Διά χειρός Κουτσοκούμνη η… «νεκρανάσταση» Γκαγκάτση

Ήταν Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, όταν έκπληκτοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου –και όχι μόνο– πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ ότι η Super League, με 11 θετικές ψήφους και 4 λευκά, αποφάσισε να προσλάβει ως διευθύνοντα σύμβουλο με αρμοδιότητες αναπληρωτή προέδρου τον Βασίλη Γκαγκάτση. Στην αρχή οι περισσότεροι πίστεψαν ότι πρόκειται για φάρσα. Μάλιστα, στο facebook ο Πέτρος Κόκκαλης, τέως πρόεδρος της Super League και νυν μέλος του Δ.Σ. του Ολυμπιακού –ΠΑΕ που στο παρελθόν δεν είχε κανένα μα κανένα παράπονο από τον Βασίλη Γκαγκάτση– έγραψε ότι «Επιστροφή Γκαγκάτση. Δυστυχώς, δεν είναι πρωταπριλιάτικο…».

Η «Α» αποκαλύπτει σήμερα ότι η επαναφορά Γκαγκάτση είχε σχεδιαστεί από τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη από τον περασμένο Μάιο. Αρχικά δεν υλοποιήθηκε λόγω παραπομπής του Βασίλη Γκαγκάτση στο 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων, και εν συνεχεία μόλις δόθηκε η ευκαιρία με την απόφαση της ματαίωσης των εκλογών της ΕΠΟ από το Διαιτητικό Δικαστήριο, βρήκε την ευκαιρία εκμεταλλευόμενος και την προτροπή(!!!) του Σταύρου Κοντονή «να παρέμβει η FIFA με διοικούσα επιτροπή μακράς πνοής», αρχικά να ορίσει την περιβόητη Επιτροπή Εξομάλυνσης και στη συνέχεια μέσω της Super League να επαναφέρει τον Βασίλη Γκαγκάτση από το παράθυρο, μιας και από την πόρτα (ΕΠΟ) δεν της το επέτρεπε ο νόμος, λόγω της παραπομπής του για κακούργημα.

Είναι προφανές ότι το μεγάλο ερώτημα που έχει προκύψει στις τάξεις των φιλάθλων και των οπαδών είναι πώς βρέθηκαν 11 ΠΑΕ να συμφωνήσουν με την επιλογή του Βασίλη Γκαγκάτση και άλλες 4 να ρίξουν λευκή ψήφο. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι κατά τη θητεία του, 2001 (Ιούνιος) έως 2011 (Δεκέμβριος), πλην των οπαδών του Ολυμπιακού, το σύνολο σχεδόν του ποδοσφαίρου είχε στραφεί εναντίον του είτε διά λόγου είτε διά έργων, τότε σίγουρα αποτελεί γρίφο η ψήρος δύο ΠΑΕ εκ των θεωρουμένων μεγάλων, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, που τόσα χρόνια εξέπεμπαν μύδρους για τα κατορθώματα του Βασίλη Γκαγκάτση, να ψηφίσουν υπέρ της πρόσληψής του. Το γιατί θα το αναλύσουμε παρακάτω.

 

Οι στενές επαφές τρίτου τύπου

μεταξύ Γκαγκάτση και Κουτσουκούμνη

 

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης εξελέγη πρόεδρος της ΕΠΟ τον Ιούλιο του 2001, τον ίδιο χρόνο εξελέγη πρόεδρος στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης. Στο διάστημα της θητείας του Βασ. Γκαγκάτση οι σχέσεις του με τον κυπριακό χώρο έγιναν πολύ στενές, αφού το σύνολο σχεδόν των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΠΟ, μέσω του Πασχάλη Παπαδόπουλου, κατέληγε στην off shore εταιρεία Stadium που είχε έδρα την Κύπρο.

Στη συνέχεια από την εταιρεία αυτή τα δικαιώματα αυτά μοσχοπουλήθηκαν σε πολλαπλάσιες τιμές σε τηλεοπτικές εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο διάστημα αυτό αναπτύχθηκε στενή –μα πολύ στενή– φιλία με τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη, πρόεδρο της ΚΟΠ, που σύμφωνα με προχθεσινές δηλώσεις του «η Κύπρος έχει το πιο διεφθαρμένο ποδόσφαιρο στoν χώρο της UEFA». Μάλιστα, κύριοι! Ο επί 16 συναπτά έτη πρόεδρος της ΚΟΠ ομολογεί ότι επί θητείας του το ποδόσφαιρο διεφθάρη και αντί να παραιτηθεί και να κρυφτεί στο σπίτι του, για να μην τον βλέπουν, εξαγγέλλει μέτρα εξυγίανσής του. Το χειρότερο, όμως, απ’ όλα είναι ότι ο κύριος αυτός επελέγη από τις FIFA και UEFA για να εξυγιάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά…

 

Διά χειρός Χ. Παναγόπουλου το «ναι» του Παναθηναϊκού

 

Σύμφωνα με όσα έχουν αναγραφεί, ο Παναθηναϊκός έδωσε το «Ok» για την επιλογή Γκαγκάτση κατόπιν εισήγησης του στενού συνεργάτη του Γιάννη Αλαφούζου, Χρήστου Παναγόπουλου. Μάλιστα, ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δικαιολόγησε την επιλογή αυτή ως εξής:

«Στη Super League οι διαφωνίες είναι μεγάλες όπως και στην ΕΠΟ και παντού. Χρειάζονται άνθρωποι με εμπειρία και γνώση από το ποδόσφαιρο μήπως καταφέρουμε κάποια στιγμή να συμβιβάσουμε διαφορές και αντιλήψεις. Επειδή ο Γκαγκάτσης είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει. Ο καθένας βέβαια έχει την άποψή του. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο κ. Γκαγκάτσης μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν θέματα σε αυτά που βλέπουμε στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια και πάλι πριν από λίγες μέρες»

Για τα αρνητικά σχόλια της επιλογής Γκαγκάτση δήλωσε: «Νομίζω ότι αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας. Αυτή τη στιγμή, επαναφέρεται στο ποδόσφαιρο ένας άνθρωπος που ξέρει και έχει εμπειρία και μάλιστα όχι αποτυχημένη, με στόχο να εκτονωθούν τα βαριά νοσήματα του ποδοσφαίρου».

Συμφωνούμε με τον κ. Χ. Παναγόπουλο, ότι στο ποδόσφαιρο χρειάζονται άνθρωποι με γνώση και εμπειρία. Μάλιστα, στο προηγούμενο φύλλο της «Α» διατυπώσαμε σκέψεις για ενεργή συμμετοχή σε αντίστοιχο κλάδο των κ.κ. Τσοχατζόπουλου και Βλαστού.   Και οι δύο έχουν πολλές και σημαντικές γνώσεις και αναμφισβήτητη εμπειρία.

Όσον αφορά όμως τη δική του εμπειρία σε δουλειές κατά το παρελθόν –και συγκεκριμένα τα έτη 2005-2006– μαζί με τον Βασίλη Γκαγκάτση και τον ατζέντη Πασχάλη Παπαδόπουλο δεν ανέφερε κάτι σχετικό. Είμαστε υποχρεωμένοι να του το θυμίσουμε εμείς.

Για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος την περίοδο 2004-2005 η ΕΡΤ είχε καταθέσει πρόταση ύψους 3 εκατ. ευρώ. Όμως η ΕΠΟ του Βασίλη Γκαγκάτση ματαίωσε ως ασύμφορο τον διαγωνισμό, παρά το  γεγονός ότι υπάρχει προσφορά ύψους 7 εκατ. ευρώ, και στη συνέχεια παραχώρησε ορισμένα εξ αυτών στην εταιρεία Stadium έναντι 250.000 ευρώ(!!!). Η παραχώρηση των δικαιωμάτων από την ΕΠΟ στη Stadium έγινε στις 25/4/2005, ενώ η σύμβαση της κρατικής ΕΡΤ, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Χρήστο Παναγόπουλο, έγινε στις 21/3/2005, δηλαδή η Stadium του πούλησε δικαιώματα που τη στιγμή εκείνη δεν είχε στην κατοχή της.

Ήδη για την ιστορία αυτή ο Βασίλης Γκαγκάτσης και ο Πασχάλης Παπαδόπουλος διώκονται κακουργηματικά και η υπόθεση βρίσκεται στο γραφείο της 2ης τακτικής ανακρίτριας κας Ιωσηφίνας Βιοπούλου.

Μία όμως παράμετρος στην πιο πάνω διαδικασία αφορά και τις ενέργειες του κ. Παναγόπουλου να αγοράσει τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΠΟ από off shore εταιρεία, όταν ο νόμος Φούρα απαγόρευε ρητά την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΠΟ με μη τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς φορείς.

Μάλιστα, πρόσφατα εξεδόθη και απόφαση σχετική του Εφετείου Αθηνών για ανάλογη ενέργεια της ΕΠΟ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του 2012-2015.

Κατά συνέπεια, ο κ. Χρ. Παναγόπουλος, δικηγόρος στο επάγγελμα –άρα γνώστης του νόμου– κινδυνεύει να διωχθεί άμεσα για κακουργηματική απιστία εις βάρος της ΕΠΟ ως συνεργός του κ. Βασ. Γκαγκάτση.

Η παραπάνω ιστορία δικαιολογεί πλήρως την εκφρασθείσα εμπιστοσύνη του κ. Παναγόπουλου στον Βασ. Γκαγκάτση και την εισήγησή του στον  κ. Αλαφούζο για την επιλογή του.

Το «ναι» της ΑΕΚ και ο Αλέξης Δέδες

Μετά την εξασφάλιση του Παναθηναϊκού για την επιλογή Γκαγκάτση, το επόμενο εμπόδιο ήταν η ΑΕΚ. Ο Δημ. Μελισσανίδης δεν ήθελε ούτε να ακούσει για συμμετοχή  του Βασίλη στα διοικητικά. Εδώ ο Κωστάκης (Κουτσοκούμνης) έδειξε όλη του τη μαεστρία. Πριν στελεχωθεί η Επιτροπή Εξομάλυνσης, διεμήνυσε ότι ήταν διατεθειμένος να τοποθετήσει στην Επιτροπή τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΕΚ, Αλέξη Δέδε, υπό την προϋπόθεση ότι η ΑΕΚ δεν θα αντιδρούσε για την τοποθέτηση του Βασ. Γκαγκάτση στη Super League.

Η ΑΕΚ δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί πολύ. Θα ήταν η μοναδική ΠΑΕ που θα είχε εκπρόσωπο στην Επιτροπή Εξομάλυνσης και μάλιστα έναν έξυπνο και άξιο παράγοντα γνωστό στην UEFA –άρα αποδεκτό–, όπως ήταν ο Αλέξης Δέδες.

Έτσι προχώρησε στην αντικατάσταση του Αλ. Δέδε με κάποιον άλλο Κύπριο, τον κ. Λυσσάνδρου, και βεβαίως γνώστη της κυπριακής νοοτροπίας και των διαδραματιζομένων στην Κύπρο με τον Κουτσοκούμνη. Βεβαίως, κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι και ο ΠΑΟΚ έβαλε τον Ζήση Βρύζα, πλην όμως ο Βρύζας είχε αποχωρήσει πριν από αρκετό καιρό από τον ΠΑΟΚ και δεν ήταν και απαραίτητη η ψήφος του –άλλωστε έριξε λευκό κατά την ψηφοφορία–, αφού η ψήφος του «Δικέφαλου του Βορρά» εκφραζόταν από έναν άλλον  Γκαγκάτση, τον Μάκη, γιο του Βασίλη

Ειρωνικό χαμόγελο από τον Γ. Βρέντζο

Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπός του Γιάννης Βρέντζος, όταν έμαθε ότι οι άλλοι 3 «μεγάλοι» ήθελαν Γκαγκάτση, συνεχώς χαμογελούσε, και βεβαίως δεν έφερε αντίρρηση. Άλλωστε, το να ακούς από εκείνους που κατηγορούσαν  τον Θρύλο ότι έπαιρνε το πρωτάθλημα ελέω Βασίλη, τώρα να υπερθεματίζουν για την εμπειρία και την αξία του δεν είναι κάτι που το ακούς κάθε μέρα. Άσε που στο μέλλον κανείς δεν θα μπορέσει να στραφεί κατά του Ολυμπιακού για τα προηγούμενα πρωταθλήματα.

Επίσης, ο Γ. Βρέντζος δεν είχε να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάτι από την εισήγηση Χρ. Πανόπουλου για Γκαγκάτση  –σημ. Ο ίδιος αρνείται λέγοντας ότι πρότεινε διεθνή οίκο για την επιλογή, αλλά όμως, όπως είναι γνωστό, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου– δεδομένου ότι ο Μπιλ ήταν «μάχιμος» κατά την περίοδο Σ. Κόκκαλη και όχι επί Β. Μαρινάκη. Άλλωστε, και το γεγονός ότι ο Γκαγκάτσης είχε εκδιωχθεί από το περιβάλλον Σαββίδη μετά από την ήττα του από τον Γ. Σαρρή το 2012 και στη συνέχεια είχε δώσει γη και ύδωρ για να ξαναγυρίσει στον Θρύλο, ήταν κάτι που δεν  θα  «χάλαγε» τον Γιάννη. Πάσα προσφορά δεκτή, αρκεί να μην κοστίζει ακριβά…

Λευκή ψήφος (ή λευκή πετσέτα;) ο Κούγιας

Για τα υπόλοιπα μέλη της Super League δεν χρειάζονται περισσότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια στις 19/7/2011 σε κατάθεσή στον εισαγγελέα: «Ο Βασίλης Γκαγκάτσης είναι από το 2002 και έπειτα ο καταστροφέας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από το 2000 και μετά είχε τον Τσακογιάννη για να τον προστατεύει».

Για την είσοδο του «καταστροφέα» στο ποδόσφαιρο ο ανένταχτος και διώκτης της διαφθοράς Αλέξης έδειξε ανωτερότητα ρίχνοντας λευκή ψήφο. Ή λευκή πετσέτα, όπως θα έλεγα εγώ…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα