«Δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της»

Για μια χρεοκοπία που πλησιάζει μιλούν οι «Νew York Times» που σε δημοσίευμά τους αναφέρονται στην Ελλάδα. «Η προσπάθεια να σωθεί η Ελλάδα έχει γίνει κάτι σαν άσκηση στο… παράλογο. Η Ελλάδα είναι όχι απλώς στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά από μέρα σε μέρα χρεοκοπεί. Κι αυτό οι περισσότεροι Έλληνες το γνωρίζουν”. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά το άρθρο του στους στην αμερικανική εφημερίδαμε τίτλο “η παγίδα των Ελλήνων”, o Ρότζερ Κοέν.

Η χώρα κυβερνάται από ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα οι υπουργοί του οποίου έχουν σχεδόν μηδενική εμπειρία διακυβέρνησης και μηδενική εμπειρία διπλωματίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει ο Κοέν, συμπεριλαμβάνει ανθρώπους που προσπαθούν να κερδίσουν τον εμφύλιο της περιόδου ’46-’49 με την πεποίθηση ότι οι Κομμουνιστές, αυτή τη φορά, θα θριαμβεύσουν.

Χαρακτηριστικό της μηδενικής διπλωματικής εμπειρίας, η λέξη που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή, προκειμένου να χαρακτηρίσει τις προτάσεις των δανειστών, “παράλογες”. Αυτή ακριβώς η λέξη ήταν, γράφει ο Kοέν, και το κλειδί της αντίδρασης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν βγήκε στο τηλέφωνο στον Έλληνα πρωθυπουργό την επομένη, αλλά και την Κυριακή δήλωσε ότι αν και το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, ωστόσο δεν μπορεί να βγάζει λαγούς από το καπέλο του σαν ταχυδακτυλουργός.

“Η πραγματικότητα είναι μια”, συνεχίζει ο Κοέν. “Επιστρέφει μπούμερανγκ και σε χτυπά στο πρόσωπο”. “Το να αναγκάζεις την Ελλάδα και τη Γερμανία να συνυπάρχουν μέσα σε μια νομισματική ένωση θα είναι πάντα μια προσπάθεια να παραπλανήσεις την πραγματικότητα. Οι οικονομίες τους δεν συμβαδίζουν και ακόμη περισσότερο οι ιδιοσυγκρασίες τους”, τονίζει.

“Οι περισσότεροι Ελληνες περιμένουν τα χειρότερα” σχολιάζει ο Cohen, καθώς «η κερδοσκοπία οργιάζει… Ελλείψει συμφωνίας η οικονομία θα καταρρεύσει, θα προκληθεί αναταραχή και νέες εκλογές. Αυτό ηχεί άσχημα, αλλά δεν είμαι και σίγουρος” γράφει και εκτιμά ότι τουλάχιστον “αυτό θα αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα παρά τη συνεχόμενη αποφυγή της αντιμετώπισής της”. Ετσι κι αλλιώς, “τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο άσχημα επειδή ακριβώς δεν έχει πλήρως δοκιμαστεί”.

Πάντως, ο αρθρογράφος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, το μόνο που θα επιτύχει θα είναι να παρατείνει το ξέσπασμα της επόμενης κρίσης σε λίγους μήνες από τώρα.

“Κάντε συμμαχίες με ξένους”

Όπως αναφέρει “οι πιστωτές πρέπει να πουν στον ΣΥΡΙΖΑ: Εχετε έναν αιώνα να αποπληρώσετε το χρέος, αλλά τώρα είστε μόνοι σας. Φτιάξτε τη χώρα, είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ. Κάντε συμμαχίες με ξένους για να μπει χρήμα στην Ελλάδα. Θέλετε να δοκιμάστε την οδό του Πούτιν, με τη Gazprom μέσα στο ΔΝΤ, κάντε το! Εμείς δεν καθόμαστε πια στο σβέρκο σας, οπότε βρείτε έναν τρόπο να κάνετε τους Ελληνες να πιστέψουν ξανά στην Ελλάδα χωρίς να είναι έτοιμοι να ρίξουν τις ευθύνες στο Βερολίνο ή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα