Δίκαιη αντιμετώπιση των δανειοληπτών ζητά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕTE

Δίκαιη αντιμετώπιση των δανειοληπτών ζητά ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο Capital + Vision.

Μεταξύ άλλων ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προκειμένου να συμβάλει στην επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ έκανε έκκληση να  κλείσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζα χαρακτήρισε “μονόδρομο” την αντιμετώπιση “με δίκαιο τρόπο” των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε αστοχία στο κρίσιμο αυτό θέμα θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία με τους δανειολήπτες που θέλουν, αλλά αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. “Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορούμε να είμαστε ευχάριστοι σε όσους συστηματικά αθετούν τις υποχρεώσεις τους”, πρόσθεσε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Υπογράμμισε ότι η δίκαιη αντιμετώπιση των δανειοληπτών είναι κρίσιμης σημασίας, επισημαίνοντας ότι “διαφορετικές επιλογές δεν θα επιφέρουν την ισορροπία που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις από το παρελθόν”.
Προειδοποίησε εξάλλου ότι η παροχή στήριξης σε στρατηγικούς κακοπληρωτές οδηγεί σε στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού, επιβαρύνοντας περαιτέρω την οικονομία και τους καταναλωτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να ολοκληρωθεί εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να βελτιωθεί το χρηματοδοτικό προφίλ της χώρας και του τραπεζικού συστήματος.
Σημείωσε ακόμα ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι “ιδιαίτερης σημασίας, όχι τόσο ως πηγή χρηματοδότησης καθώς αυτό καλύπτεται από το πρόγραμμα, αλλά ως μήνυμα εμπιστοσύνης των θεσμών στην ελληνική οικονομία”.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE “θα έχει μεγάλο αντίκτυπο συνολικά, με σημαντικά οφέλη για τον τραπεζικό κλάδο καθώς θα οδηγήσει σε μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από το Ευρωσύστημα”, πρόσθεσε.

“Θα οδηγήσει επίσης σε περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη χαλάρωση των capital controls και στην επιστροφή στην κανονικότητα”, ανέφερε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα