“Δεν ανεχόμαστε, ούτε δεχόμαστε διεκδικήσεις”

Στο “πόλεμο” που ξέσπασε ανάμεσα στον Μέβλουτ Τσαβούσογλου και τον Προκόπη Παυλόπουλου και στα  όσα τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχετικά με τις διεθνείς συνθήκες και τους ισχυρισμούς των Τούρκων για γκρίζες ζώνες στον Αιγαίο αναφέρθηκε ο Δημήτρης Βίτσας που τάχθηκε στο πλευρό του Προέδρου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, “δεν ανεχόμαστε, ούτε δεχόμαστε διεκδικήσεις” τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας παράλληλα πως δεν ωφελεί κανέναν να παραμένει μια τεχνητή ένταση, ούτε τους Ευρωπαίους ούτε του συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Είναι δουλειά μας να έχουμε σενάρια για τα πάντα” είπε εν συνεχεία τονίζοντας όμως παράλληλα πως “κανείς δεν θέλει τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου για πολιτικούς λόγους”.

“Δουλειά του υπουργείου να έχει έτοιμα όλα τα πιθανά σενάρια”

Σε ό,τι αφορά στην αναφορά του Ν. Κοτζιά πως οι Τούρκοι έφτασαν λίγο πριν πατήσουν το κόκκινο κουμπί ο κ. Βίτσας τόνισε ότι ο ίδιος προτιμά οι λύσεις να δίδονται δια της διπλωματικής οδού, ωστόσο είναι δουλειά του υπουργείου να έχει έτοιμα όλα τα πιθανά σενάρια.
Σε ότι αφορά τις πληροφορίες ανώτατης πηγής του υπουργείου Άμυνας για πιθανότητα θερμού επεισοδίου το καλοκαίρι στην Κύπρο ο Δ. Βίτσας είπε πως δεν έχει τέτοιες πληροφορίες επισημαίνοντας ότι ανάλογες πληροφορίες δεν είναι καλό να μπαίνουν σε δημόσιο διάλογο.

Την ίδια ώρα πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η Τουρκία έχει σοβαρά προβλήματα τόσο στα ανατολικά όσο και στα νότια σύνορά της, αλλά και αναταράξεις στο εσωτερικό της, επισημαίνοντας ότι έχει αποδεχθεί ιστορικά ότι επιλέγει πολλές φορές να κάνει εξαγωγή της έντασης αυτής.

Για τα εξοπλιστικά

Ερωτηθείς για τα εξοπλιστικά ο κ. Βίτσας είπε ότι «είμαστε σε φάση ανασυγκρότησης με αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων μέσω της συντήρησης και στοχευμένων αγορών που πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει κυνήγι εξοπλισμών».

«Όλα θα είναι σε συγκεκριμένο δημοσιονομικό πλαίσιο που εξετάζεται. Και ο υπουργός Άμυνας δεν έχει μιλήσει ποτέ για αγορά μαχητικών αεροπλάνων. Στην ουσιά μιλάμε για αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών, όπου περιμένουμε μια απάντηση για το κόστος και η αποπληρωμή να γίνει σε βάθος 10ετίας» πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι το κόστος θα είναι από 800 εκατ. έως 1,5 δισ. ευρώ χαρακτηρίζοντας «το κόστος αυτό πλήρως διαχειρίσιμο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα