«Διαβήκαμε τον Ρουβίκωνα της κρίσης»

«Η Ελλάδα έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα της κρίσης, βρίσκεται σε μια νέα εποχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία στη δεύτερη Ευρωαραβική Διάσκεψη υπό την επωνυμία «Προς μια Σταθερή Συμμαχία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τις πολυμελείς επιχειρηματικές αντιπροσωπείες από τον αραβικό κόσμο, απηύθυνε κάλεσμα να «αξιοποιήσουν αυτή τη μεγάλη αλλαγή προκειμένου να θέσουμε μαζί τις βάσεις για ένα νέο όραμα ελληνο-αραβικής και ευρω-αραβικής οικονομικής συνεργασίας». Ο ίδιος τόνισε επιπλέον ότι η ΕΕ μπορεί να αναβαθμίσει το ρόλο της, μόνο αν συνεργαστεί με τον αραβικό κόσμο για ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη. Επισήμανε δε ότι πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα βγαίνει από μια βαθιά κρίση, βεβαιότητα που δεν επιβεβαιώνουν μόνο οι αριθμοί, όπως είπε, αλλά και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Σημείωσε επίσης τη βεβαιότητα όχι μόνο της ανάκαμψης, αλλά και του γεγονότος ότι ως μια χώρα που παραμένει στην καρδιά της Ευρώπης και πάντοτε σε μια κρίσιμη τοποθεσία στον παγκόσμιο χάρτη, «η Ελλάδα σήμερα αποτελεί όχι μόνο κρίσιμη γεωπολιτικά χώρα αλλά και έναν ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

Επεσήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα «δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη και τη συνεργασία της “επόμενης μέρας” στην ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα παίζει και σημαντικό ρόλο ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας». Υπογράμμισε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη σημαντική επενδυτική ευκαιρία που σπεύδουν αυτές τις στιγμές να αξιοποιήσουν σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες σε όλον τον πλανήτη, πρωτίστως να σπεύσουν να την αξιοποιήσουν οι παραδοσιακοί εταίροι της χώρας μας, οι εταίροι με ιστορικές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή». Επισήμανε την ιστορική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τον αραβικό κόσμο, για να τονίσει πως «τώρα είναι η ευκαιρία να πάρει μια άλλη προοπτική, επενδύοντας και στο παρόν και στο μέλλον».

«Πετυχαίνουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για δύο συνεχόμενα έτη»

Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας «που δείχνουν ότι μετά από επτά χρόνια βαθιάς ύφεσης που στοίχισε στη χώρα το 25% του εθνικού της προϊόντος, σήμερα ανακάμπτει: Το 2017 αναμένεται να κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, το 2018 οι προβλέψεις είναι κοντά στο 2,5%. Πετυχαίνουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για δύο συνεχόμενα έτη, υπερβαίνοντας κατά πολύ τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος, πράγμα που μας δίνει και φέτος, για 2η χρονιά, τη δυνατότητα να έχουμε μια επιστροφή με το χαρακτήρα της αναδιανομής του κοινωνικού μερίσματος». Επιπλέον, είπε ότι οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση 11,2% το πρώτο τρίμηνο του 2017 και οι εξαγωγές αύξηση 15% το πρώτο οκτάμηνο του 2017. Την ίδια στιγμή, ο τουρισμός αυξάνεται συνεχώς με στόχο να υπερβεί τους 35 εκατ. τουρίστες το 2021.

Προσέθεσε ότι οι διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, η ταχεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων -που προσεγγίζουν πλέον τα επίπεδα προ της κρίσης- η έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές τον περασμένο Ιούλη, «σηματοδοτούν σαφώς την ανάκαμψη της οικονομίας μας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα