«Δεν πειράζουμε τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων»

Διευκρινήσεις υποχρεώθηκε να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που συγκεντρώνει όλη τη ρευστότητα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Κυβερνητικοί κύκλοι διαψεύδουν πως αυτή αφορά και τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων ενώ υποστηρίζουν πως προκειται για συνήθη τακτική αρκετών χωρών.
«Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου –και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.
Αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Υποστηρίζεται μάλιστα πως «με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.
Τέλος, αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Την ίδια ώρα πάντως, δημοσιεύματα θέλουν να υπάρχει σχέδιο ώστε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τη ρευστότητα που διαθέτει το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αν και η σκέψη δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι θα υλοποιηθεί, φέρεται να εξετάζεται σοβαρά από το κυβερνητικό επιτελείο, υποστηρίζουν.

Το Ταμείο διαθέτει ποσό των περίπου 3,7 δισ. ευρώ και τα χρήματα είναι «κλειστά», αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη χρηματοδότηση των συντάξεων έπειτα από κάποια χρόνια. Σενάρια κάνουν λόγο για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, ούτως ώστε να μεταφερθούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα από τον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος σε αυτόν του Ελληνικού Δημοσίου.

Το Ταμείο ιδρύθηκε το 2008 με το ν.3655/08 και έχει βασικό σκοπό τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών, μέσω της δημιουργίας αποθεματικών για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των ασφαλιστικών φορέων από το 2019 και μετά.

Βασικοί του πόροι αποτελούν, μεταξύ άλλων, ποσοστό 10% επί των ετήσιων συνολικών εσόδων από αποκρατικοποίηση Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ποσοστό 4% επί των ετήσιων συνολικών εσόδων από το ΦΠΑ, η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, ποσοστό από τα έσοδα του Δημοσίου (μερίσματα, δικαιώματα, φορολογία) από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες κ.ά.

Να σημειωθεί ότι το 2014 ψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση νόμου για τη σύσταση του «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών» (ΕΤΚΑΓ), το οποίο ενσωματώνεται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών και αφορά έσοδα απο την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων. Το 75% των εσόδων θα πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία, το 20% στο Πράσινο Ταμείο για έργα Περιβάλλοντος και ανάπτυξης και το 5% στις τοπικές κοινωνίες. Η προηγούμενη κυβέρνηση εκτιμούσε ότι σε βάθος 25-30 χρόνων θα έχει δημόσια έσοδα της τάξεως των 150 δισ. ευρώ, από τα μερίσματα, τα δικαιώματα και τη φορολογία των εταιρειών που θα αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα