Διά χειρός Θόδωρου ο Τσαχειλίδης στην ΚΕΔ

Ήταν η 26η Δεκεμβρίου, όταν το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ ματαίωνε τις εκλογές που είχε προκηρύξει ο… πρόεδρος Τζανόπουλος, και διόρισε Διοικούσα Επιτροπή η οποία εντός δύο μηνών θα διενεργούσε εκλογές με εκλογική αντιπροσωπεία, ώστε να μην υπάρχει χειραγώγηση των ψηφοφόρων.
Την ίδια μέρα, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από τον Μάιο του 2015 έχω εκφράσει εγγράφως σε FIFA και UEFA την πεποίθησή μου ότι μόνον η επιτροπεία με προσωρινή διοίκηση μακράς πνοής, που οι ίδιες θα διορίσουν, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς δραστηριότητας και επιχειρηματικότητας στο ελληνικό ερασιτεχνικό και επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τώρα είναι η ώρα να το συνειδητοποιήσουν και να το πράξουν.

»Τις καλώ και πάλι να παρέμβουν τάχιστα, με ριζοσπαστικές λύσεις, και επιλογές διαφάνειας και αξιοκρατίας, προκειμένου επιτέλους το ελληνικό ποδόσφαιρο να απαλλαγεί από τις σοβαρές παθογένειες δεκαετιών».

Αργότερα την σκυτάλη πήρε ο νέος υφυπουργός Γεώργιος Βασιλειάδης, ο οποίος σε δηλώσεις του στις 17 Μαΐου 2017 ανέφερε:

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε πολύ κομβικές αποφάσεις για το μέλλον της διαιτησίας στην Ελλάδα. Δεν μπορώ για την ώρα να πω κάτι περισσότερο, καθότι έχω δεσμευτεί απέναντι στην UEFA. Γενικά το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο. Ειλικρινά πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.

»Η UEFA συμμάχησε γιατί αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Με αυτή την έννοια, μέσα στη γενική μας στενοχώρια για την κατάσταση, έχουμε έναν λόγο να είμαστε χαρούμενοι. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι, ο Ινφαντίνο, ο Θεοδωρίδης, ο Μπόμπαν –για τον οποίο ένιωσα δέος όταν τον αντίκρισα, μόνο και μόνο γιατί θυμήθηκα πόσο τον έχω θαυμάσει ως παίκτη–, είναι όλοι τους εξαιρετικοί παράγοντες, με όραμα, και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το αντικείμενο. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταλάβει τι συμβαίνει εδώ. Και θέλουν να βοηθήσουν».

Αργότερα, πριν το πρωτάθλημα ξεκινήσει, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε την εξής δήλωση:

«Ελπίζω πως θα δούμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με τις παρεμβάσεις που έγιναν, με τα ηχηρά μηνύματα που έστειλαν οι FIFA και UEFA –που για πρώτη φορά μπήκαν στην ουσία των προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου (σ.σ. διοίκηση, εκλογές ΕΠΟ, διαιτησία κτλ)– πιστεύω θα δούμε κάτι καλύτερο, είμαστε μπροστά σε μία νέα μέρα».

Σήμερα μετά από όσα διαδραματίστηκαν προεκλογικά στην ΕΠΟ και μετά από 4 αγωνιστικές του πρωταθλήματος, βλέπουμε πόσο επαληθεύθηκαν οι τοποθετήσεις των δύο αρμοδίων υπουργών Αθλητισμού και κατά πόσο η UEFA –η FIFA ούτε που ασχολείται– του κ. Θόδωρου Θεοδωρίδη «εξομάλυνε το ελληνικό ποδόσφαιρο», «δημιούργησε συνθήκες υγιούς επιχειρηματικότητας» και «απάλλαξε το ελληνικό ποδόσφαιρο από σοβαρές παθογένειες δεκαετιών».

Προεκλογικά, το ποδόσφαιρο εξυγιάνθηκε με «πακέτα» από τις δύο παρατάξεις ύψους 6.500.000 ευρώ περίπου, δημιουργήθηκαν συνθήκες επιχειρηματικότητας με τις επενδύσεις και τους χορηγούς να σπάνε τα ρεκόρ στο τρέξιμο για το ποιος θα φύγει πρώτος, το δε τοπίο της διαιτησίας να θυμίζει Καμπούλ στα χειρότερά της.

Οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες καθημερινά καταγγέλλουν  στημένες διαιτησίες με τα ελληνικά έντυπα να έχουν πάθει υστερία για τα διαιτητικά λάθη, όταν αδικείται η ομάδα που υποστηρίζουν, και να παθαίνουν αμνησία όταν αυτή ευνοείται.

Ο Σάββας Θεοδωρίδης έχει εξελιχθεί από αντιπρόεδρος σε υπεύθυνο Τύπου, αφού δεν υπάρχει αγώνας που να μην κάνει λόγο για στημένους και πονηρούς διαιτητές, για παράγοντες της ΕΠΟ που κατευθύνουν τους διαιτητές (περίπτωση Βρακά και διαιτητή Κατσικογιάννη) και με δηλώσεις ότι «τρέμει τους Έλληνες διαιτητές και θέλει ξένους».

Προφανώς ο συμπαθής Σάββας, ίσως λόγω ηλικίας, έχει ξεχάσει ότι το στάτους στην διαιτησία με τους Περέιρα, Τριτσιώνη, Κουκουλάκη και Καλύβα το επέβαλε ο αγαπητός υιός του Θεόδωρος. Ας τον πάρει ένα τηλέφωνο για να ζητήσει εξηγήσεις για την  διαιτητική πορεία αφού εκείνος είναι που ευθύνεται απολύτως.

Βεβαίως δεν είναι μόνο ο Σάββας Θεοδωρίδης που έκανε δηλώσεις. Και ο ιδιοκτήτης του Ατρομήτου Γιώργος Σπανός έκανε λόγο για αλλοίωση του αποτελέσματος στο παιχνίδι με την ΑΕΛ από διαιτητή και μάλιστα έμπειρο, ο δε ΠΑΟΚ με διαρροή «διοικητικών κύκλων» έκανε λόγο για διαιτητικά λάθη και ζήτησε από τον Γραμμένο να απαιτήσει(!!!) από την ΚΕΔ του Περέιρα αυστηρές τιμωρίες των διαιτητών. Προφανώς στην Θεσσαλονίκη έχουν ξεχάσει ότι ο Γραμμένος και η ΕΠΟ έδωσαν τα κλειδιά της διαιτησίας στον Περέιρα και τώρα διαμαρτύρονται.

Διά χειρός Θόδωρου

ο Τσαχειλίδης στην ΚΕΔ

Οι υπολογισμοί του Θ. Θεοδωρίδη για την διαιτησία μετά από  4 αγωνιστικές δεν δείχνουν να επαληθεύονται. Κατ’ αρχάς έχοντας ποντάρει στη συνεργασία  Περέιρα- Βασσάρα, μάλλον χάνει το ποντάρισμα. Κι αυτό γιατί ο Κύρος, ως υπεύθυνος εκπαίδευσης των διαιτητών, δεν έχει διαδικαστικά την δυνατότητα να παραβρίσκεται στις συνεδριάσεις της ΚΕΔ που γίνεται ο ορισμός των διαιτητών.

Μάλιστα οι νικητές των εκλογών της ΕΠΟ που δεν θέλουν τον Βασσάρα έχουν ήδη εκφράσει τα παράπονά τους για την απόφαση του τέως προέδρου Γιάννη Δρόσου να ανανεώσει την σύμβαση του Κύρου προ των εκλογών.

Επίσης, ο Περέιρα δεν φαίνεται ικανός να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως αρχιδιαιτητής, με αποτέλεσμα όλο το κουμάντο στην ΚΕΔ να γίνεται από τα υπόλοιπα τρία μέλη. Έτσι, μετά το (μη) πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ στον αγώνα με την Λαμία, και επί τη ευκαιρία της μετάβασης του Γραμμένου στην Γενεύη για την γ.σ. της UEFA ανακοινώθηκε στον Περέιρα η τοποθέτηση του Τσαχειλίδη στην ΚΕΔ. Ας σημειωθεί ότι Τριτσώνης και Κουκουλάκης δεν ήθελαν τον Τσαχειλίδη, ο δε Περέιρα προ της αποφάσεώς του να τον διορίσει στην ΚΕΔ δεν τον είχε δει ούτε σε φωτογραφία.

Ας είναι καλά ο Θόδωρος που από εδώ και πέρα θα ξέρει από πρώτο χέρι ποιος πρότεινε ποιον, για ποιον αγώνα, ποιος είχε αντιρρήσεις κ.λπ. Μάλιστα η τοποθέτηση του Τσαχειλίδη συνδυάστηκε και με την μετάθεση της συζύγου του Κύρου στην ΕΠΟ από το τμήμα διαιτησίας στις δημόσιες σχέσεις. Λες και η κυρία Ντέπυ είχε κάποιον ρόλο στις αποφάσεις των Τριτσώνη – Κουκουλάκη. Έτσι όμως διά του αντιπερισπασμού με την μετάθεση της κας Ντέπυ πέρασε χωρίς αντιδράσεις η τοποθέτηση του Τσαχειλίδη.

Κβο βάντις…

H λύση Περέιρα και της λοιπής ΚΕΔ δεν φαίνεται να περπατάει. Εκτεθειμένοι βρίσκονται κυβέρνηση και ΕΠΟ. Η μεν κυβέρνηση γιατί αυτή ήταν που διά στόματος Κοντονή κάλεσε UEFA και FIFA να πάρουν την καυτή πατάτα της διαιτησίας, και ένα μήνα μετά την έναρξη του πρωταθλήματος βλέπει ότι οι «απόμαχοι» διαιτητές των διεθνών ομοσπονδιών αρχικά ο Χιου Ντάλας και στην συνέχεια ο Εμανουέλ Περέιρα δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Η ΕΠΟ είναι επίσης εκτεθειμένη, και ας δηλώνει μέσω του Βαγγέλη Γραμμένου πως το φταίξιμο για την διαιτησία πέφτει στις FIFA και UEFA. Κι αυτό γιατί η ίδια έχει την ευθύνη της ΚΕΔ, αφού η ΚΕΔ ορίζεται από την Ομοσπονδία. Με λίγα λόγια οι πρακτικές του κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω έχουν φέρει το ποδόσφαιρο σε τέλμα. Και επειδή στην ιστορία μας υπήρξε και μικρός αριθμός γενιτσάρων, ίσως αυτή η εξέλιξη μας αξίζει…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα