Δεν γεμίζει με τίποτα το καλάθι

Γράφουν, σβήνουν, και μένουν μόνο με τις μουτζούρες στο Μέγαρο Μαξίμου. Η προσπάθεια να βρουν εξαγγελίες για την επίσκεψη Τσίπρα στην ΔΕΘ έχει καταλήξει σε αδιέξοδο. Άλλωστε, η περίοδος που ταυτίζεται με την έναρξη επί της ουσίας της 3ης αξιολόγησης, με τα οικονομικά στοιχεία να είναι εις βάρος της κυβέρνησης, να υπάρχουν σκληρά μέτρα σε εκκρεμότητα, δεν ευνοεί καθόλου για την παραμικρή ανακοίνωση.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στην επίσκεψη Μακρόν, όχι γιατί στην κυβέρνηση περιμένουν άμεσα και απτά αποτελέσματα, αλλά γιατί εκτιμούν πως σε επίπεδο επικοινωνιακό θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει μια διαφορετική πραγματικότητα και να υποστηρίξει το ενδιαφέρον επενδυτών για την χώρα. Ο Γάλλος πρόεδρος, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μπριζίτ, θα φτάσει στην χώρα δύο ημέρες πριν από την ΔΕΘ, στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ παραμονή των εγκαινίων της έκθεσης θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να μιλήσει υπέρ της Ελλάδας και πολιτικά και οικονομικά.

Από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα αισιοδοξίας, με διαρροές που θέλουν τον Γάλλο πρόεδρο να φέρνει στις αποσκευές του επενδύσεις εκατομμυρίων. Ένα δημοσίευμα την προηγούμενη Κυριακή και άλλο ένα χθες, σε δύο εφημερίδες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν πως θα φέρει μαζί του επιχειρηματίες και στελέχη του τραπεζικού κλάδου, ενώ οι σχετικές συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στους τομείς των μεταφορών, ειδικότερα των σιδηροδρόμων, της πληροφορικής, του τουρισμού, του real estate και του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική όμως. Το γαλλικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι δεδομένο, όπως π.χ. την ΕΥΔΑΠ και τον ΟΛΘ. Με την διαφορά πως ειδικά στην πρώτη περίπτωση δεν πρόκειται για κάτι νέο, αλλά η Suez φλερτάρει με την Ελλάδα πλέον της δεκαετίας, χωρίς όμως αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό πάντως είναι πως η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση δεν καλοέβλεπε τα σχέδια της γαλλικής εταιρείας για το νερό.

Επί της ουσίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο επενδύουν περισσότερο στα όσα θα πει ο Εμανουέλ Μακρόν, παρά στις συμφωνίες που θα κλειστούν, μιας και υπάρχει η εκτίμηση πως ο Γάλλος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Άνγκελα Μέρκελ και έτσι θα μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις της Γερμανίδας μετά τις εκλογές.

Χωρίς πακέτο
Όσον τώρα αφορά το πακέτο Τσίπρα στην ΔΕΘ, αυτό θα περιοριστεί σε εξαγγελίες σε επίπεδο διοίκησης και μεταρρυθμίσεων. Μια γεύση των όσων θα ακουστούν δόθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π) για τις προτεραιότητες μέχρι τέλους του χρόνου.

Αυτές είναι:
– Η στρατηγική για την Νέα Γενιά.
– Η πολιτική για την Δημόσια Υγεία.
– Η πολιτική για το Φάρμακο.
– Το νέο νομικό πλαίσιο για την αναδοχή και υιοθεσία.
– Το θεσμικό πλαίσιο για την δυνατότητα διαχείρισης υπό πτώχευση επιχειρήσεων από συνεταιρισμούς εργαζομένων.
– Η ολοκληρωμένη πολιτική κοινωνικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών.
– Ο έλεγχος της υλοποίησης των Τοπικών και Περιφερειακών Δομών του Κοινωνικού Κράτους (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Κέντρα Κοινότητας, Γραφεία Δανειοληπτών, κ.λπ.).
– Η πολιτική για το Βιβλίο και τον Κινηματογράφο.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως… λεφτά δεν υπάρχουν και όλες οι δράσεις έχουν να κάνουν με αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και πολιτικές πρωτοβουλίες.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάντως συγκεντρώνει το πολυνομοσχέδιο της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι η υποστήριξη των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και η πληρέστερη νομική οχύρωση τυπικά αναγνωρισμένων εργασιακών δικαιωμάτων με στόχο την έμπρακτη εφαρμογή τους.

Σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας και της παραβατικότητας στην αγοράς εργασίας το Σχέδιο Νόμου εισάγει ένα πλέγμα ρυθμίσεων με τις οποίες επιχειρείται να αντιμετωπιστεί όσο είναι δυνατόν αποτελεσματικότερα το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Πρόκειται για ρυθμίσεις με τις οποίες ισχυροποιείται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και θωρακίζεται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ενώ διευκολύνεται το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών.

Επιπλέον, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο καταστάσεις που κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης έπληξαν τους εργαζομένους με ιδιαίτερη σφοδρότητα και συχνότητα, όπως η οφειλή δεδουλευμένων μισθών.

Για το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας που τα χρόνια της κρίσης έχει λάβει διαστάσεις κανόνα, με χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να αντιμετωπίζουν καθυστέρηση πολλών μηνών στην καταβολή του μισθού τους, το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που ενθαρρύνουν την συμμόρφωση με το νομικό πλαίσιο και ενισχύει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εργαλείων επιβολής της εργατικής νομοθεσίας στο ζήτημα αυτό τόσο από τα δικαστήρια όσο και από την διοίκηση.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επεκτείνεται η προστασία που η εργατική νομοθεσία προβλέπει για την μητρότητα και στις γυναίκες που εμπλέκονται στην διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας. Αυτά ως αντίβαρο στα μνημονιακά μέτρα, όπως π.χ. την έμμεση απαγόρευση των απεργιών. Το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εργασίας θα κατατεθεί στην Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ώστε να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα