Διαχωριστικές γραμμές Μακρόν από Τραμπ για τα πυρηνικά του Ιράν

Σε εντελώς διαφορετική γραμμή απ’ αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε ότι «το να απαρνηθούμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως απειλούν να πράξουν οι ΗΠΑ, θα ήταν ένα “μεγάλο σφάλμα”».

Μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας επεσήμανε: «Η δέσμευσή μας στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων συνέβαλε στο να συνάψουμε μια σταθερή, ανθεκτική συμφωνία που επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το να την απορρίπτουμε σήμερα χωρίς να προτείνουμε τίποτα άλλο θα ήταν ένα μεγάλο λάθος, το να μην την τηρήσουμε θα ήταν ανεύθυνο, διότι πρόκειται για μια χρήσιμη συμφωνία, απαραίτητη για την ειρήνη».

Μετά από 10 και πλέον χρόνια τεταμένων διαπραγματεύσεων, υπογράφθηκε στη Βιέννη την 14η Ιουλίου του 2015 η συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) η οποία εγγυάται τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα