«Δεν ξέρω εάν τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη ο τρόπος που μίλησε»

Μπορεί κυβέρνηση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ωστόσο για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο το ουσιαστικό είναι να αποσαφηνίσει η Νέα Δημοκρατία τη θέση της για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να πει με σαφήνεια τη θέση του για τη διαπραγμάτευση», ενώ υποστήριξε ότι η στάση της κυβέρνησης δεν έχει τίποτα διαφορετικό από τη στάση των κυβερνήσεων τα τελευταία 10 χρόνια. Μιλώντας στην ΕΡΤ, έθεσε το ερώτημα αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαγράφει όσα ειπώθηκαν από την παράταξή του, από το 2007 και μετά. Όσον αφορά το κεντρικό μήνυμα του συλλαλητηρίου, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» από τη γείτονα, ο κ. Τζανακόπουλος διερωτήθηκε αν το σύνθημα αυτό είναι μία θέση που μπορεί και πρέπει να υιοθετηθεί από την ελληνική εξωτερική πολιτική. «Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του».

Την ίδια ώρα, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Μίκη Θεοδωράκη, για την παρουσία του στο συλλαλητήριο, λέγοντας: «Η τοποθέτηση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες είναι μία θλιβερή εξέλιξη. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται για τις πολιτικές του απόψεις, για την πολιτική του στάση». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «δεν ήταν μία ορθή επιλογή αυτή την οποία έκανε ο κ. Θεοδωράκης, να εμφανιστεί χθες και να μιλήσει μάλιστα με τον τρόπο που μίλησε. Δεν ξέρω αν αναφερόμενος στον αριστερόστροφο φασισμό, ο οποίος είναι και ο πιο επικίνδυνος κατά τη γνώμη του, αναφερόταν και στον ίδιο τον εαυτό του και στο ίδιο του το παρελθόν. Δεν ξέρω αν τιμά τον κ. Θεοδωράκη ο τρόπος με τον οποίο τον αντιμετώπισαν, τον χαιρέτισαν, τον επαίνεσαν ακροδεξιά στοιχεία και φασίστες της ελληνικής πολιτικής ζωής», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Δεν υπάρχει λόγος για δημοψήφισμα”

Ως προς το αίτημα για δημοψήφισμα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος ή επιχείρημα το οποίο να συνηγορεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος».

Γι’ αυτό καθ’ αυτό το συλλαλητήριο, ο υπουργός Επικρατείας ερωτηθείς επεσήμανε ότι «υπάρχει μία ευθύνη, εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και όλων των πολιτικών κομμάτων να εξηγήσουν πού βρισκόμαστε μετά το 1992 και με όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από την καταδίκη της χώρας μας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2011», εξηγώντας ότι αναφέρεται στη «συνολική στάση την οποία κράτησε η κυβέρνηση την περίοδο 2007-2008» και τόνισε ότι απαιτείται «νηφαλιότητα και ψυχραιμία για την κατάσταση την οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα».

«Πρέπει όλοι οι Έλληνες πολίτες, αλλά και τα πολιτικά κόμματα να πουν με σαφήνεια: το σύνθημα του χθεσινού συλλαλητηρίου, δηλαδή καμία χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των γειτόνων μας, είναι μία θέση που μπορεί να υιοθετήσει και πρέπει να την υιοθετήσει η ελληνική εξωτερική πολιτική; Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Από εκεί και πέρα, ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του και ως πολιτική δύναμη και ως πολίτης», τόνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν το συλλαλητήριο έστειλε μήνυμα ότι έχει αρθεί η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι το μήνυμα δεν ήταν αυτό, αλλά ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, αντί να βγάζει συμπεράσματα, πρέπει να πει με μεγάλη σαφήνεια αν ο ίδιος και το κόμμα του υιοθετούν αυτή την πολιτική θέση», δηλαδή τη μη χρήση του όρου Μακεδονία.

“Ο Καμμένος δεν πρόκειται να γίνει Σαμαράς”

Για τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το γεγονός ότι ένας υπουργός της κυβέρνησης εκφράζει επιφυλάξεις, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τοποθέτηση επί της διαπραγμάτευσης, που εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η λύση στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση «θα είναι λύση που θα δώσει τη δυνατότητα για την ευρύτερη κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση». Υπενθύμισε επίσης, ότι ο κ. Καμμένος έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του προς τον υπουργό Εξωτερικών και έχει δηλώσει με σαφήνεια «ότι εκείνος δεν πρόκειται να γίνει Σαμαράς».

Για τις θέσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας αναφορικά με το συλλαλητήριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι σεβόμαστε τον κόσμο που συγκεντρώθηκε, αλλά, όπως είπε, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η αγωνία του κόσμου και διαφορετικό η προσπάθεια να καπηλευθούν αυτή την αγωνία ή να την εκμεταλλευθούν για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους διάφορα ακραία στοιχεία, τα οποία έδωσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τόνο στην χθεσινή συγκέντρωση, παρατήρησε.

Για το σύνθημα ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική» ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι γνωστό ότι η γεωγραφική περιοχή ανήκει σε διαφορετικά κράτη και αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορεί παρά την λαμβάνει υπόψη της η ελληνική εξωτερική πολιτική. Και πρόσθεσε: «Όλοι οι λαοί έχουν μία ταυτότητα. Δεν μπορεί κανένας λαός να στερήσει από τον άλλον την ταυτότητά του», και αναφέρθηκε στις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες στη Γιουγκοσλαβία, ενώ τόνισε ότι από την πλευρά μας πρέπει να λάβουμε υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν δημιουργηθεί και στον γεωγραφικό χώρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα