“Δεν υπάρχει σενάριο πιστωτικής ασφυξίας”

Για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και την αξιολόγηση αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr

Το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο για τη συνέχιση και την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, τονίζει αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διευκρινίζει ότι οι διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 δεν έχουν ακόμη κλείσει.

Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει σενάριο πιστωτικής ασφυξίας, σημειώνοντας ότι «αν κάποιοι σκέφτονται την επανάληψη του σεναρίου αυτού, θα πρέπει να απομονωθούν πολιτικά», ενώ τονίζει ότι η Γερμανία οφείλει να τηρήσει τη συμφωνία.

Τι είπε για Κυπριακό μιλώντας στον ΣΚΑΙ

«Η κατάσταση στο Κυπριακό δεν είναι οι καλύτερες δυνατές», εκτίμησε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά όπως είπε η κυβέρνηση κάνει «ό,τι περνά από το χέρι της ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη».Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση προσέρχεται «στις διαβουλεύσεις με αποφασιστικότητα και την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία». «Αν κάνει και το ίδιο η Τουρκία μπορούμε να έχουμε θετική εξέλιξη», υπογράμμισε.

Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι «χρειάζεται κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής», ενώ είπε ότι «θα πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι».

Όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση με το παιδί των Ρούπα και Μαζιώτη, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και πως σε ανάλογες περιπτώσεις, οι χρόνοι ήταν ίδιοι.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με τους συμβούλους του πρωθυπουργού, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει τακτική ενημέρωση για ευρωπαϊκά θέματα, ενώ χαρακτήρισε την κριτική του ευρωβουλευτή «ατυχή και άστοχη».

«Το εάν αυτό εντάσσεται σε προσπάθεια πολιτικής κριτικής, καλύτερα θα ήταν να μας πει και για τα πολιτικά ζήτημα που τον οδηγούν σε μια τέτοια στάση», κατέληξε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η πίεση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν έχει να κάνει με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.

“Ο στόχος για 1,5% είναι δύσκολος και φιλόδοξος στόχος”

«Ο στόχος για 1,5% είναι δύσκολος και φιλόδοξος στόχος, δεν το χούμε κρύψει αυτό. Αυτό που θέλουμε είναι να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», είπε κι όταν ρωτήθηκε για την προθεσμία που θέτει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση, απάντησε: «Ημερομηνία – κόμβος είναι η ημερομηνία ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή εντός του πρώτου τριμήνου του 2017»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα