Διαβολοβδομάδες διαρκείας…

Στον κάλαθο των αχρήστων πάει το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για ανασχηματισμό παρασυρμένο από τις πολιτικές εξελίξεις που φέρνει η απόφαση του ΣτΕ. Μεγάλοι χαμένοι εκείνοι που ζητούσαν νέα κυβέρνηση το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Οι φωνές των ψυχραιμότερων επικράτησαν στην κυβέρνηση και εν τέλει ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την ολιγοήμερη καθυστέρηση για τον από πολλού ανακοινωμένο ανασχηματισμό του. Οι αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ, αλλά και του γεγονότος ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος όφειλε να παρευρεθεί στους εορτασμούς της Θεσσαλονίκης ήδη από την Τετάρτη, έδειξαν πως η αναβολή ήταν μονόδρομος και εν τέλει σωτήρια μιας και προφύλαξε τον πρωθυπουργό από τα χειρότερα.

Στις μέρες που ακολούθησαν αποκαλύφθηκε και το λάθος τακτικής που έκανε το Μαξίμου. Ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε εξ αρχής σε συνομιλητές του επιφυλακτικός όσον αφορά τον χρόνο του ανασχηματισμού ομολογώντας περιφραστικά πως παγιδεύτηκε σε εξαγγελίες και δηλώσεις τρίτων. Όπως μεταφέρεται στην «Α», ο πρωθυπουργός επιθυμούσε εξ αρχής να τραβήξει αυτό το χαρτί στα τέλη του Νοεμβρίου και πάντα σε συνδυασμό με την έκβαση της αξιολόγησης. «Οι δηλώσεις όμως τον υποχρέωναν να το κάνει άμεσα, ενώ γνώριζε πως ούτε λόγος υπήρχε αλλά ούτε και αποτέλεσμα θα προέκυπτε», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Και ενώ μέχρι πρότινος γινόταν λόγος για ανασχηματισμό ουσίας, ο σχεδιασμός μέρα με τη μέρα άλλαζε και όλα έδειχναν πως αυτός θα ήταν διορθωτικός, πιθανότατα με αλλαγές στις δομές των υπουργείων έτσι ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί η απόφαση αυτή.

Άλλωστε ανάγκη ήταν να σβήσουν οι πυρήνες φωτιάς που έχουν ανάψει στο εσωτερικό της κυβέρνησης με επέκταση και στο κόμμα, οι οποίοι άναψαν με αφορμή τον αποκλεισμό των Πάνου Σκουρλέτη και Θοδωρή Δρίτσα από τα όργανα του κόμματος. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας υποχρεώθηκε να καλέσει τον άλλοτε εκπρόσωπο του κόμματος και νυν υπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου έτσι ώστε να περάσουν το μήνυμα πως δεν υπάρχει θέμα. Μια απέλπιδα προσπάθεια, μιας και αποτελεί κοινό μυστικό πως οι δυο τους πλέον κινούνται σε δρόμους παράλληλους, κάτι που έκανε σαφές από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου ο Π. Σκουρλέτης. Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι πως δεν θα μπορούσε αυτήν τη στιγμή να διαχειριστεί ένα ακόμα (εσωκομματικό) πρόβλημα, το οποίο επιπλέον θα αναδείκνυε συγκεκριμένο πρόσωπο σε εσωτερική αντιπολίτευση. Πόσο δε που αυτό το πρόσωπο έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του, ενώ έχει και πέρασμα σε όλες τις τάσεις του κόμματος.

Η ανακωχή που οι δύο κήρυξαν είναι ιδιαιτέρως εύθραυστη και κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει αν θα αντέξει μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Με τις εξελίξεις να τρέχουν το βάρος έχει ήδη πέσει στην αξιολόγηση, στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και μάλιστα σε μια ευαίσθητη εβδομάδα, αλλά κυρίως στην οικονομία η οποία παραπαίει, με το ασφαλιστικό να απειλεί το σύνολο της χώρας. Τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνουν πως η κατάσταση ειδικά στο ασφαλιστικό τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη, την ώρα που οι δανειστές ζητούν ολοένα και περισσότερα. Με τη διαφορά πως οι απαιτήσεις των θεσμών δεν δίνουν και λύση στο πραγματικό πρόβλημα. Η παραπομπή ως εκ τούτου του ανασχηματισμού στις καλένδες με διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν όχι μόνο αναμενόμενη αλλά κυρίως αναγκαία. «Δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο ανασχηματισμός» τονίζουν πηγές από το Μαξίμου και συμπληρώνουν ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν θεσμικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν».

Απεύχονται την επανάληψη του 1999 με την επίσκεψη Κλίντον

Ακόμη ένα κρίσιμο πενθήμερο καλείται να περάσει η κυβέρνηση σε περίπου 15 ημέρες από σήμερα, και συγκεκριμένα από τις 14 μέχρι και τις 18 Νοεμβρίου. Η ελπίδα όλων είναι η χώρα να μη ζήσει σε επανάληψη τα όσα διαδραματίστηκαν το 1999 και την ίδια περίοδο όταν ο τότε πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον, ανήμερα τη 17η Νοεμβρίου, επέλεξε να βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα. Αν και η πολιτική συγκυρία είναι εντελώς διαφορετική, η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στις 15 Νοεμβρίου προκαλεί έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση. Πόσω δε που ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ζητήσει να επισκεφθεί δομές προσφύγων. Τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις, μιας και η Αθήνα θα πρέπει να μετατραπεί σε άδεια πόλη για την προστασία του υψηλού επισκέπτη. Το δύσκολο αυτό παζλ καλείται να λύσει ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας στην πιο δύσκολη ίσως αποστολή της ζωής του.

Όπως έγινε γνωστό ο Πρόεδρος Ομπάμα θα μεταβεί στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το Περού μεταξύ 14-21 Νοεμβρίου 2016.

O Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και θα επιβεβαιώσει τη στήριξή του για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να τεθεί η ελληνική οικονομία σε τροχιά βιωσιμότητας και να επανέλθει η ευημερία. «Στη γενέτειρα της Δημοκρατίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση, «ο Πρόεδρος θα επιβεβαιώσει την αντοχή των δημοκρατικών αξιών, οι οποίες έχουν συμβάλει τόσο πολύ στο να φέρουν ειρήνη και ευημερία στην Ευρώπη και τον ευρύτερο κόσμο. Επιπλέον, ο Πρόεδρος θα καταστήσει σαφή την εκτίμησή μας για την εντυπωσιακή γενναιοδωρία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα