“Διάλυση της Ισπανίας ισοδυναμεί με διάλυση της Ε.Ε.”

“Διάλυση της Ισπανίας ισοδυναμεί με διάλυση της Ε.Ε.”. Αυτό διεμήνυσε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς.

Και αν ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας, αύριο θα είναι η Χώρα των Βάσκων και μετά η γαλλική Χώρα των Βάσκων και μετά η Βόρεια Ιταλία και μετά ο πόλεμος» τόνισε ακόμα ο Βαλς, επισημαίνοντας ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα ήταν «μια τρέλα».

«Ναι, θα ήταν μια τρέλα», απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, που έχει γεννηθεί στη Βαρκελώνη, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την επιθυμία της αυτονομιστικής κυβέρνησης του  Κάρλες Πουτζεμόννα κηρύξει την ανεξαρτησία της πλουσιότερης περιφέρειας της Ισπανίας.

«Η δύναμη της Ισπανίας είναι ότι έχει μεγάλες περιφέρειες όπως η Καταλονία και η Χώρα των Βάσκων.Και η δύναμη της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων είναι ότι βρίσκονται μέσα σε ένα από τα παλιά κράτη-έθνη της Ευρώπης.Δεν υπάρχουν πολλά απ’ αυτά.Είναι η Αγγλία, είναι η Ισπανία και είναι η Γαλλία», διευκρίνισε ο Βαλς.

Δεν μπορεί να υπάρξει ανεξαρτησία για την Καταλονία”

Επίσης επεσήμανε ότι «η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να μιλήσουν γι’ αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία, όχι για να γίνουν μεσολαβητές, αλλά για να πουν πως αυτό δεν είναι δυνατό».

«Δεν μπορεί να υπάρξει ανεξαρτησία για την Καταλονία.Πρέπει να πούμε στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας: αν θέλετε να βγείτε, επιπλέον δεν θα είστε μέσα στην ΕΕ, δεν θα υπάρχει ευρώ», πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Είναι μια θεμελιώδης συζήτηση για εμάς τους Ευρωπαίους» τόνισε και επέμεινε ότι «η Ευρώπη είναι μια ομοσπονδία κρατών-εθνών, δεν είναι μια ομοσπονδία περιφερειών και πόλεων!».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα