Διακόπηκε (για τις 6 Μαρτίου) πριν καν αρχίσει η δίκη της Siemens

Προγραμματισμένη για την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου ήταν,, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων,η δίκη της Siemens  ωστόσο διακόπηκε πριν καν αρχίσει.

Μέσα σε μία κατάμεστη, από κατηγορούμενους, μάρτυρες, δικηγόρους αλλά και δεκάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Εφετείο, αίθουσα, ο πρόεδρος εκφώνησε την υπόθεση, η οποία αφορά τη σύμβαση που υπογράφηκε το 1997 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν αρκετοί από τους 64 κατηγορούμενους, όπως ο πρώην πολιτικός Θόδωρος Τσουκάτος, το πρώην στέλεχος της Siemens Ηλίας Γεωργίου, το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Νίκος Μανασής, οι επιχειρηματίες Ιωάννης Λέτσας και Βασίλης Τυρογαλάς και άλλοι.

Στη δίκη δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής ο ΟΤΕ, ως ανώνυμη εταιρεία, που διεκδικεί με επιφύλαξη αποζημίωση 10 ευρώ από κάθε κατηγορούμενο και το Δημόσιο, που διεκδικεί 5 εκατ. ευρώ αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Επίσης, παράσταση πολιτικής αγωγής δηλώθηκε από το υπό σύσταση σωματείο «Ένωση Προσώπων Πολιτών Δικαιοσύνη για Όλους», που εκπροσωπείται από την επικεφαλής του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και επιπλέον από έναν πολίτη-μέλος του ΔΣΑ.

Η δίκη διακόπηκε για τις 6 Μαρτίου, καθώς μέλος του δικαστηρίου έκανε δήλωση αποχής λόγω προσωπικού κωλύματος.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, υπάρχει «αδυναμία του δικαστηρίου» να συγκροτηθεί εντός της ημέρας -μετά το κώλυμα του μέλους- και ως εκ τούτου θα επανέλθει στην επόμενη δικάσιμο.

Ακόμη, ανέφερε ότι οι επόμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου θα είναι στις 15, 17 και 29 Μαρτίου στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.

Η πλευρά των κατηγορουμένων πρώην στελεχών του Οργανισμού αμφισβητεί, τόσο την ύπαρξη ζημιάς, όσο και το ύψος ζημίας του ΟΤΕ.

Σύμφωνα πάντως με το κατηγορητήριο τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν, καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

Για την υπόθεση του ΟΤΕ, στο εδώλιο παραπέμπονται:

– 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
– 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
– 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων, για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.
– 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
– 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος
– 1 κατηγορούμενη -σύζυγος του καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα– για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων.

Υπόλογος επίσης είναι ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού, Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κα, όπως και οι καταζητούμενοι, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας.

Επίσης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κα.

Οι ιδιώτες, χρηματιστές επιχειρηματίες κλπ, Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς κα.

Κατηγορούμενοι είναι επίσης τα δύο τραπεζικά στελέχη, Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα