Δεν αλλάζει ρότα η κυβέρνηση για τα «βραχιολάκια» κράτησης

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων –το γνωστό «βραχιολάκι»– μετά και από το περιστατικό της απόδρασης μίας υπόδικης για οικονομικά εγκλήματα γυναίκας που σημειώθηκε στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο (19/11).

Ήδη από την εταιρεία η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, την G4S Secure Solutions, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι εφάρμοσαν κατά γράμμα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ενημέρωσαν άμεσα τις αρχές ώστε να εντοπιστεί η κρατούμενη με το βραχιολάκι που δραπέτευσε, εξηγώντας ότι παρείχαν διαρκή ενημέρωση για τη θέση και την πορεία του επιτηρούμενου ατόμου, μέχρι της στιγμής που έλαβαν σήμα αποκοπής του ιμάντα του «βραχιολιού», το οποίο εντόπισαν και περισυνέλλεξαν αργότερα.

Από την G4S διευκρινίστηκε επίσης ότι ως τεχνολογικός πάροχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την εγκατάσταση και καλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια και για την τήρηση της εφαρμογής των περιοριστικών όρων, που έχουν ορίσει οι δικαστικές αρχές, ενώ σε καμία περίπτωση ο ρόλος της εταιρείας δεν εκτείνεται σε καταστολή, περιορισμό ή καταδίωξη του επιτηρούμενου ατόμου εφόσον διαπιστωθεί παραβίαση.

Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνει να αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα το θέμα λέγοντας καταρχάς το προφανές. Ότι δηλαδή «το περιστατικό εξετάζεται λεπτομερώς προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν αστοχίες και να γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις».

Ωστόσο από τη λεωφόρο Μεσογείων ξεκαθαρίζεται ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής της υιοθέτησης του εν λόγω εναλλακτικού μέτρου κράτησης, λέγοντας συγκεκριμένα:

«Η ηλεκτρονική επιτήρηση, σε κατ’ οίκον περιορισμό ή εκπαιδευτική άδεια, έχει συνολικά εφαρμοστεί σε 11 άτομα, χωρίς καμιά παραβίαση των όρων της μέχρι προχθές. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο στηρίζεται στη διαρκή παρακολούθηση αλλά και την εμπιστοσύνη των επιτηρουμένων. Τα εναλλακτικά μέτρα της κράτησης, που υιοθετούνται διεθνώς ως προτεραιότητα της αντεγκληματικής πολιτικής, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται απαρεγκλίτως».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα