Διευκρινίσεις για την έκπτωση στο ρεύμα λόγω αιθαλομίχλης

Τα νοικοκυριά μέσης κατανάλωσης που δεν υπάγονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο αφορά η ρύθμιση για έκπτωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κατά τις ημέρες υψηλού ρίσκου αιθαλομίχλης.

Όπως διευκρινίστηκε από το ΥΠΕΚΑ, σε περίπτωση έκδοσης ανακοίνωσης κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) από εστίες καύσης – και συγκεκριμένα έκδοσης σύστασης για διακοπή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας – από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής για το χωρικό πεδίο της Περιφερείας Αττικής ή τον αρμόδιο Περιφερειάρχη για το χωρικό πεδίο των λοιπών Περιφερειών της χώρας, ταυτόχρονα θα ενεργοποιείται έκπτωση 70% στις ανταγωνιστικές χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Για όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2.000 kWh, που κατοικούν στο χωρικό πεδίο εφαρμογής των μέτρων, για όσες μέρες ισχύουν τα μέτρα, η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι μειωμένη κατά 70%. Λαμβάνοντας υπόψη και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, η συνολική έκπτωση είναι περίπου 50%, δηλαδή το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος μειώνεται στο μισό (το ανταγωνιστικό μέρος αποτελεί περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού τιμολογίου για το ηλεκτρικό ρεύμα).

Η έκπτωση θα ισχύει για οικίες με κατανάλωση έως και 2.000 kWh το 4μηνο – που αντιστοιχεί κοντά στο 85% των οικιών, περίπου 4,5 εκ. παροχές.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη ιστορικά στοιχεία μετρήσεων αιωρούμενων σωματιδίων για να καθοριστούν οι περιοχές που παρουσιάστηκε πρόβλημα ρύπανσης και στοιχεία καταναλώσεων της ΔΕΗ, προκύπτει ότι ο αριθμός των οικιακών καταναλωτών που είναι επιλέξιμοι για έκπτωση είναι περίπου 2.500.000.

Το κόστος που προκύπτει από την έκπτωση αυτή θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και προβλέπεται ότι δεν θα υπερβεί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το ποσό αυτό προκύπτει, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου, από τον υπολογισμό των ημερών που σύμφωνα με τις προβλέψεις ενδέχεται να παρουσιαστεί κατά τόπους το φαινόμενο της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια, θα είναι δε μικρότερο όσο λιγότερες είναι οι μέρες για τις οποίες ενεργοποιούνται τα μέτρα για την αιθαλομίχλη (εάν δεν υπάρξει καμία μέρα με πρόβλεψη υψηλής αιθαλομίχλης, άρα δεν ενεργοποιούνται τα μέτρα, το κόστος θα είναι μηδενικό).

Όταν εκδίδεται σύσταση, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) ενημερώνει τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για την εφαρμογή των μέτρων. Επίσης, ενημερώνει και τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πελατών ανά προμηθευτή και Περιφέρεια, για την οποία εφαρμόστηκαν τα μέτρα.

Οι οικιακοί καταναλωτές που δικαιούνται την έκπτωση δεν χρειάζεται να κάνουν καμιά ενέργεια για την εφαρμογή της. Ο υπολογισμός της θα γίνει αυτόματα με την έκδοση του λογαριασμού πληρωμής από τον προμηθευτή τους. Στους λογαρισμούς θα αναγράφεται το ποσό έκπτωσης στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, κατόπιν εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Αυτή η έκπτωση θα επιτρέπει στο μέσο νοικοκυριό να χρησιμοποιήσει δωρεάν, δηλαδή χωρίς επιπλέον χρέωση σε σχέση με τον λογαριασμό που θα πλήρωνε χωρίς την έκπτωση, ένα ηλεκτρικό μέσο θέρμανσης  (π.χ. αερόθερμο, ηλεκτρικό καλοριφέρ, κλιματιστικό κλπ) για κάποιες ώρες την ημέρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα