«Δεν θέλω να με λυπούνται. Όλοι με κοροϊδεύουν»

Την αυτοβιογραφία της ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες η Βέφα Αλεξιάδου, όπου θα περιλαμβάνει όλα όσα δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για εκείνη.

Η Γενοβέφα Οδυσσέα Βούλγαρη, όπως είναι το βαφτιστικό της όνομα, όπως δήλωσε στην Espresso, η ζωή της είναι γραμμένη σε στιλ μυθιστορήματος, αφού η ζωή της είναι σαν μυθιστόρημα. Ένα βιβλίο που θα αποκαλύπτει τα όσα άσχημα έχει βιώσει, τους θανάτους του συζύγου της, και των δύο κορών της, αλλά και τη σημερινή της κατάσταση.

Ο πατέρας της ήταν επιπλοποιός και η μητέρα της ήρθε στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη με τον διωγμό του 1922. Το ανδρόγυνο απέκτησε δύο κόρες: τη Γενοβέφα και τη Ζηνοβία. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής της η μικρή Βέφα ήρθε αντιμέτωπη με σκληρές καταστάσεις. Ο πατέρας της πέθανε ξαφνικά σε ηλικία μόλις 40 χρόνων και λίγο μετά ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Τα δύσκολα χρόνια η μητέρα της, με μια μηχανή πλεξίματος, κατάφερε να μεγαλώσει τα δυο κορίτσια της και το 1949 μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη, όπου άνοιξε μια οικοτεχνία. Η Βέφα σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με σπουδές στο Berkeley University, πάνω στην υγιεινή των τροφών και τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη. Παντρεύτηκε τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Αλεξιάδη και απέκτησαν δύο κόρες, την Αγγελική (Αντζυ) και την Αλεξία.

Στη Βέφα άρεσε πολύ να μαγειρεύει… Είχε τόσο ταλέντο σε αυτό, που όσοι δοκίμαζαν τις συνταγές της την προέτρεπαν να ασχοληθεί επαγγελματικά με το… χόμπι της. Πράγματι, το 1980 εκδίδει το πρώτο βιβλίο της με τίτλο «Πρόσκληση σε γεύμα» και ακολούθησαν κι άλλα πολλά βιβλία μαγειρικής, με μεγάλη επιτυχία και διεθνείς βραβεύσεις. Παράλληλα, στη ζωή της μπαίνει η τηλεόραση. Γίνεται μέλος της ομάδας του «Πρωινού καφέ» για 13 χρόνια και κερδίζει τον τίτλο της… εθνικής μας μαγείρισσας! Συνεργάστηκε με τη Ρούλα Κορομηλά και την Ελένη Μενεγάκη, ενώ δούλεψε στο Mega, στον Alpha, στο Alter και στο Blue Sky. Είναι εκδότρια, συγγραφέας και υπήρξε επιχειρηματίας με δικά της καταστήματα. Η ζωή όμως αποφάσισε να της δείξει το σκληρό της πρόσωπο. Εκλεισε τα καταστήματά της και απομονώθηκε στο σπίτι της στη Χαλκιδική. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή…

Το πρώτο δυνατό χαστούκι της μοίρας για τη Βέφα Αλεξιάδου ήρθε το 2006 με τον θάνατο του συζύγου της. Απαρηγόρητη, αρνιόταν να αφήσει το σπίτι της στη Χαλκιδική παρά την προτροπή των παιδιών της. Το δεύτερο χτύπημα ήταν ακόμα πιο δυνατό, όταν τον Οκτώβριο του 2014 η κόρη της Αλεξία πεθαίνει από κρίση άσθματος.

Η αγαπημένη σεφ καταρρακώνεται, ωστόσο βρίσκει τη δύναμη να ξανασταθεί στα πόδια της για τις εγγονές της, τη Χαρά και τη συνονόματη Βέφα, καθώς και για τη μεγαλύτερη κόρη της, Άντζυ, που δίνει μάχη με τον καρκίνο! Μια μάχη που τελικά τη χάνει στις 10 Φεβρουαρίου του 2015, μόλις λίγους μήνες μετά τον θάνατο της αδελφής της. Το τρίτο χαστούκι της μοίρας έρχεται να την ισοπεδώσει, όμως η Βέφα δεν το βάζει κάτω! Αντλεί δύναμη από τα εγγόνια της και τη συγγραφή.

«Λένε δεν πονάω! Μπορεί να ξέρει κανείς πόσο πονάω μέσα μου; Πόσο πενθώ; Επειδή δεν θέλω να το δείχνω. Δεν θέλω να με λυπούνται. Όλοι με κοροϊδεύουν! Κανείς δεν έχει ασχοληθεί με τα βιβλία μου! Όλοι με ρωτάνε για τη Μενεγάκη και για τον Πετρετζίκη! Δεν θέλω να πω άλλα για κανέναν! Έγραψα καινούργιο βιβλίο, το “Greek Cook Βook”, το οποίο παρουσιάστηκε στη φετινή έκθεση βιβλίου στη Φρανκφούρτη. Και σε λίγο θα κυκλοφορήσει και η αυτοβιογραφία μου. Την έχει επιμεληθεί η δημοσιογράφος Κατερίνα Παπαγεωργίου. Αυτά να γράψετε!» δήλωσε στην εφημερίδα η Βέφα Αλεξιάδου. .

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα