“Δεν θα πάνε μακριά”

Μπορεί η ημερίδα να ήταν για τα θέματα υγείας ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όμως η κ. Γεννηματά με αφορμή και στη συνεδρίαση του Eurogroup επέλεξε να επιτεθεί με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του εφ’ όλης της ύλης.

Μάλιστα προέβλεψε ότι «δεν πρέπει και δεν θα πάνε μακριά», εκτιμώντας πως «η καταδίκη του ελληνικού λαού έρχεται αμείλικτη». Ταυτόχρονα η επικεφαλής της ΔΗΣΥ έκανε λόγο για το ‘αποκορύφωμα του εξευτελισμού του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης’ πριν από λίγες ημέρες.
«Στις αρχές του 2015 θα έσκιζαν το μνημόνιο. Κατέληξαν να υπογράψουν το τρίτο και επαχθέστερο. Τον Σεπτέμβριο του 2015 θα εφήρμοζαν το ‘παράλληλο’ πρόγραμμα. Αγνοείται η τύχη του, όπως και για τις άλλες ψεύτικες υποσχέσεις. Τον Μάιο του 2016 με την επώδυνη Α’ αξιολόγηση, και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, υποσχέθηκαν ότι είναι τα τελευταία μέτρα και έρχεται η ανάπτυξη. Δέχθηκαν νέα μέτρα λιτότητας μετά την διαπραγματευτική αποτυχία τους στην Β’ αξιολόγηση. Τον Ιανουάριο του 2017 διακήρυξαν με απόλυτο τρόπο, ότι δεν δέχονται προνομοθέτηση νέων μέτρων. Τον Μάιο του 2017 προνομοθέτησαν μέτρα ύψους 4,5 δις ευρώ και προχθές έφεραν νέα μέτρα», υποστήριξε περιγράφοντας την πορεία της κυβέρνησης μέχρι σήμερα

Όσο για την προίκα των κυβερνώντων στις επόμενες γενιές, την περιέγραψε με τέσσερις λέξεις : «διαρκής λιτότητα και επιτροπεία».

Για το ΕΣΥ

 

 

Σφοδρή ήταν η κριτική της κ. Γεννηματά και στη Ν.Δ., επιρρίπτοντας ευθύνες στη κυβέρνηση Καραμανλή το 2004-09, λέγοντας ότι εγκατέλειψε ουσιαστικά το σύστημα Υγείας, άφησε χρέη 6,9 δισ. ευρώ, ενώ η σπατάλη στα φάρμακα και στο υγειονομικό υλικό έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη.

Υπογραμμίζοντας ότι το ΕΣΥ «ήταν δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ είναι και θα παραμένει πάντα κεντρική πολιτική επιλογή», η Φώφη Γεννηματά πρότεινε 9 παρεμβάσεις για την «ουσιαστική επανίδρυσή του»:

  • ενίσχυση των υπηρεσιών και δράσεων της δημόσιας υγείας
  • ατομικό γιατρό για όλους τους πολίτες
  • πρόσληψη νοσηλευτών εκτός μνημονίου
  • ηλεκτρονική κάρτα υγείας
  • νέα αρχιτεκτονική δομή στο ΕΣΥ
  • σύγχρονη φαρμακευτική πολιτική
  • εξασφάλιση του αναγκαίου φαρμάκου σε κάθε Έλληνα πολίτη
  • μηδενική συμμετοχή στο φαρμακείο (και στην χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ) για άτομα με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας (που πιστοποιείται με διαφάνεια)
  • εφαρμογή επιστημονικών πρωτοκόλλων και ενσωμάτωσή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Επίσης οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης περιλαμβάνουν ειδικό σχέδιο παρέμβασης για την νησιωτική Ελλάδα και τις ορεινές και δύσβατες περιοχές με ουσιαστική λειτουργία και του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ ώστε οι δημόσιες δαπάνες υγείας να φτάσουν το 6% του ΑΕΠ εντός τριετίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα