Διαπραγμάτευση τέλος, συνέχεια μέσω… skype!

Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης (9/3) χτύπησε το καμπανάκι της λήξης των διαπραγματεύσεων της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, οι οποίοι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για αναχώρηση από την Αθήνα, αφήνοντας όμως πίσω τους ένα θολό –όσο ο βροχερός αττικός ουρανός– τοπίο αναφορικά με τα αποτελέσματα αυτής της διελκυστίνδας.

Για την ώρα είναι δυσδιάκριτο το αποτύπωμα αυτών των επαφών, μιας και η φυγή των θεσμών συνοδεύεται από ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων ότι έγινε όντως σημαντική πρόοδος σε θέματα όπως η αποδοχή ενός ισορροπημένου δημοσιονομικού πακέτο μετά το πρόγραμμα ή οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις π.χ. στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Από την άλλη ίσως να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα η άποψη κάποιων αναλυτών ότι υπήρξε ένα βελούδινο προσωρινό διαζύγιο μεταξύ θεσμών και Αθήνας, μιας και 3 βασικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Αυτά είναι:

1] Τα εργασιακά.

2] Το μέγεθος του πακέτου από το 2019.

3] Το μείγμα και η ισορροπία των αντίμετρων (λέγεται για παράδειγμα ότι η Ελλάδα ζητά μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ γεγονός που βρήκε κάθετα αντίθετους του δανειστές).

Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις δεν διακόπτονται αλλά θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα αυτή τη φορά μέσω τηλεδιασκέψεων είτε σε τεχνικό είτε σε υπουργικό επίπεδο για διάφορα ζητήματα που θέλουν περισσότερη δουλειά –ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση–, προκειμένου όπως επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος να καταγραφεί περαιτέρω πρόοδος στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας χαρακτήρισε «ασήμαντο» το δημοσιονομικό κενό για το 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε κανέναν και έχει καλυφθεί από τα διαρθρωτικά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν». Υπάρχει μόνον ένα τεχνικό ζήτημα στον τομέα της ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο θα επιλυθεί.

Σημειώνεται ότι, άλλος κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων που ρωτήθηκε από το ΑΠΕ- ΜΠΕ εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι το συνολικό πακέτο θα κλείσει τον Μάιο, δήλωσε «δεν το βλέπω. Εγώ άλλα ακούω από τον Μοσκοβισί…».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα