“Δεν υπάρχει φορολογούμενος που να παίρνει κάτω από 12.000 ευρώ εισόδημα και να πλήττεται”

To ασφαλιστικό είναι πλέον νόμος του κράτους αφού υπερψηφίστηκε από τη Βουλή με 153 “ναι”. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1  και υπεραμύνθηκε του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τονίζοντας πως “δίνουμε καλύτερη προστασία. Εξασφαλίσαμε ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη για όλους».  «Θα έτρεμε η γη έξω από τη Βουλή, αν το νομοσχέδιο μας ήταν «νόμος λαιμητόμος»», δήλωσε σχετικά με τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων είπε  ότι με αυτό προστατεύεται το 90% των πολιτών που έχουν χαμηλό εισόδημα.

 

Εξαφανίζουμε τις αιτίες των ελλειμμάτων, ακριβώς επειδή το προηγούμενο διάστημα το σύστημα έδινε, έδινε, έδινε», επισήμανε ο υπουργός Εργασίας. «Αυτοί που έχουν πάνω από 30.000 – 40.000 εισόδημα πρέπει να πληρώσουν» είπε, συμπληρώνοντας ότι «ακούγονται αλχημείες για το νούμερο», ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει φορολογούμενος που να παίρνει κάτω από 12.000 ευρώ εισόδημα και να πλήττεται». Τόνισε πως «αυτοί που έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ πρέπει να πληρώσουν».

Στο σχόλιο πως με τη μείωση του αφορολογήτου θίγονται και αυτοί που έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, ο υπουργός αρκέστηκε να πει πως αυτό δεν ισχύει για όσους έχουν δύο παιδιά, χωρίς να αναφερθεί στους άγαμους ή στις οικογένειες με ένα τέκνο.

Παράλληλα, για την «κόκκινη γραμμή» των 9.100 ευρώ στο αφορολόγητο είπε πως είναι «κυμαινόμενο για όσους έχουν παιδιά».

Αναφορικά με τη διαμόρφωση της σύνταξης, εξήγησε ότι, η σύνταξη θα υπολογίζεται βάσει του συνόλου του εργασιακού βίου, διευκρινίζοντας ότι «επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία στο σύστημα, έχουμε υπολογίσει από το 2002».

«Το μπλοκάκι δεν θα δίνει ασφαλιστική εισφορά στο 20%, όπως οι υπόλοιποι» είπε ο Υπουργός Εργασίας σχετικά με όσους εργάζονται με μπλοκάκι και ξεκαθάρισε ότι, «κάθε πηγή εισοδήματος από εργασία θα αποδίδει 20% εισφορά».

«Το ΕΚΑΣ συμφωνήθηκε να καταργηθεί με ψήφους όλων των κομμάτων και η αντικατάσταση έρχεται για τους τωρινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», σημείωσε σχετικά με την περικοπή του ΕΚΑΣ και διευκρίνισε ότι «όσων οι συντάξεις είναι μεγαλύτερες από τις μελλοντικές, κρατούν την προσωπική διαφορά, μέχρι να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο όλες οι συντάξεις».

«Ο χαμηλοσυνταξιούχος που παίρνει ΕΚΑΣ θα δει τη σύνταξή του να ανεβαίνει με τα ποσοστά αναπλήρωσης» τόνισε.

«Πετύχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τους προηγούμενους, γιατί αυτός ο νόμος γράφτηκε στα ελληνικά, δεν μας ήρθε απ’ έξω», ανέφερε, τέλος, ο υπουργός Εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα