Δικάζεται για κατασκοπεία Αμερικανο-ιρανός δημοσιογράφος

Αύριο Τρίτη (26/5) ανοίγει η αυλαία της δίκης του Αμερικανο-ιρανού ανταποκριτή της εφημερίδας Washington Post στην Τεχεράνη, Τζέισον Ρεζαγιάν, ο οποίος συνελήφθη το καλοκαίρι του 2014 κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Για την πολύκροτη δίκη ελάχιστα είναι τα στοιχεία που είναι γνωστά, ενώ είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπ’ αριθμόν 2 εκπρόσωπου των ιρανικών δικαστικών αρχών, σύμφωνα με τον οποίο «επαφίεται στον δικαστή να αποφασίσει αν η δίκη θα διεξαχθεί δημόσια ή όχι».

Ο Τζέισον Ρεζαγιάν όταν συνελήφθη ήταν επικεφαλής της Washington Post στην Τεχεράνη και από την πλευρά της η αμερικανική εφημερίδα έχει παράσχει μέχρι στιγμής πλήρης στήριξη προς τον δημοσιογράφο. Πρόσφατα σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐου η Washington Post υποστήριξε ότι είναι αθώος , ισχυριζόμενη ότι ο Ρεζαγιάν χρησιμοποιείται ως «πιόνι στις εσωτερικές διαμάχες» του Ιράν με φόντο τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. «Αυτό που είναι πασιφανές είναι ότι ο Ρεζαγιάν είναι εντελώς αθώος των κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκοπείας, που του προσάπτουν», αναφερόταν χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Στο ίδιο μήκος… συμπαράστασης κινείται και η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να καλεί την ιρανική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον δημοσιογράφο (σ.σ. «Δεν θα ησυχάσουμε εάν ο Ρεζαγιάν δεν αποφυλακιστεί και επιστρέψει στις ΗΠΑ», είπε) και τον την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρί Χαρφ, η οποία ανέφερε ότι θα ήταν «ολοφάνερα παράλογο» αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Στον αντίποδα, η Τεχεράνη αντιμετωπίζει μάλλον ατάραχη τις αντιδράσεις και μοιάζουν όντως να κρατούν την υπόθεση Ρεζαγιάν ως άσο στο μανίκι της διπλωματικής τακτικής τους. Όσο για το επιχείρημα των ιρανικών αρχών, αυτό εδράζεται στο ότι δεν αναγνωρίζουν τη διπλή υπηκοότητα του Ρεζαγιάν και θεωρεί ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα των Περσών.

Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια
Ο γεννημένος το 1976 , Ρεζαγιάν ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Washington Post από το 2012. Το περασμένο καλοκαίρι ωστόσο ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του συνελήφθησαν εντελώς ξαφνικά. Οι λόγοι της σύλληψης δεν διευκρινίστηκαν και ο Ρεζαγιάν οδηγήθηκε στη φυλακή.

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο οι αρχές της Τεχεράνης άσκησαν δίωξη στον ίδιο. Η κατηγορία ήταν «κατασκοπεία» και «συνεργασία με εχθρικές κυβερνήσεις». Μάλιστα η υπόθεσή του θεωρείται τόσο σοβαρή για τις αρχές του Ιράν ώστε παραπέφθηκε στο επαναστατικό δικαστήριο της χώρας. Ένα δικαστήριο όπου δικάζονται συνήθως τα πολιτικά εγκλήματα ή υποθέσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια του Ιράν.

(Με στοιχεία από το huffingtonpost.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα