμμετοχή με όλες τις προσωπικές δυνάμεις στο εγχείρημα και όχι λογικές διπλών ρόλων.

Και όπως είπε, «ζητώ από τον αρχηγό που θα εκλεγεί να λειτουργήσει ενωτικά, να προωθήσει την σύνθεση και την ανανέωση και να προτείνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που δεν είναι αυτοσκοπός ή “μόδα”, αλλά θα αναιρέσουν τις παθογένειες που γέννησαν την κρίση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα