Δικαίωμα στο όνειρο, κόντρα στο απόλυτο φαβορί

Η ώρα της στέψης έφτασε το βράδυ του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός ή η Skoda Ξάνθη θα παραλάβουν το βαρύτιμο τρόπαιο του Κυπελλούχου Ελλάδας! Το απόλυτο φαβορί είναι ένα, ο εδώ και καιρό πρωταθλητής Ελλάδας Ολυμπιακός. Κάθε φορά που παίζει με υποδεέστερο (στα χαρτιά) αντίπαλο τα καταφέρνει, με εξαίρεση τον τελικό του 1976 όταν έχασε από τον Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή στα πέναλτι!

Η Skoda Ξάνθη θα προσπαθήσει να κάνει ότι δεν κατέφερε ο Αστέρας Τρίπολης, ο Άρης και ο Ατρόμητος στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και η Δόξα Δράμας (τρεις φορές μάλιστα), ο Πανιώνιος και ο Πιερικός πριν από πολλά χρόνια, να κλέψει την κούπα από τους «ερυθρόλευκους». Ήρθε η σειρά της «σταχτοπούτας» των τελικών, ή θα επικρατήσει η λογική…;

Η πορεία της Ξάνθης ανά τα χρόνια

Ο ΑΟΞ ιδρύθηκε το 1967 και ανέβηκε στην Α΄ Εθνική κατηγορία το 1989. Παρά τις προβλέψεις, όχι μόνο διατηρήθηκε στα μεγάλα σαλόνια, αλλά εδραιώθηκε σε αυτά και πλέον κατέχει ρεκόρ παραμονής επαρχιακής ομάδας στην κορυφαία κατηγορία της χώρας. Το 1991 πρωτοτύπησε αποκτώντας χορηγό, τη ΒΙΑΜΑΡ ΑΕ, και επώνυμο, τη Skoda. Έκτοτε μιλάμε για την ΠΑΕ Skoda Ξάνθη με διοικητικό ηγέτη τον Χρήστο Πανόπουλο. Η αξιοθαύμαστη σταθερότητά της και η πρόοδός της σαν σύλλογος δεν μπορεί παρά να οφείλεται σε αυτή τη συμφωνία!

Η Ξάνθη την πρώτη της χρονιά τερμάτισε 11η, τις δύο επόμενες πάλεψε με επιτυχία για την παραμονή, ενώ το 1996 έκανε το καλύτερό της πλασάρισμα, τερματίζοντας στην έκτη θέση. Η συνέχεια, όμως, ήταν ακόμη καλύτερη, αφού από το 2002 και έπειτα βγήκε τέσσερις φορές στην Ευρώπη, με κορυφαία στιγμή την τέταρτη θέση τη σεζόν 2004-2005. Στο Κύπελλο έφτασε τρεις φορές στα ημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε από ΠΑΟ, ΑΕΚ και Άρη. Αυτή είναι η πρώτη της συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας!

Κυρίαρχος στο θεσμό ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου το 1947, όταν νίκησε τον Ηρακλή με 5-0. Συνολικά μετράει 38 συμμετοχές και 26 κατακτήσεις. Είναι ο πολυνίκης του θεσμού (ακολουθεί ο ΠΑΟ με 18 και η ΑΕΚ με 14), αλλά και η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές. Τελευταία του κατάκτηση, το 2013, όταν νίκησε 3-1 τον Αστέρα Τρίπολης στην παράταση! Από το 1957 μέχρι το 1961 πήρε πέντε συνεχόμενες φορές το τρόπαιο, ενώ κατέχει και το ρεκόρ συνεχόμενων συμμετοχών (οκτώ, από το 1956 μέχρι το 1963).

Ο Ολυμπιακός Πειραιά διαθέτει επίσης τους τρεις ποδοσφαιριστές με τα περισσότερα γκολ σε τελικό (Σιδέρης με έξι, Πολυχρονίου και Δαρίβας με πέντε), αλλά και τον ποδοσφαιριστή με τις περισσότερες συμμετοχές και νίκες (τον Θανάση Μπέμπη με εννέα και οκτώ αντίστοιχα).

Υπάρχουν ακόμη εισιτήρια στα εκδοτήρια

Όποιος θέλει έστω και την τελευταία στιγμή να επισκεφτεί το ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσει από κοντά τη γιορτή του ποδοσφαίρου, μπορεί! Υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια, καθώς ναι μεν ο Ολυμπιακός εξάντλησε τα 20.000 εισιτήρια που πήρε στην κατοχή του, αλλά ζήτησε μερικά ακόμη τα οποία δεν θα προλάβει να διαθέσει και θα βρίσκονται στη διάθεση του κόσμου στα εκδοτήρια. Το παιχνίδι ξεκινά στις 20:30.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα