ΔΗΜΑΡ: Δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με συλλαλητήρια

Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και εγκρίθηκε ομόφωνα η ακόλουθη ανακοίνωση: 
1. Για το Μακεδονικό
Στη Δημοκρατία οι πολίτες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, τις αγωνίες και τις πεποιθήσεις τους. Η εξωτερική πολιτική όμως δεν μπορεί να εξαρτάται από ετερόκλητης σύνθεσης συλλαλητήρια, δεν μπορεί να είναι θέμα “άνω και κάτω πλατείας” και σημαία ευκαιρίας για πατριδοκαπηλία. Τα συλλαλητήρια σε κρίσιμα εθνικά θέματα δεν βοηθούν γιατί η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται στη βάση του θυμικού.
Δυστυχώς, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα παρουσιάζονται κατώτερες των περιστάσεων.
Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στη συμμαχία της με ένα ακροδεξιό κόμμα επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της. Συνεχίζει να χειρίζεται αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα με επιπολαιότητα και διγλωσσία. Σε άλλη γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλη οι ΑΝΕΛ, σε άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών και σε άλλη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο αλλά όχι τα πολιτικά κόμματα, άλλη μία περιφρόνηση στην ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.
Από την άλλη η Ν.Δ. υιοθετεί την ακροδεξιά και εθνικιστική ατζέντα και υποχωρεί απέναντι στον λαϊκισμό και στην ψηφοθηρία. Αποφεύγει συστηματικά μια καθαρή τοποθέτηση σε ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα. Δεν διευκρινίζει αν θα υποστηρίξει την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία και επιχειρεί να κερδοσκοπήσει εκλογικά από τα συλλαλητήρια.
Εμείς στεκόμαστε μακριά από εθνικισμούς, απέναντι και στον “δεξιό” λαϊκισμό. Δεν αλλάζουμε την στάση μας σε ένα τέτοιο κρίσιμο εθνικό θέμα λόγω των συλλαλητηρίων.
Η θέση μας είναι σταθερή υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes). Και τασσόμαστε σταθερά υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της χάραξης εθνικής στρατηγικής σε τέτοιου είδους κρίσιμα θέματα. Πρόκειται για υπεύθυνη στάση μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και ετεροπροσδιορισμούς.
Απαιτείται εδώ και τώρα ένα μέτωπο λογικής και ευθύνης των πραγματικά δημοκρατικών προοδευτικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Η επίλυση αυτού του χρόνιου ζητήματος με σύνθετη ονομασία θα σταματήσει αυτό που συμβαίνει σήμερα, την αναγνώριση της γειτονικής μας χώρας από δεκάδες χώρες με το συνταγματικό της όνομα, και θα οδηγήσει στην πραγματικότητα στο να μην αποκαλείται διεθνώς “Μακεδονία”. Ταυτοχρόνως θα διευκολύνει τη χώρα μας ώστε να αξιοποιήσει τη στρατηγική της θέση στα Βαλκάνια, μέσω της ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών στο μέλλον. Αυτή είναι μία πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.
2. Οικονομία – Eurogroup
Άλλη μία αποτυχημένη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε στο Eurogroup. Τα έδωσαν όλα για να πάρουν απλώς τη δόση. Δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων έρχονται χωρίς να διασφαλίζεται πλέον ούτε η πρώτη κατοικία. Κατασχέσεις για οφειλές ακόμη και 500 ευρώ προς το Δημόσιο. Το αφορολόγητο πέφτει, πλήττονται τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και ο κ. Τσακαλώτος ακόμη στη θέση του. Οι συντάξεις μειώνονται περαιτέρω και στρατηγικής σημασίας δημόσια περιουσία ιδιωτικοποιείται. Η δική μας θέση είναι να κλείνουν στην ώρα τους οι αξιολογήσεις αλλά με αποτελεσματική διαπραγμάτευση και έντιμο συμβιβασμό, όχι με πλήρη παράδοση σε μία δεξιά νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Χαρά για την κυβέρνηση, κατάθλιψη για τους πολίτες, είναι το συμπέρασμα από την “περήφανη” διαπραγμάτευση. Δυστυχώς, η κυβέρνηση υιοθετεί και εφαρμόζει τις πιο σκληρές συντηρητικές πολιτικές πατώντας πάνω στο πτώμα της κοινωνίας.  Με αυτές τις πολιτικές, η έξοδος από την κρίση το 2018 είναι άλλη μια πολιτική απάτη. Η πραγματική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την αλλαγή πολιτικής με σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης.
3. Ο Νέος Φορέας της Κεντροαριστεράς
Για αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας το εγχείρημα συγκρότησης του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς. Πλέον, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το ιδρυτικό Συνέδριο του Φορέα στις 16-18 Μαρτίου. Με στόχο να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο. Οι συλλογικές διαδικασίες ώστε να αποδεικνύει ο φορέας ότι πραγματικά αποτελεί κάτι νέο σε σχέση με τα παραδοσιακά συγκεντρωτικά κόμματα, που θα αποτυπώνονται σε ένα καινοτόμο καταστατικό του νέου ενιαίου φορέα και ένα ρηξικέλευθο προοδευτικό πρόγραμμα είναι τα δύο κρίσιμα στοιχεία που θα συγκροτήσουν την ταυτότητα, θα εκπέμψουν το στίγμα και θα κάνουν διακριτό το νέο φορέα.
Ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς, της ανανέωσης και του δημοκρατικού σοσιαλισμού μπορεί και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη νέα εποχή της κεντροαριστεράς. Με τις ιδέες, τις θέσεις, τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας θα συμβάλλουμε σημαντικά στις επερχόμενες εξελίξεις.
Είναι ευθύνη όλων μας το επόμενο χρονικό διάστημα να αξιοποιήσουμε το θετικό μομέντουμ, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και οι διερ­γα­σί­ες να οδηγήσουν σε έναν ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό φορέα με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχε­τι­σμών στην χώρα.
4. Προγραμματισμός δράσης
Α) Δημοκρατική Αριστερά
Κυριακή 28/1/18 στις 12:00: Πολιτική ομιλία του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βέροια και κοπή πίτας του νέου ενιαίου φορέα.
Παρασκευή 2/2/18 – Σάββατο 3/2/18: Επίσκεψη στην AGROTICA, συνάντηση με παραγωγικούς φορείς, τη διοίκηση της ΔΕΘ και επίσκεψη στα περίπτερα. Πολιτική ομιλία του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στο Κιλκίς και κοπή πίτας του νέου ενιαίου φορέα.
Κυριακή 11/2/18 στις 14:00: Συνεστίαση μελών και φίλων στον Πειραιά.
Τρίτη 13/2/18 στις 19:00: Εκδήλωση του Πολιτικού Εργαστηρίου για την σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία “Διάκριση Εξουσιών και Κράτος Δικαίου”.
Σάββατο 24/2/18 στις 11:00: Προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Β) Νέος Φορέας Κεντροαριστεράς
έως 14/2/18: Εργασίες επιτροπών Συνεδρίου και προετοιμασία κειμένων.
14/2/18: Τέλος εργασιών επιτροπών και κατάθεση προσυνεδριακών κειμένων.
15/2/18-3/3/18: Προσυνεδριακός διάλογος. Ο διάλογος θα πραγματοποιηθεί τόσο με εκδηλώσεις σε κάθε νομό και  κάθε μεγάλο δήμο όσο και διαδικτυακά.
έως 22/2/18: Εγγραφή νέων μελών.
έως 28/2/18: Κατάθεση υποψηφιοτήτων.
4/3/18: Εκλογές Συνέδρων – Αντιπροσώπων.
16-18/3/18: Συνέδριο του Νέου Φορέα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα