Δεν πίστευαν στα μάτια τους στη Λεωφόρο

Την Πέμπτη το βράδυ ο Παναθηναϊκός έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και νίκησε με 1-0 την Καμπάλα από το Αζερμπαϊτζάν κι έτσι κανείς δεν ασχολήθηκε με μία άλλη σπουδαία… είδηση. Πέρασε στα ψιλά, λοιπόν, το αποτέλεσμα στο Βελιγράδι εκεί που ο Ερυθρός Αστέρας νίκησε εύκολα 2-0 τη Σπάρτα Πράγας, επίσης για τη γ’ προκριματική φάση του Europa League! Και τι μ’ αυτό θα αναρωτιέστε; Πολύ απλά, το συγκεκριμένο ματς ήταν το πρώτο του Αντρέα Στραματσιόνι στο τιμόνι των Τσέχων που φέτος δαπάνησαν περισσότερα χρήματα από ποτέ για μετεγγραφές, μετά από εισηγήσεις του Ιταλού προπονητή.  Έδωσαν συνολικά 8,5 εκατομμύρια ευρώ οι άνθρωποι της Σπάρτα…

Οι ομάδες, λοιπόν, δεν χτίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οι ομάδες χτίζονται με τον τρόπο του Μαρίνου Ουζουνίδη! Ίσως βιαζόμαστε, το ποδόσφαιρο πάντα κρύβει εκπλήξεις, αλλά αυτό που είδαμε το βράδυ της 27ης Ιούλη στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ήταν εντυπωσιακό. Και φυσικά δεν είναι μόνο άποψη της… Άποψης, αφού ο κόσμος και οι ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού συμφώνησαν ότι εντυπωσιάστηκαν.

Ποτέ άλλοτε από τότε που οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις διαμορφώθηκαν με τρόπο τέτοιο που να υποχρεώνουν τις ελληνικές ομάδες σε καλοκαιρινά παιχνίδια, ο ΠΑΟ δεν έδειξε την ετοιμότητα και τη  φρεσκάδα της Πέμπτης. Αφήνουμε την αποτελεσματικότητα στην άκρη. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ξεκίνησε να προετοιμάζει μία ομάδα αλλαγμένη επιθετικά στο 85% (έφυγαν Μπεργκ, Ουακάσο, Λέτο, Κλωναρίδης, Ιμπάρμπο) και να την παρουσιάσει με ένα σωρό λύσεις και ιδέες. Κατάφερε επίσης να διαμορφώσει έναν φανταστικό ποδοσφαιρικό χαρακτήρα σε παίκτες όπως ο Χουλτ και ο Λουντ, που ίσως λόγο… μονοσύλλαβου επιθέτου να μην γεμίζουν το μάτι και το αυτί πολλών, αλλά αν μελετήσει κανείς το πώς παίζουν με τον Ουζουνίδη σε σχέση με τη συνεισφορά τους με τον Στραματσονί, είναι σαν να έχουν αποκτήσει δύο – τρεις συλλαβές παραπάνω. Ο Λουντ κόντρα στην Καμπάλα θύμισε… Λουνταβάκο (βλέπε Σαραβάκο) , συγκλίνοντας και σουτάροντας με απίστευτο πείσμα όπου έβρισκε χρόνο και χώρο  και ο Χουλτ θύμισε Χουλτολάκη (βλέπε Αποστολάκη) παίζοντας σαν ολοκληρωμένο φουλ μπακ μεγάλης κλάσης. Αυτά όλα πιστώνονται στον Ουζουνίδη!

Του πιστώνεται και η ορθολογική διαχείριση παικτών και καταστάσεων. Στον πάγκο οι ανέτοιμοι Καμπέσας και Λουτσιάνο, στον αγωνιστικό χώρο, όμως, μαζί με εντολή να πάρουν προσπάθειες μετά το 70΄, όταν η ομάδα για πέντε-έξι λεπτά έδειχνε να χάνει τον έλεγχο. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού τον ανέκτησε αμέσως, χρησιμοποιώντας σωστά τα νέα του αποκτήματα, χωρίς πειραματισμούς, βοηθώντας τους και να μπουν στο κλίμα και να νιώσουν πολύτιμοι. Φυσικά πρέπει να του πιστωθεί και η εντυπωσιακή παρουσία του νεαρού Χατζηγιοβάνη, αλλά και το γεγονός ότι έχει κάνει τον Μολίνς να νιώθει σημαντικός στην ομάδα. Η θέλησή του να πάρει την μπάλα και να εκτελέσει ο ίδιος το πέναλτι, είναι όπως και να το κάνουμε συμπεριφορά που αρμόζει σε έναν επιθετικό.

 

Ελπίδες πρωταθλητισμού μετά από αυτή την εικόνα

Η σεζόν, βέβαια, τώρα αρχίζει και δεν είναι ακόμη ώρα να ανέβουν στο βάθρο για να παραλάβουν τα βραβεία τους οι κύριοι Ουζουνίδης και Χάσι, ούτε πρέπει να τα μαζεύουν και να φεύγουν οι Στανόγεβιτς και Χιμένεθ, επειδή ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δεν έπεισαν στα πρώτα επίσημα παιχνίδια τους. Ωστόσο, κάποια πρώτα δείγματα δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστα. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού έχει κάνει δουλειά και υποχρέωσε 15.000 φίλους της ομάδας να τον καταχειροκροτήσουν μετά το τέλος του αγώνα με την Καμπάλα, δύο χρόνια μετά τα παιχνίδι με την ίδια ομάδα, όταν μετά το τέλος του, οι οπαδοί μπήκαν στο γήπεδο για να κυνηγήσουν τον Αναστασίου και τους παίκτες.

Είναι ευλογία για τον ΠΑΟ που υπάρχει ο συγκεκριμένος προπονητής , ιδίως σήμερα που δεν υπάρχει οικονομική ευρωστία και η ΠΑΕ καλείται να λειτουργήσει με σωστό προγραμματισμό και οικονομικές λύσεις.  Όταν υπάρχει κάποιος ικανός να χειριστεί αυτές τις λύσεις, τότε το σκηνικό μπορεί να διαμορφωθεί πέραν οποιασδήποτε πρόβλεψης και ο Παναθηναϊκός να διεκδικήσει φέτος στα ίσια το πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας παράλληλα μετά από χρόνια μία αξιοπρεπή ευρωπαϊκή πορεία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα