“Δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθούμε ή να πάμε σε εκλογές”

Στα όσα ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας για χαμηλοσυνταξιούχους και ΦΠΑ σε νησιά αναφέρθηκε ο Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 που τόνισε ωστόσο ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν “δεν έχουν πάρει την έγκριση των δανειστών”.

“Δεν μας πέρασε από το μυαλό καθόλου, όταν σχεδιάζαμε αυτά τα μέτρα, να πάμε σε εκλογές», είπε αρχικά ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την παροχή έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, προειδοποιώντας και στέλνοντας μήνυμα στην Νέα Δημοκρατία παράλληλα ότι, «αν πάμε τώρα σε εκλογές, θα πάμε σε τέταρτο μνημόνιο».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθούμε ή να πάμε σε εκλογές νωρίτερα από τρία χρόνια. Θα δείτε ότι, αυτό ήταν ένα βήμα κι ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα ανατραπούν οι σφυγμομετρήσεις της στιγμής», τόνισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Όπως είπε, τα έκτακτα μέτρα αποφασίστηκαν βάσει του ποσού που προέκυψε από την υπέρβαση των στόχων, διευκρινίζοντας ότι, «αν είχαμε δύο δισ., θα έπαιρναν και οι άνεργοι επίδομα», ενώ επανάλαβε την νοοτροπία της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία, «προσπαθούμε να κερδίσουμε, αυτό θέλουμε να το ανακατανέμουμε με κοινωνικά κριτήρια».

Ερωτηθείς για το αν το μέτρο είχε την έγκριση των δανειστών, απάντησε ότι, «αφού είναι από τα πλεονάσματα που διαθέτουμε εμείς, δεν χρειάζεται ‘άδεια’ από τους δανειστές, αν δεν είχαμε πιάσει τους στόχους μας, ίσως χρειαζόταν να επέμβουν». Πηγές των Βρυξελλών την ίδια ώρα, δηλώνουν ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης θα δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και τη λήψη απόφασης του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα.

Ποιες συντάξεις αφορά η παροχή του έκτακτου επιδόματος

Ο υπουργός Επικρατείας, διευκρίνισε ότι, το επίδομα θα είναι ακατάσχετο, ενώ σχετικά με τη διάθεσή του είπε ότι καθορίζεται από το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης και αφορά στο μεικτό ποσό της. Ειδικότερα αφορά τους συνταξιούχους που προς το παρόν λαμβάνουν συντάξεις από 0 έως 850 ευρώ μεικτά.

Αυτό που δεν μπόρεσε να διευκρινίσει είναι αν στις περιπτώσεις κύριας και επικουρικής σύνταξης θα ληφθεί υπόψη το άθροισμά τους.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι, στην περίπτωση ζευγαριού συνταξιούχων, θα λάβουν και οι δύο σύζυγοι το επίδομα. Το επίδομα δικαιούνται και όσοι έχουν λάβει τουλάχιστον μία προσωρινή σύνταξη.

Αναφορικά με την κατηγορία της σύνταξης, σημείωσε ότι, το επίδομα αφορά περίπου 1,5 εκατ. συντάξεις, εκ των οποίων οι 1,1 εκατ. είναι κύριες και οι 400.000 οι υπόλοιπες. Δηλαδή, το επίδομα δικαιούνται και όσοι λαμβάνουν συντάξεις χηρείας, αναπηρίας, κ.τλ.

«Τα ακριβή νούμερα θα μπορούμε αύριο ή μεθαύριο να τα πούμε, το επίδομα θα δοθεί μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου, στις 22 Δεκεμβρίου», διευκρίνισε τέλος ο Υπουργός Επικρατείας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα