«Διάγνωση» Σόρος για την Ε.Ε.

 

Τη… διάγνωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσβληθεί από μία «υπαρξιακή κρίση» και ότι θα πρέπει να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επανεφεύρει τον εαυτό της έκανε ο διάσημος γκουρού των αγορών Τζορτζ Σόρος.

Μάλιστα ο  Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής εστίασε τόσο στις δυσκολίες που προκαλούν οι παρατεταμένες συνομιλίες για το Brexit όσο και στην ανάγκη να ξαναγίνει η Ε.Ε. ελκυστική για τους ανθρώπους.

Μέσω άρθρου του που φιλοξενήθηκε στο Project Syndicate, ο Τζορτζ Σόρος ισχυρίστηκε τα εξής:

«Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη και από τα δύο, από διάσωση και ριζική ανανέωση. Η διάσωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προηγηθεί της υπαρξιακής απειλής.

»Αλλά, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, η ανανέωση της υποστήριξης που κάποτε είχε η ΕΕ δεν είναι λιγότερο κρίσιμη.

»Η διαπραγμάτευση του χωρισμού από την Βρετανία θα αποσπάσει την προσοχή της ΕΕ από την δική της υπαρξιακή κρίση και οι συνομιλίες είναι καταδικασμένες να διαρκέσουν περισσότερο από τα δύο χρόνια που έχουν αναγγελθεί».

Ειδικά για το θέμα του brexit ο γνωστός επενδυτής θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι οι διαπραγματεύσεις για να διαρκέσουν 5 χρόνια και ταυτόχρονα καλεί την Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό πνεύμα.

Παράλληλα προτρέπει την Ένωση να ξαναγίνει ελκυστική για τους ανθρώπους, ειδικά τις νεότερες γενιές.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει χαρακτηριστικά ο Σόρος «έχει μετατραπεί σε έναν οργανισμό όπου η ευρωζώνη αποτελεί τον εσωτερικό πυρήνα και τα άλλα μέλη έχουν υποβιβασθεί σε κατώτερες θέσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα