“Δεν θα ανεχτούμε μειώσεις στην κυριαρχία και στρατό κατοχής στην Κύπρο”

Τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ  δέχτηκε το πρωί της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος και στο επίκεντρο των δύο ανδρών βρέθηκε το Κυπριακό.

“Στηρίζουμε τη συνεργασία Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της προσφώνησης του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ με τον οποίο συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συνεργασία δείχνει ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις είναι η εγγύηση για τον κόσμο, είπε μεταξύ άλλων ο Προκόπης Παυλόπουλος

Σε ότι αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξη που παρέχει στην Κύπρο.
«Δεν θα ανεχτούμε μειώσεις στην κυριαρχία και στρατό κατοχής στην Κύπρο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών που υπογράμμισε ότι η λύση που η Ελλάδα προτείνει είναι επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό δίκαιο και από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και είναι αδύνατο να δεχθούμε εγγυήσεις χωρίς το προηγούμενο κλείσιμο όλων των ζητημάτων”.

Tι δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ

Aπό την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε τα εξής: “Δεν μπορούμε να πετύχουμε τη συμφωνία επειδή κάποιοι δεν θέλουν αυτοί την διευθέτηση ή λύση του Κυπριακού. Εσεις έχετε αναφερθεί στις προσπάθειες μερικών να αντικαταστήσουν τις αρχές του Συμβουλίου Ασφαλείας με νέες προσεγγίσεις. Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πίεσης έξωθεν ή προσπάθειες να οριστούν κάποιες προθεσμίες.

Αναμφίβολα πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Κύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και ο ΟΗΕ καθόρισε τα πλαίσια που πρέπει να πετύχουν στα ζητήματα κατοικίας και εγγυήσεων. Και εμείς θα συμβάλλουμε να είναι οι αποφάσεις στα πλαίσια ασφαλείας του ΟΗΕ. Εδώ καταλαβαίνουμε και τον ρόλο που πρέπει να παίξει η Ελλάδα και η Τουρκία”.

Σε σχέση με την κατάσταση στην Αίγυπτο, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι ”η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και εμείς υποστηρίζουμε αυτή την πορεία”, ενώ αναφορικά με τον πόλεμο στη Συρία τόνισε ότι η Ρωσία υιοθέτησε το ψήφισμα του συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο προβλέπει ότι οι πολιτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν άμεσα, προβλέπει την ενίσχυση της ανθρωπιστικής κατάστασης και προβλέπει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επισήμανε, δε, ότι όποιες ομάδες θέλουν να συμμετέχουν στην πολιτική διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία πρέπει να διακόψουν όλες τις επαφές με τους τρομοκράτες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα