“Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη η ελληνική κυβέρνηση”

Σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα κρατά και ο Γενς Βάιτμαν. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως η νέα κυβέρνηση δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας τη μείωση της έκθεσης των τραπεζών στα χρέη συγκεκριμένων κρατών – μελών της ευρωζώνης.

«Στην ευρωζώνη βρισκόμαστε ήδη στη ζώνη κινδύνου, τουλάχιστον σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος που βρίσκεται στο 91% του ΑΕΠ και του εταιρικού χρέους που βρίσκεται στο 1054%» αναφέρει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζα της Γερμανίας σε συνέντευξή του στο Focus.

«Το κρατικό χρέος χρειάζεται να ενισχυθεί από κεφάλαια και η έκθεση σε ένα μόνο κράτος πρέπει να περιοριστεί, όπως ακριβώς ισχύει και για οιονδήποτε ιδιώτη οφειλέτη» δήλωσε.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι αντιτίθεται στην χορήγηση νέας έκτακτης στήριξης, ενώ επέκρινε τη νέα κυβέρνηση της χώρας που σπατάλησε την εμπιστοσύνη των εταίρων της.

«Μέχρι το φθινόπωρο, η βελτίωση της οικονομίας ήταν ορατή. Τώρα όμως, η νέα κυβέρνηση τζογάρει αυτή την εμπιστοσύνη» δήλωσε παράλληλα και συμπλήρωσε: «Είμαι αντίθετος στην αύξηση των δανείων στήριξης».

«Δεν αγοράζω το επιχείρημα ότι έχουν υπερβολικό χρηματοοικονομικό βάρος» δηλώνει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι ενώ τα χρέη είναι πολύ υψηλά, το βάρος γίνεται πιο διαχειρίσιμο με τα χαμηλά επιτόκια και τις συμφωνίες για παράταση των πληρωμών.

Συμπλήρωσε ότι οι δημόσιες εμφανίσεις Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη.

«Μιλώντας γενικά, έχω την εντύπωση ότι οι δηλώσεις από πολλά μέλη της κυβέρνησης μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, ανάλογα με την ημέρα και το ακροατήριο» δήλωσε και κατέληξε: «τελικά, αυτό δεν εμπνέει πολλή εμπιστοσύνη».

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας, απάντησε: «Είναι σαφές, ότι οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών έχουν την εντύπωση ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση. Δεν έχουμε όμως, πολύ χρόνο» και συμπλήρωσε: «Εάν ένα κράτος-μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σταματήσει να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων, τότε είναι αναπόφευκτη μια άτακτη χρεοκοπία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα