Δεν ήταν ούτε καλός, ούτε κακός ο Ολυμπιακός στο Καμπ Νου!

Αντικρουόμενες οι απόψεις των… ειδικών μετά το ματς του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου. Μετά από τέτοια παιχνίδια είναι δύσκολο να κάνεις πραγματική κριτική για το αν μία ομάδα πήγε καλά ή όχι, διότι δεν αντιμετώπισε σύλλογο ιδίας δυναμικής. Είναι σαν να κοντραρίστηκε μία μπάλα του μπόουλινγκ με μία του τένις.

Το μέγα λάθος είναι η ανάγνωση του αγώνα από το σκορ, από τις τελικές, από τις πάσες και από την… παλαιότερη παρουσία του Ολυμπιακού στο θεσμό, όταν κόντραρε στα ίσια τη Ρεάλ στο Μπερναμπέου! Η μοναδική ανάγνωση που μπορεί να γίνει είναι από τη σύγκριση των ένδεκα παικτών της μίας ομάδας και των ένδεκα (ή δέκα) της άλλης.

Δεν υπάρχει τέτοια σύγκριση, λοιπόν. Ο Ολυμπιακός κάποτε έπαιζε στο Champions League με τον Ριβάλντο, τον Τζιοβάνι, τον Γκαλέτι, τον Τζόρτζεβιτς, τον Αλεξανδρή. Όσο κι αν πασχίζουν κάποιοι να ισχυρίζονται πως και το σημερινό ρόστερ του Ολυμπιακού είναι επιπέδου, δεν έχουν δίκιο.

Βάση της σύγκρισης των παικτών, λοιπόν, ο Τάκης Λεμονής ορθώς παρέταξε αυτό το σχήμα και ορθώς έδωσε τις συγκεκριμένες οδηγίες στους παίκτες. Τα όποια λάθη ίσως έχουν να κάνουν με τις αλλαγές και τις επιλογές των παικτών. Ο Φορτούνης για παράδειγμα, αργός ποδοσφαιριστής ναι, αλλά μπορεί και κρατά την μπάλα. Έπρεπε να παίξει. Και να πάρει εντολή να μαρκάρει. Απλά πράγματα. Η Μπάρτσα έπαιξε σε χαλαρό τέμπο, δεν πίεζε ιδιαίτερα και ο Ολυμπιακός αν είχε έναν παίκτη να κρατά την μπάλα θα είχε περιορίσει ελαφρώς την κατοχή των αντιπάλων. Με τον Οτζίτζα δίπλα του, που στο πρώτο ημίχρονο ήταν συγκινητικός, θα είχε καλύτερη τύχη η ομάδα του Πειραιά.

Η Μπαρτσελόνα παραδοσιακά στο Καμπ Νου «μετράει» τον αντίπαλό της και μετά παίζει όσο χρειάζεται για να νικήσει. Αυτό έκανε και με τον Ολυμπιακό. Όταν στο 55’ βγήκε ο Ζιλέ, δέκα λεπτά ήταν αρκετά προκειμένου οι «μπλαουγκράνα» να βάλουν το δεύτερο και το τρίτο γκολ για να διώξουν το όποιο άγχος. Ο Τάκης Λεμονής μάλλον μπερδεύτηκε βλέποντας το πρώτο δεκάλεπτο στο β’ μέρος να πηγαίνει καλά και επέλεξε τότε να βάλει ένα σέντερ φορ. Έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι ήταν το λάθος του. Για 42 λεπτά, ένδεκα εναντίον ένδεκα η Μπαρτσελόνα έβαλε ένα γκολ, κι αυτό αυτογκόλ. Στο πρώτο εικοσάλεπτο με παίκτη λιγότερο έβαλε δύο. Και αυτό διότι ο Λεμονής έβγαλε ένα χαφ!

Πριν από δέκα χρόνια οι ελληνικές ομάδες στο Champions League – που τότε βγάζαμε τρεις – κόντραραν στα ίσια την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ. Και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» το ποδόσφαιρό μας και πλέον οι ομάδες μας δε βλέπουν αυτά τα ματς ως γιορτή, ως ευκαιρία για ιστορικό αποτέλεσμα, αλλά κοιτάνε πως θα αποφύγουν τη συντριβή. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες εξακολουθούν να βλέπουν τις ελληνικές όπως τις έβλεπαν πάντα. Χαλαρή αντιμετώπιση και λίγο φορτσάρισμα άμα δουν τα σκούρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα