Δεν έχουν τελειωμό τα βάσανα

Η επιστροφή στην πραγματικότητα για τον Βαγγέλη Βενιζέλο μόνο εύκολη δεν ήταν μετά το σύντομο διάλειμμα που έκανε με αφορμή την απουσία του στο εξωτερικό.

Δεν πρόλαβε να πατήσει το πόδι του στη χώρα και τα βάσανα πολλαπλασιάστικαν για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που πλέον δεν τους προλαβαίνει.
Και ποιον να προλάβει αλλωστε; Την Άννα (Διαμαντοπούλου) που μιλάει και με τον Φώτη (Κουβέλη) για την νέα κεντροαριστερά από την οποία εκείνος έχει αποκλειστεί; Τον Γιώργο (Παπανδρέου) που του λέει «Βαγγέλη κάτσε φρόνιμα επιστρέφω οριστικά»; Τον Αλέκο (Παπαδόπουλο) που εβγαλε δικό του μανιφέστο; Τον Παναγιωτακόπουλο που του ανακοίνωσε πως ο χρόνος που είχε τελείωσε; Τον Αντώνη Σαμαρά που ξεκαθαρίζει ότι τις αποφάσεις παίρνει η ΝΔ ως πρώτη δύναμη; Ακόμα και οι Γερμανοί ξεφτιλίζουν την νέα σοσιαλιστική προσπάθεια που τόσο διαφήμισε ο Βαγγέλης μαυρίζοντας το όνειρο του.

Ψάχνουν σωτήρα

Την ίδια ώρα, μήνυμα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με την οποία διαφωνούν ριζικά και δε πρόκειται όπως λένε να συμφωνήσουν μαζί της αν δεν αλλάξει στρατηγική στέλνουν στελέχη του κόμματος. Ήδη μετά από συνεννοήσεις που έγιναν στο παρασκήνιο όλες τις προηγούμενες ημέρες στελέχη αποφάσισαν να μην παραστούν στη σημερινή συνεδρίαση.
Ανάλογες συζητήσεις έγιναν με στελέχη στη Βόρειο Ελλάδα. Μέλη της κεντρικής επιτροπής, πρώην βουλευτές, αποφάσισαν να στείλουν κι αυτοί το δικό τους μήνυμα καθώς όπως τονίζουν δε θέλουν να νομιμοποιήσουν με τη παρουσία τους το αποτέλεσμα του συνεδρίου όπως αυτό αποτυπώνεται στη σύνθεση της κεντρικής επιτροπής.
Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει μεταξύ των στελεχών αυτών οι οποίοι διαφωνούν και ζητούν αλλαγή πολιτικής και αλλαγή ηγετικής ομάδας. Δεν αποκλείεται κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει θεσμική ιδιότητα στο παρελθόν και που αυτήν την ώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλα στελέχη να αναλάβει πρωτοβουλία όπως λέει για τη σωτηρία της παράταξης: Τη δημιουργία μίας επιτροπής η οποία θα αναλάβει την ανασύσταση του κόμματος. Κάτι τέτοιο όμως συνιστά ομηρία του κύριου Βενιζέλου, την οποία δεν πρόκειται φυσικά να το δεχθεί.
Ηττα για την προοδευτική συμμαχία

Και με όλα αυτά ο Βαγγέλης Βενιζέλος καλείται να αντιμετωπίσει και την πρώτη ήττα της Προοδευτικής Συμμαχίας για την οποία τόσο πολύ καμάρωνε.
Τα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης γύρισαν την πλάτη στη προοδευτική συμμαχία και υπήρξε επικοινωνιακός κόλαφος με τα σχόλια του γερμανόφωνου τύπου για το εγχείρημα του SPD. Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες που διοργάνωσαν το ιδρυτικό συνέδριο στη Λειψία , πως ειναι δυνατόν στις διαδικασίες της ιδρυτικής διακήρυξης να ήταν παρόντες απο τις 27 ευρωπαϊκές χώρες μονο επτά αρχηγοί κρατών, πρόεδροι ή πρωθυπουργοί ενώ την επόμενη ημέρα, γιορτή για τα γενέθλια του γερμανικού κόμματος να ήταν εκεί πολλοί ξένοι ηγέτες από τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.
Παράλληλα με 124 άρθρα απασχόλησε τον γερμανικό τύπο η επιστολή Παπανδρέου και η ίδρυση της Προοδευτικής Συμμαχίας. Σε γενικές γραμμές ο γερμανόφωνος τύπος αντιμετώπισε με επιφύλαξη και πολλές κριτικές παρατηρήσεις την ίδρυση του νέου δικτύου, ίσως επειδή η πανηγυρική τελετή έναρξης δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει οι διοργανωτές.
Μερικοί χαρακτηριστικοί τίτλοι από τον γερμανόφωνο τύπο:
Die Zeit: To SPD έπρεπε να μείνει στο παλιό του δίκτυο (.) Το SPD αφήνει τη Σοσιαλιστική Διεθνή για να φτιάξει ένα δικό του δίκτυο. Είναι λάθος, λέει ο ερευνητής Stephan Klecha.
Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk): Ο πρώην Πρόεδρος του SPD, Franz Muntefering, σε σχετική ερώτηση για το θέμα δήλωσε στη Γερμανική Ραδιοφωνία: «Δεν έχω καθόλου εμπλακεί στο θέμα αυτό, αλλά έχω συναναστραφεί πολλές φορές με τον Παπανδρέου και τον έχω στο μυαλό μου με μεγάλο σεβασμό».
Der Standard Αυστρίας: H διαμάχη για την αριστερή συμμαχία επισκιάζει το πάρτυ του SPD.
Sueddeutsche Zeitung: To SPD απομακρύνεται από τον σοσιαλισμό και ιδρύει όμιλο με το αδιάφορο όνομα που δεν λέει τίποτα – Προοδευτική Συμμαχία. Τι επιδιώκει το SPD με αυτό το κακέκτυπο;
Τagesspiegel: Nέα κατεύθυνση στο SPD – Προοδευτικό και όχι σοσιαλιστικό.
Neues Deutschland: H κριτική απέναντι στη Σοσιαλιστική Διεθνή είναι αδικαιολόγητη. Αποτελεί ένα φόρουμ διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα