“Δεν είχε το θάρρος ο Τσίπρας”

Στην απουσία του Πρωθυπουργού επικεντρώνεται η Ν.Δ., μετά την απόρριψη της εξεταστικής. Ως απόδειξη αν όχι της συνενοχής του Πρωθυπουργού τουλάχιστον της διάθεσής του για συγκάλυψη των όσων έλαβαν χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015 αντιμετωπίζει η Ν.Δ. τη χθεσινή απουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα από τη Βουλή.
Η συζήτηση της πρότασης της Ν.Δ. για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη που οδήγησαν ένα βήμα πριν την έξοδο από την ευρωζώνη, αποτέλεσε μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να επαναφέρει τη συζήτηση στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας και να επιχειρήσει να διαλύσει την επικοινωνιακή ατζέντα Τσίπρα περί συνταγματικής αναθεώρησης.
Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του δεν θέλησε να μπει στο κάδρο, αφήνοντας τους Γ. Δραγασάκη, Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη να βγάλουν τα… κάστανα από τη φωτιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ν.Δ. δεν θα επιδιώξει να φέρει τον Πρωθυπουργό μπροστά στους προβολείς των ευθυνών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που χθες εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σημειώνοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι τί έκανε ο Βαρουφάκης αλλά τι έκανε ο Τσίπρας, έκανε ήδη πολλές φορές λόγο για απόντα πρωθυπουργό ενώ σχολίασε δηκτικά ότι ο κ. Τσίπρας τα πάει καλά στο προαύλιο της Βουλής (όπου παρουσίασε τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση) αλλά όχι και στην Ολομέλεια.
Την ίδια τακτική υιοθετούν και όλα τα στελέχη του κόμματος που σήμερα αναμένεται να τονίσουν με ένταση την απουσία Τσίπρα ως παραδοχή ενοχής. Η Ν.Δ. θα επιδιώξει να οικοδομήσει ένα επικοινωνιακό αφήγημα πάνω στους χειρισμούς αυτούς, την ίδια ώρα που το Μαξίμου επενδύει ότι η σχετική συζήτηση θα λήξει γρήγορα και θα επανέλθει στη συνταγματική αναθεώρηση.

Σε υψηλούς τόνους

Ο κ. Μητσοτάκης, που καλείται ταυτόχρονα να διαχειριστεί τις κυβερνητικής πρωτοβουλίες αλλά και τα γνωστά εσωτερικά της Ν.Δ., θα επιμείνει στους υψηλούς τόνους για κάποιες ημέρες ακόμα, όσο δηλαδή υπάρχει ακροατήριο και δεν βρίσκονται όλοι στις παραλίες. Η γαλάζια αντεπίθεση θα ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου με ορόσημα την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τον ανασχηματισμό των κομματικών οργάνων και το συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ.
Την ίδια στιγμή, στη Συγγρού θεωρούν ως λίαν πιθανές τις πολιτικές εξελίξεις από το Σεπτέμβριο καθώς κρίνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει την πίεση των οικονομικών μέτρων και κυρίως τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ταμεία.

Ανακοίνωση
Την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση στη Βουλή, σχολιάζει η Συγγρού και σε ανακοίνωσή της. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός έλαμψε δια της απουσίας του ενώ τονίζεται πως η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα συστήσει την εξεταστική επιτροπή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Τα χρήσιμα για τους πολίτες συμπεράσματα που προέκυψαν από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι δυο:
– Πρώτον: Ο πρωθυπουργός έλαμψε δια της απουσίας του. Δεν είχε το θάρρος να προσέλθει στην αίθουσα της Ολομέλειας – ενώ ήταν στη Βουλή – για να υπερασπιστεί την Κυβέρνησή του και τα πεπραγμένα της από τον Ιανουάριο του 2015. Εγκατέλειψε τη μάχη και τους “συντρόφους” του, μεταθέτοντας σε εκείνους το βάρος της υπεράσπισης των δικών του ευθυνών και ολέθριων λαθών.
– Δεύτερον: Το σίγουρο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση θα συστήσει την Εξεταστική Επιτροπή. Θα το κάνει – όχι ρεβανσιστικά, όχι τιμωρητικά – αλλά ως θεμελιώδη υποχρέωσή της προς τους πολίτες, που ζητούν και δικαιούνται να μάθουν για εκείνη τη γκρίζα και σκοτεινή περίοδο.
Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κ. Τσίπρας είναι ότι μιλώντας από τη μεταμφιεσμένη με κομματικά σύμβολα Βουλή, για τη δήθεν “Νέα Ελλάδα” του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα επιβάλλει συλλογική αμνησία για το ζοφερό χθες και σήμερα, που έφερε η πολιτική του στη ζωή των Ελλήνων. Δεν θα πάρει βέβαια ούτε και συγχωροχάρτι για τα πεπραγμένα του 2015 που τόσα στοίχισαν στην πατρίδα μας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα