«Δεν ξέρω αν τελικά αποφύγαμε την τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση»

«Δεν ξέρω αν τελικά την αποφύγαμε ή προσωρινά την αποφύγαμε». Με αυτά τα λόγια ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μία νέας –της τέταρτης- ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Μιλώντας στο διήμερο συνέδριο Thessaloniki Summit 2017, που διοργανώνει στην Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ), ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα έπρεπε να έχει συνοδευτεί από την αναδιάταξη όλου του επιχειρηματικού χάρτη, ενώ χαρακτήρισε «άγαρμπη» την προσπάθεια του ΔΝΤ για τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο ίδιος μίλησε για υποτριπλασιασμό των επενδύσεων, που το 2007 ήταν στο 24% του ΑΕΠ, ήτοι 61 δισ. ευρώ και το 2016 υποχώρησε στο 12% του ΑΕΠ, ήτοι 20 δισ. ευρώ κα ανέφερε ότι την περίοδο 2011-2016 έγινε απομείωση κεφαλαίου 65-70 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι οι προοπτικές δεν προοιωνίζονται θετικές. Όπως εξήγησε, η μείωση του παραγωγικού εργατικού δυναμικού στη χώρα, που το 2015 ήταν στο 64%, θα φτάσει το 2060 στο 54%. Αναφερόμενος δε στις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι πολλές από αυτές που έγιναν δεν είναι «καθαρές» και σημείωσε ότι «η έννοια των μεταρρυθμίσεων έχει ταυτιστεί με μειώσεις και επομένως τρομοκρατεί τους πολίτες, ενώ θα έπρεπε η προαναγγελία και υλοποίησή τους να παραπέμπει σε κάτι θετικό».

Σημείωσε επίσης, ότι πολλές μεταρρυθμίσεις ψηφίζονται, αλλά δεν υλοποιούνται πλήρως, ενώ για την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, επεσήμανε ότι γίνονται πολλά πισωγυρίσματα, όπως επιχειρείται να γίνει με τον κλάδο των ταξί.

Τέλος, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της ΤτΕ, για την επανεκκίνηση της οικονομίας την τρέχουσα περίοδο που το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει προβλήματα με τα «κόκκινα» δάνεια και το αρνητικό ποσοστό αποταμιεύσεων που είναι στο 15%, θα πρέπει οι επενδύσεις να σκαρφαλώσουν στο 20% του ΑΕΠ «ή και καλύτερα στο 25%».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα