Διευκρινίσεις της ΕΤΕ για το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας και την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προέβη η τράπεζα.

 Η ανακοίνωση

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

Κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια χθεσινής σχετικής ανακοίνωσης, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα ακόλουθα:

Την 25η Ιουνίου 2014 η Εθνική Τράπεζα υπέβαλλε μέσω του Υπουργείου Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) το σχέδιο αναδιαρθρώσεως της, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-869_en.htm) το σχέδιο αναδιαρθρώσεως εγκρίθηκε την 23η Ιουλίου 2014. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε το σχέδιο αναδιάρθρωσης υπό το πρίσμα των σχετικών διατάξεων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το περιεχόμενο του είναι σύμφωνο με τους κανόνες περί αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων κατά τη διάρκεια της κρίσης και τα μέτρα που προβλέπονται οδηγούν στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Τράπεζας.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει τη συνέχιση των ενεργειών αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς τη μείωση του μεγέθους των τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και ειδικότερα περιλαμβάνει:

– ενίσχυση των τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα κυρίως με τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, την ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους και τη συνετή διαχείριση του κινδύνου,

-αναδιάρθρωση των διεθνών δραστηριοτήτων και των μη βασικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα,

– μείωση της συμμετοχής της ΕΤΕ στην Finansbank με τη διατήρηση ωστόσο της πλειοψηφικής συμμετοχής της.

Η μη εμπιστευτική έκδοση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το οριστικώς εγκεκριμένο κείμενο του σχεδίου αναδιαρθρώσεως δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί και αναμένεται να είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο προσεχές διάστημα. Είναι ευνόητο ότι η Εθνική Τράπεζα θα ενημερώσει περαιτέρω το επενδυτικό κοινό εφόσον απαιτηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κανονιστικό πλαίσιο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα