Διαφωνία για τη συμφωνία

Συμφώνησαν να στηρίξουν τις προσπάθειες του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για επίλυση του Κυπριακού, αλλά διαφώνησαν για όλα τα υπόλοιπα. Ο λόγος για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Σταύρο Θεοδωράκη, που τα είπαν επί μιάμιση ώρα στο Μαξίμου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έδειχνε ευδιάθετος, παρά την διήμερη νοσηλεία του και την χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη την περασμένη Τετάρτη. Παρά το γεγονός ότι στο ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρονταν ότι θα επιστρέψει πλήρως στα καθήκοντά του σε δύο εβδομάδες, ο Σταύρος Θεοδωράκης προσήλθε κανονικά στο τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και τα αποτελέσματα του Eurogroup. Υποδεχόμενος τον κ. Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός τον ρώτησε για την υγεία του, λέγοντας «βλέπω ότι έχεις αδυνατίσει. Μην ανησυχείς εδώ θα σε ταΐσουμε».

Κατά τη διάρκεια της σύντομης συζήτησης που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν ξεκινήσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη «σιδερένιος» και καλή ανάρρωση, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως το Κυπριακό και το χρέος. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, από την πλευρά του τον ευχαρίστησε για τις ευχές και υπογράμμισε ότι για την επίλυση του Κυπριακού είναι απαραίτητη η πλήρης απομόνωση των συντηρητικών εθνικιστών της χώρας που δε θέλουν να βρεθεί μια πραγματική λύση. «Οι ευθύνες των Τούρκων είναι δεδομένες. Σημασία έχει να ελέγξουμε όμως και τους «δικούς μας» που θέλουν να σαμποτάρουν μια λύση. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να έχει τη στήριξή μας, όπως έχουμε πει ξανά στο παρελθόν» σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε εκφράζοντας την ελπίδα του ότι όλα τα κόμματα θα στηρίξουν τον Κύπριο Πρόεδρο.

Το Κυπριακό ήταν και το μόνο σημείο που συμφώνησαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Κάτι που επεσήμανε και ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά το τέλος της συνάντησης στις καθιερωμένες δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του Μαξίμου. Σύμφωνα με πηγές του Ποταμιού ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να απομονώσει τους εθνικιστικούς κύκλους και να στηρίξει τον πρόεδρο της Κύπρου.

Διαφωνία για τη συμφωνία

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και της απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου η διαφωνία τους ήταν επί όλων των ζητημάτων. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η συμφωνία για την Ελλάδα είναι καλή, καθώς υπάρχει πλέον ανοιχτός ο δρόμος για να ξεφύγει η χώρα από τα μνημόνια. Αντίθετα ο κ. Θεοδωράκης επέμεινε ότι ήταν τεράστιο λάθος η καθυστέρηση, τονίζοντας στις δηλώσεις του ότι “ξαναγυρίζουμε και πάλι στο σημείο εκκίνησης, με συνέπεια να κοστίζει πολύ περισσότερες θυσίες για τον ελληνικό λαό”.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης έθεσε στον κ.Τσίπρα τις σοβαρές αντιρρήσεις του Ποταμιού για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ορισμένες από αυτές αποτελούν επιστροφή στο παρελθόν.

Ερωτώμενος για το εάν συζητήθηκε το θέμα Καμμένου και οι επικοινωνίες του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, που καταδικάστηκε για το πλοίο Noor 1, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως δεν το συζήτησαν. Παντως δήλωσε στις κάμερες: «Ο απρόβλεπτος κύριος Καμμένος, δημιουργεί προβλήματα στη χώρα. Να τον ελέγξει ο Πρωθυπουργός» αφήνοντας να εννοηθεί ότι έθεσε το θέμα και στον Αλέξη Τσίπρα.

Με τον Κοντονή για Καμμένο

Πριν από τη συνάντηση ο κ. Θεοδωράκης είδε στο Μαξίμου τον υπουργό Δικαισούνης Σταύρο Κοντονή και ο επικεφαλής του Ποταμιού έβαλε θέμα υπουργικών παρεμβάσεων σε υποθέσεις που βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα αναφέροντας το όνομα του Πάνου Καμμένου, μετά το δημοσίευμα που προκάλεσε σάλο καθώς ενέπλεξε τον υπ. Άμυνας με συνομιλίες με ισοβίτη Γιαννουσάκη για την υπόθεση Noor 1. Εξήγησε στον υπ. Δικαιοσύνης ότι υπάρχουν υποθέσεις εγκληματικής δραστηριότητας οι οποίες πρέπει να διαλευκανθούν, ωστόσο υπάρχει και το θέμα με τις παρεμβάσεις των υπουργών. Τόνισε μάλιστα ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις που δεν γνωρίζουμε για την ώρα. Ο υπ. Δικαιοσύνης φέρεται να του απάντησε ότι ακούει την επισήμανση και πως είναι σημαντικό να δοθούν απαντήσεις στο πρώτο θέμα – στις εγκληματικές δραστηριότητες δηλαδή.

Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευαν ο πρέσβης ε.τ., σύμβουλος του επικεφαλής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Γιώργος Κακλίκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Δημήτρης Τσιόδρας, η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων Οντίν Λιναρδάτου και η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού, Λίνα Παπαδάκη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα