«Δεν θα περάσουν οι θέσεις του ΔΝΤ για περικοπές μισθών και απολύσεις»

Για πολλοστή φορά ο Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευσε ότι θα γίνουν περικοπές μισθών και επιδομάτων ενώ τόνισε πως «η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με τους δανειστές θα έχει θετική έκβαση». Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο ΑΠΕ αναφέρθηκε ακόμα στον εκλογικό νόμο, στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, στο Brexit και επιτέθηκε εκ νέου στο ΔΝΤ.

«Είναι προφανές ότι ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό όνειρο», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Εργασία, σχολιάζοντας το Brexit, κάνοντας λόγο για «ένα καμπανάκι, που το ακούγαμε χωρίς να είναι τόσο ηχηρό».

Ο υπουργός Εργασίας προσθέτει ότι δεν πρόκειται για βρετανική εξαίρεση, «η νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά παντού», τονίζοντας πως «για να έχει μέλλον το ίδιο το ευρωπαϊκό όνειρο». Ο ίδιος εκτιμά στη συνέχεια, ότι έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές και οι υποκειμενικές συνθήκες για μια στροφή της Ευρώπης, «νομίζω ότι είναι υπερώριμη η ανάγκη για μια στροφή, και νομίζω θα επιβεβαιωθεί, αμ’ έπος αμ’ έργον, την Κυριακή στις εκλογές της Ισπανίας», λέει.

Τι είπε για τον εκλογικό νόμο

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, λέει ότι η προσωπική του επιλογή για λόγους αρχής «είναι για την απλή, άδολη, ανόθευτη αναλογική, που δεν έχει μπόνους», ωστόσο σημειώνει ότι δεν θεωρεί αβάσιμα τα επιχειρήματα του υπουργού Εσωτερικών και εφόσον υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις σε αυτό που προτείνει ο κ. Κουρμουμπλής, «εγώ δεν έχω θέμα αρχής να το ψηφίσω στη Βουλή».

Επίσης τάσσεται υπέρ του να παραμείνει το 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, «έχει αποδείξει η εμπειρία αυτής της Βουλής ότι δεν εμποδίζει τη πολυφωνία», ενώ παράλληλα «εμποδίζει τον περαιτέρω κατακερματισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων».

Για την εκλογή Προέδρου από το λαό

Εξηγώντας την άποψη που διατύπωσε σε πρόσφατο άρθρο του, όπου τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου από το λαό, λέγοντας παράλληλα ότι πρέπει ο λαός να έχει τη δυνατότητα να τον ανακαλεί, υποστήριξε πως εάν ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου θα πρέπει να ενισχυθεί και η δημοκρατική του νομιμοποίηση, «και αυτό σημαίνει αφενός άμεση εκλογή, αλλά και δυνατότητα ανάκλησής του», μέσω του λεγόμενου ανακλητικού δημοψηφίσματος.

«Είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε τη λογοδοσία των εκλεγμένων αρχόντων, δίνοντας φωνή στον μέσο πολίτη», σημείωσε.

«Ακραίος παίκτης το ΔΝΤ»

Ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, χαρακτήρισε το ΔΝΤ «ακραίο παίκτη», του οποίου οι επιλογές ως προς τα εργασιακά δεν έχουν καμία επαφή με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τόνισε ότι «όπως απομονώθηκε (το Ταμείο) στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό», αντίστοιχη θα είναι η τακτική μας και για τα εργασιακά και «θα επιβεβαιώσουμε ότι δεν θέλουμε ακόμα πιο γενικευμένη απορρύθμιση, θέλουμε να ξαναγυρίσει η Ελλάδα, η χώρα μας, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Για τις ομαδικές απολύσεις

Ειδικότερα σε σχέση με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, τόνισε ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάγκη, από απολύσεις από νέες θέσεις εργασίας έχουμε», επισήμανε ότι ακόμα και οι εργοδοτικές οργανώσεις δήλωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρει, όπως δεν τις ενδιαφέρει ούτε το ζήτημα της ανταπεργίας, και γι’ αυτό είναι πεπεισμένος ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου «θα τελειώσει με θετικό τρόπο, με θετική έκβαση για τα συμφέροντα της χώρας μας και των εργαζομένων».

Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ζήτημα περικοπής μισθών και επιδομάτων, όπως γάμου, τριετιών. «Είναι εντελώς εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης», προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα έχει μόνο τρία θέματα: «Το ένα το μείζον που θέτουμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και δυο θέματα που έχει θέσει η άλλη πλευρά, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο».

Ακόμη, απαντά στις επικρίσεις ότι είναι «ένας αστός, ένας Κολωνακιώτης», λέγοντας πως «οι βασικές μου ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές δεν πηγάζουν από την παρούσα ταξική μου θέση, πηγάζουν από τις πολιτικές και ηθικές μου επιλογές. Ήμουν στην Αριστερά και παραμένω».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα