Διαφημιστική εκστρατεία αμφιλεγόμενων «επιτυχιών»

Στο πρώτο τετράμηνο του 2019 θα στηθούν οι κάλπες εκτός και αν προκύψει δραματικό γεγονός που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να κινηθεί ποιο άμεσα. Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και το βάρος πέφτει πλέον σε όσα πρέπει να γίνουν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει στο μέγιστο βαθμό τα ποσοστά του.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με το κόμμα να βρίσκεται αντιμέτωπο με τον εαυτό του από χθες Παρασκευή στην Κεντρική Επιτροπή, στην κυβέρνηση αναζητούν τον κατάλληλο βηματισμό που θα ακολουθήσουν μέχρι τις κάλπες το 2019. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και το στενό του επιτελείο αποφάσισε πως εκλογές θα γίνουν τους πρώτους μήνες του έτους, εκτός και αν οι εξελίξεις υποχρεώνουν σε κάλπες το φθινόπωρο του 2018 αμέσως μετά την… έξοδο από τα μνημόνια, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. Μέχρι τότε τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη καλούνται να διαφημίσουν τις αμφιλεγόμενες επιτυχίες, από την μείωση της ανεργίας μέχρι τα εντυπωσιακά πλεονάσματα αποκρύπτοντας την ουσία που θα αμαύρωνε τα θετικά.

Ο Τζανακόπουλος δίνει τον τόνο
Τον τόνο μάλιστα φροντίζει να δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος: «Από τη μια μεριά, τεχνοκρατικά αν μιλήσουμε, οι στόχοι του προγράμματος βγαίνουν. Από την άλλη μεριά, σε ό,τι αφορά την κοινωνία, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, έτσι ώστε να αμβλύνουμε συνέπειες και σε πολλές περιπτώσεις να βελτιώσουμε και τη θέση ανθρώπων, οι οποίοι επί μία πενταετία βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο. Το γεγονός ότι έχουμε 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας νομίζω ότι είναι ένα πράγμα. Επίσης, το γεγονός ότι, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώνουμε τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πιστωθεί η κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορά στην επόμενη μέρα έκανε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του: «Καταφέραμε, λοιπόν, να πετύχουμε ένα πρώτο βήμα, ώστε το 2018, τον Αύγουστο, η χώρα να φύγει από αυτή την περιπέτεια. Δεν υπάρχει, λοιπόν, τέταρτο μνημόνιο. Δεν υπάρχει τέταρτο πρόγραμμα. (…) Η χώρα το 2018 θα καταφέρει να βγει από τα προγράμματα, θα καταφέρει να βγει από την επιτροπεία, θα ξανασταθεί στα πόδια της. Και το μεγάλο ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα». Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, πρέπει να αξιοποιήσει την γεωγραφική θέση της όχι μόνον ως προς τον τουρισμό, αλλά και ως προς την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και το γεγονός ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο.

Δομικά και λειτουργικά προβλήματα στο κόμμα
Το δύσκολο του «στοιχήματος» είναι ότι για να επιτευχθεί ο παραπάνω σχεδιασμός, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αντιμετωπίσει τις παθογένειες που κουβαλά και κυρίως να πείσει πως υπάρχει ακόμα έδαφος για άσκηση αριστερής πολιτικής όπως την έχουν διαφημίσει.

Κατά κοινή ομολογία ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ έχει προβλήματα δομικά και λειτουργικά σε σχέση με τις ανάγκες αριστερής διακυβέρνησης. Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, «είναι κόμμα με αναιμική κοινωνική και θεσμική γείωση που δυσκολεύεται να στηρίξει την διακυβέρνηση και δεν διαθέτει “έμπειρα” στελέχη για τη διαχείριση κρίσιμων τομέων της κρατικής μηχανής. Τομείς που δύσκολα αλλάζουν, ακόμη και αν πραγματοποιούνται θεσμικές αλλαγές».

«Τα κυβερνητικά στελέχη και τα πολιτικά και τεχνικά επιτελεία των υπουργείων» συνεχίζει ο Χρ. Μαντάς «είναι εξουθενωμένα από τις πιεστικές απαιτήσεις του προγράμματος αλλά και από την ανάγκη για εφαρμοσμένες πολιτικές σε μια εναλλακτική κατεύθυνση. Κυρίως όμως, η απουσιάζει μια συστηματική συλλογική λειτουργία με επιτελικό βάθος και ένα ξεκάθαρο πολιτικό και πρακτικό σχέδιο αντιμετώπισης κρίσιμων προβλημάτων στην άσκηση πολιτικής σε συνθήκες διακυβέρνησης».

Η απόφαση που έχει ληφθεί για το επόμενο διάστημα είναι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις να επικεντρώνονται τα 4-5 κεντρικά ζητήματα κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα που θα δίνουν ξεκάθαρο στίγμα στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, με χρονοδιάγραμμα και αυστηρή αξιολόγηση. Επιπλέον στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που θα φέρουν εκ νέου στο προσκήνιο τα κομματικά όργανα έτσι ώστε να επιτευχθεί η επανασύνδεση με τη βάση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα