«Δεν θα φτιάξουμε νόμους a-la cart για την El Dorado»

«Ούτε θέλουμε ούτε δεν θέλουμε. Δεν είναι αυτός ο ρόλος των υπουργών αλλά ο σεβασμός στους νόμους», ξεκαθαρίζει ο Γιάννης Τσιρώνης σχολιάζοντας την υπόθεση Eldorado. O αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανοίγει τα χαρτιά του στην «Α» για το καυτό ζήτημα του ΦΠΑ στα αγροεφόδια που επηρεάζει άμεσα στην ελληνική αγροτική παραγωγή, ενώ ξεκαθαρίζει πως μέχρι τον Οκτώβρη θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τις σταβλικές εγκαταστάσεις. Αναλύει το σχέδιο του υπουργείου του για την γενετική βελτίωση των ελληνικών φυλών και εκτιμά πως η τρίτη αξιολόγηση ναι μεν θα φέρει επιπλέον απαιτήσεις, όμως οι πιέσεις δεν θα είναι τέτοιες που να προκαλέσουν ρήξη.

Συνέντευξη στον Θεοδόση Παπανδρέου

Κύριε υπουργέ, διώχνει η κυβέρνησή σας τους επενδυτές;
«Να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα. Άλλο η πεποίθηση της κυβέρνησης για τις επενδύσεις που στρατηγικά εξυπηρετούν την Ελλάδα, άλλο η υπογεγραμμένη σύμβαση. Με έχουν ρωτήσει από τα κινήματα αν είμαι αντίθετος με την επένδυση, μπερδεύοντας τον ρόλο μου στα κινήματα με αυτόν ως υπουργού. Η σύμβαση είναι απολύτως σεβαστή και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Και αυτή η πόλη δεν μου αρέσει όπως είναι χτισμένη, αλλά αυτό δεν αλλάζει. Θα πρέπει να ασχοληθούμε με την επόμενη μέρα και πως κάτι μπορεί να βελτιωθεί. Έτσι και με την σύμβαση με την El Dorado. Οι αδειοδοτήσεις βγήκαν όλες, και μάλιστα πολύ νωρίτερα. Καθυστέρησαν εκείνες για τις οποίες η εταιρεία δεν τηρούσε τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, είχε χτίσει εκτός οικοπέδου παραχώρησης. Αυτό είναι το εύκολο. Γιατί υπάρχει και το δύσκολο, εξόχως οικονομικής φύσεως. Έκανε μια σύμβαση πάρα πολύ οικονομική για εκείνη με την δέσμευση ότι θα πρέπει να κάνει καθετοποιημένη μεταλλουργία στην Ελλάδα. Να αποσαφηνίσουμε πως άλλο πράγμα είναι η μετάλλευση και άλλο η χημική επεξεργασία, η μεταλλουργία. Ο χρυσός δεν είναι αυτοφυής. Δεν τον παίρνεις μόνο με την μετάλλευση, αλλά είναι μαζί με αρσενικό. Για να πάρεις λοιπόν τον χρυσό, υπάρχει η διαδικασία της κυάνωσης, μιας διαδικασίας που όμως απαγορεύεται στην Ελλάδα με απόφαση του ΣτΕ. Στην σύμβασή της λοιπόν η εταιρεία δεσμεύθηκε πως θα εφαρμόσει την μέθοδο της ακαριαία τήξης (flash melting), παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει στην διεθνή βιβλιογραφία εφαρμόσιμη μέθοδος σε αρσενούχα πετρώματα άνω του 1% όπως της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία επικαλέστηκε μια δική της πατέντα. Στην σύμβαση δεσμεύεται ότι στην τριετία, μέχρι το 2015 δηλαδή, θα είχε εγκατεστημένη ημιβιομηχανική μονάδα. Ουδέποτε το έπραξε».

Ναι, αλλά πλέον βρισκόμαστε στο 2017 και η υπόθεση αυτή προκάλεσε αναστάτωση…
«Η εταιρεία ζητά αδειοδοτήσεις για τις Σκουριές και να σημειωθεί πως το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο εδώ. Οπότε καμία δικαιολογία για αναστάτωση. Ζητά λοιπόν να συνεχίσει το έργο, αποκλείοντας όμως την μεταλλουργία. Αυτό γεννά από μόνο του έναν κίνδυνο οικονομικό. Αν δεν το κάνει η εταιρεία, θα εξορίσει το μετάλλευμα, θα το εμπλουτίζει αφήνοντας πίσω μόνο το αρσενικό και θα καταλήγει το υπόλοιπο στην Κίνα όπου και θα παράγεται ο χρυσός. Πολύ απλά, έτσι θα χάνεται για την χώρα η προστιθέμενη αξία. Και η σύμβαση θα παραβιάζεται από μέρους τους. Είναι ανακόλουθοι από τον Φεβρουάριο του 2015. Από το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσωρινή παράταση από το 2015, οπότε και ο κ. Σκουρλέτης είχε ανακαλέσει τις άδειες. Αυτή ακριβώς την υπόθεση ο κ. Σταθάκης στέλνει στην διαιτησία. Η εταιρεία είναι εκτός των συμβατικών της υποχρεώσεων. Δεν είναι θέμα κυβέρνησης. Δεν είναι θέμα αν τους θέλουμε, όπως μονότονα ρωτούν. Εδώ δεν είμαστε για τσάι και συμπάθεια. Εκείνοι αποσκοπούν στο κέρδος κι εμείς καλούμαστε να σεβόμαστε τους νόμους. Τι τους ενδιαφέρει αν τους θέλουμε; Αν είναι τυπικοί, ακόμα και να μην τους θέλαμε, δεν μπορούμε να τους διώξουμε. Δεν είναι, άλλωστε, η δουλειά μας των υπουργών να θέλουμε ή να μην θέλουμε. Ας μας πουν σε ποιο σημείο έχουμε αλλάξει τους όρους της σύμβασης σε βάρος τους. Σας διαβεβαιώ πουθενά. Και αν εν τέλει γίνεται αυτό που έχουν δεσμευθεί, το flash melting, γιατί δεν το κάνουν ώστε να μην τους κατηγορούμε άδικα; Ακούστε, εμείς δεν θα φτιάξουμε a-la cart νομοθεσία για να εξυπηρετήσουμε την El Dorado».

Περιμένετε πολιτικές εξελίξεις;
«Είχα κάνει πρόβλεψη και την προηγούμενη φορά. Δεν έχει κανένας συμφέρον να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Η Ελλάδα είναι το μικρότερο πρόβλημα της Ευρώπης. Τα μέτωπα είναι πάρα πολύ κρίσιμα: βηματισμού, προσανατολισμού, ανταγωνιστικότητας. Τα στοιχήματα είναι μεγάλα και το τελευταίο που θα ήθελε είναι να σκάσει το ευρώ».

Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος;
«Όχι από την Ελλάδα, αλλά φυσικά. Οι εθνικισμοί δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα. Οι εκλογές στην Γαλλία έδωσαν έναν τόνο λίγο μετά την έξοδο της Βρετανίας, ένα καίριο πλήγμα για την Ε.Ε. Υπάρχει και ένα πολύ ισχυρό λόμπυ της δραχμής που θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ, γιατί τότε έχει να ωφεληθεί με αθρόες επιθετικές εξαγορές παγίων αξιών. Δεν περιμένει πια η Γερμανία η Ελλάδα να αγοράζει πολλά όπλα ή Mercedes. Άρα, τα ισχυρά οικονομικά λόμπυ θα ήθελαν την χώρα σε υποτιμημένο νόμισμα. Αυτό θα εγκλώβιζε την οικονομία και το μόνο εξαγώγιμο προϊόν θα ήταν οι πάγιες αξίες. Όπως τα ξενοδοχεία, τα εργοστάσια κτλ. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί στην Τσεχία, την Βουλγαρία και την Πολωνία.
»Σήμερα εδώ ένα μεγάλο οικόπεδο που σήμερα αξίζει 500.000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης εκποιεί στα 300.000 ευρώ, στην περίπτωση αυτή η αξία θα μειωθεί στα 50.000 ευρώ. Άρα, λοιπόν, το λόμπυ αυτό πολύ θα ήθελε ένα μνημόνιο με δραχμή, το σχέδιο Σόιμπλε δηλαδή. Και λέω μνημόνιο, γιατί και πάλι θα χρειάζεται για να επιβιώσεις. Θα πρέπει και πάλι να εισάγεις όσο παραμένεις στο καπιταλιστικό σύστημα. Οπότε η χώρα και πάλι δεν θα μπορούσε να ωφεληθεί. Για αυτό πάντα ήμουν ακραιφνής οπαδός του ευρώ. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος να στηρίξεις την οικονομία σου».

Αν απαιτηθούν νέα μέτρα στην τρίτη αξιολόγηση, τι σκοπεύει η κυβέρνηση να κάνει;
«Ό,τι έκανε και πριν. Να διαπραγματευθεί για να ελαχιστοποιήσει το κόστος για τους ασθενέστερους. Σίγουρα κάθε αξιολόγηση έχει κομμάτια μεταρρυθμιστικά».

Κύριε υπουργέ, οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών θέλουν τους δανειστές να ζητούν να επιστρέψουν στο 24% ΦΠΑ τα αγροεφόδια, ισχυριζόμενοι πως ήταν μονομερής ενέργεια η υιοθέτηση του 13%. Η απόφαση αυτή όμως έχει ανακουφίσει τον αγροτικό τομέα. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;
«Ο ΦΠΑ 24% στα αγροεφόδια έχει μηδενικό δημοσιοοικονομικό αποτέλεσμα, γιατί ο τελικός ΦΠΑ που εισπράττει το κράτος είναι ο ΦΠΑ που πληρώνει ο καταναλωτής. Πολύ απλά, αν εγώ πουλάω ένα τυρί 100 ευρώ στα 124 ή 113, αυτό είναι το τελικό ποσό. Αν πάλι πουλάω το γάλα για το τυρί, είτε μηδενικό ΦΠΑ έχω είτε 24, πάλι το κράτος 24 θα εισπράξει, αυτό του καταναλωτή. Ένας απλός λογιστής μπορεί να το πιστοποιήσει. Το ζήτημα τίθεται κακόβουλα και είναι εις βάρος της αγροτικής μας παραγωγής και υπέρ των εισαγόμενων. Πάρα πολλά εισαγόμενα έχουν ΦΠΑ 13, με αποτέλεσμα όταν βγαίνουν στην αγορά με αυτό, ενώ ο ΦΠΑ της εισροής είναι 24, εμφανίζεται ο Έλληνας πιστωτικός, του χρωστάει το κράτος. Το κράτος τού έχει πάρει 24, του δίνει 13, οπότε του χρωστά 11. Το διάστημα λοιπόν το πιστωτικό, το οποίο είναι μεγάλο, ζημιώνει τον παραγωγό με μείωση της ρευστότητας. Και επιπλέον επιβαρύνει τις υπηρεσίες για μια δουλειά που δεν υπάρχει λόγος να γίνεται. Και οι αγρότες διαμαρτύρονται συνέχεια, λόγω των καθυστερήσεων, ότι τους χρωστάει το κράτος. Ακόμα περισσότερο επιβαρύνονται οι εξαγωγείς, οι οποίοι απαλλάσσονται του ΦΠΑ. Και έχουν ένα τεράστιο πιστωτικό».

Πρόσφατα δηλώσατε ότι πρέπει να μηδενιστούν οι εισαγωγές των ζωοτροφών. Το ερώτημα είναι πώς; Ειδικά όταν η βελτίωση των φυλών με μίξεις από ξένες φυλές δημιουργούν νέες γενιές που είναι πιο απαιτητικές στην διατροφή τους από ό,τι οι ντόπιες.
«Ας ξεκινήσουμε από το θέμα της γονιδιακής βελτίωσης που, αν γίνει σωστά και επιστημονικά, τα οφέλη είναι πολλά. Γονιδιακή βελτίωση με ξένες φυλές δεν έχει νόημα, καθώς θέτει σε κίνδυνο τα ΠΟΠ σου προϊόντα. Άλλωστε, οι ελληνικές φυλές είναι εξαιρετικές και αν τις βελτιώσουμε θα έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Άκουσα πρόσφατα από επιστήμονα πως το λακόν όταν ξεκίνησε έβγαζε 80 κιλά γάλα ετησίως. Αυτήν την στιγμή μέσα από την βελτίωση του λακόν, όχι με μίξεις, έχει φτάσει μέχρι και 300 κιλά. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά πρόβατα, το χιώτικο, το καραγκούνικο, που φτάνουν και τα 400 κιλά. Άρα, έχουμε ένα πολύ καλό υπόβαθρο ν’ αυξήσουμε την γαλακτοπαραγωγή και τα λιπαρά στις φυλές μας. Το έχω ξεκινήσει με τον κ. Φωτάκη, να φτιάξουμε διεπιστημονικές ομάδες με την συμμετοχή των παραγωγών, στις οποίες η διαφορά από τις ερευνητικές ομάδες είναι η συμμετοχή από όλη την Ελλάδα και η επικοινωνία του αποτελέσματος οριζόντια. Θα υπάρξουν και επιπλέον πόροι για την έρευνα αυτή».

«Στόχος να μειωθεί η εισαγόμενη ζωοτροφή»

Για τις ζωοτροφές ο σχεδιασμός ποιος είναι;
«Το κρίσιμο ζήτημα για να μειώσουμε την εισαγόμενη ζωοτροφή είναι να παράγουμε δική μας. Αυξημένο γάλα σημαίνει αυξημένη ζωοτροφή, και η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να θρέψει τα κοπάδια που υπάρχουν σήμερα με δεδομένο πως στο παρελθόν έθρεφε πολύ περισσότερα. Υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις. Και σήμερα υπάρχουν τα μέσα για μεγαλύτερη παραγωγή. Στην Ελλάδα έχουμε δύο είδη ερήμωσης. Βουνά που έχουν γίνει κρανίου τόπος, και βουνά που έγιναν δάση λόγω της υποβόσκησης. Υπάρχουν προγράμματα για την δημιουργία βοσκοτόπιων στα πρώτα αλλάζοντας και την εικόνα της χώρας μιας και τα οφέλη είναι πολλαπλά. Τα προγράμματα υπάρχουν, οι πόροι υπάρχουν και το αποτέλεσμα θα είναι να πολλαπλασιάσουμε την βοσκοϊκανότητα. Σήμερα άλλωστε το πρόβλημα είναι τα λίγα ζώα στα βουνά, μιας και πολλοί προτιμούν να τα έχουν σταβλισμένα και να ταΐζουν εισαγόμενη ζωοτροφή.
»Το παράδειγμα το έχουμε από την Σαρδηνία. Το πρόβειο γάλα έρχεται στα 70 λεπτά στην Ελλάδα, τιμή η οποία χαρακτηρίζεται καταστροφική, της πείνας, από τους Έλληνες παραγωγούς. Η διαφορά εκεί είναι πως μείωσαν το κόστος των ζωοτροφών επενδύοντας στην χλόοση στα βοσκοτόπια τους. Η ζωοτροφή είναι το 70% του κόστους. Αν αυτό περιοριστεί, η διαφορά είναι μεγάλη».

Έρχεται λύση για τις σταβλικές εγκαταστάσεις;
«Οι αδειοδοτήσεις στην Ελλάδα είναι ένα καρκίνωμα, που οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές υπηρεσίες έχουν λόγο ύπαρξης μόνο μέσω αυτής της διαδικασίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι κανόνες γενικοί, και σε περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ειδικοί. Αυτούς οφείλουν να ακολουθήσουν όλοι. Και εσύ πρέπει να ελέγχεις εκ των υστέρων. Αν δεν έχει γίνει, τότε επιβάλλεις τις ανάλογες ποινές. Αυτό το κάναμε στο νομοσχέδιο για την δόμηση στο προηγούμενο υπουργείο, αυτό θα κάνουμε και για τους στάβλους. Κάθε άλλη διαδικασία γεννά διαφθορά. Τι νόημα έχει να υποχρεώνω τους υπαλλήλους του υπουργείου να βάζουν σφραγίδες; Γιατί θα πρέπει να γνωμοδοτεί η αρχαιολογική υπηρεσία, εφόσον τηρούνται οι κανονισμοί; Γιατί ανακατεύεται η δασική υπηρεσία; Ειδικά στην περίπτωση των στάβλων, η εμπλοκή της είναι αδικαιολόγητη. Πιστεύω πως μέχρι τέλη Οκτωβρίου το νομοσχέδιο θα βγει στην διαβούλευση με αυτή την κατεύθυνση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα