Δέσμευση για κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί

Τη δέσμευσή του για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Νεμέα, την οποία χαρακτήρισε «ναυαρχίδα» της ελληνικής οινοποιίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψή του σε βιολογικό αμπελώνα κοντά στο χωριό Κούτσι δήλωσε ότι «ο τρύγος είναι συνυφασμένος με την ιστορία αυτού του ευλογημένου τόπου. Επισκέπτομαι σήμερα τη Νεμέα για να τονίσω την έμφαση που θέλει να δώσει η Ν.Δ. στην ποιοτική πρωτογενή παραγωγή».
Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι «το κρασί είναι ένα προϊόν στο οποίο η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, πρέπει όμως αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα να υποστηρίζεται κι από τις κατάλληλες δημόσιες πολιτικές. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένα τραγικό λάθος, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα και πρόσθεσε σημαντική γραφειοκρατία, ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς. Αποτελεί ρητή δέσμευση της Ν.Δ. ότι αυτός ο άδικος και αναποτελεσματικός φόρος θα καταργηθεί το συντομότερο δυνατό».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., συνοδευόμενος από το βουλευτή Χρήστο Δήμα, πρώην βουλευτές και στελέχη του κόμματος, συναντήθηκε με αγρότες και κατοίκους σε καφενείο της Νεμέας και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Νεμέας, όπου έδωσε τα συγχαρητήριά του για την προσπάθεια που κάνει η Ένωση για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των προϊόντων της. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό, έναν από τους μεγαλύτερους της χώρας, με 800 συνεταίρους μέλη και παραγωγή κατά μέσο όρο να ξεπερνά τους δέκα χιλιάδες τόνους ετησίων, παραγωγή που τυποποιείται και εμφιαλώνεται στο σύνολό της με 15 κωδικούς και εξάγεται κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά.
Στον Συνεταιρισμό ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημερώθηκε για την παραγωγή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οινοπαραγωγοί και τους επανέλαβε τη δέσμευσή του για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
Μετέπειτα επισκέφθηκε βιολογικό αμπελώνα και συνομίλησε με αμπελουργούς, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με κατοίκους στο αναψυκτήριο του χωριού Κούτσι.
Ο κ. Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Νεμέα επισκεπτόμενος τον αρχαιολογικό χώρο στην Αρχαία Νεμέα.
Στην Εξεταστική

Με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα ξεκίνησε τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τη νομιμότητα τραπεζικής δανειοδότησης σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης, με την Ν.Δ. να ζητά να προσέλθει στη Βουλή ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος διεκδικεί μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου να τοποθετηθεί στις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου εναντίον του. Όμως το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.
Η Επιτροπή αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να καλέσει την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, τον εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Γιάννη Κουρτάκη, προκειμένου να καταθέσει για το δάνειο που είχε πάρει, ύψους 960.000 ευρώ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, είχε γνωστοποιήσει επιστολή του εκδότη, στην οποία σημείωνε ότι λόγω της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση έχει την ιδιότητα του «υπόπτου» και εξηγήσεις παρέχει μόνο ενώπιον του φυσικού του δικαστή. Ωστόσο, συμπλήρωνε πως εάν το επιθυμεί η Επιτροπή, θα έρθει να καταθέσει.
Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε στην Εξεταστική Επιτροπή η κατάθεση του εκπροσώπου της εταιρείας ΔΟΛ και γιου του Σταύρου Ψυχάρη, Παναγιώτη.
Ένταση για τις δηλώσεις Γεωργιάδη

Ένταση δημιουργήθηκε στην Εξεταστική μεταξύ βουλευτών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επίκεντρο τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι το κόμμα του θα επιδιώξει «κούρεμα» του χρέους των δανείων που είχε λάβει. Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας κάλεσαν τους βουλευτές της Ν.Δ. να ξεκαθαρίσουν εάν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζουν την επίσημη θέση του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης μίλησε για ρύθμιση των δανείων, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζουν ότι υπάρχει διαφοροποίηση και θα πρέπει επίσημα να πάρει θέση η αξιωματική αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα