Δικαίωση για 250 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Πρώτη δικαστική δικαίωση για 250 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της ένταξής τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας χορήγησε προσωρινή διαταγή για επιστροφή στα καθήκοντά τους 250 γιατρούς που εργάζονταν μέχρι πρότινος στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και τέθηκαν σε καθεστώς μηνιαίας διαθεσιμότητας μέχρι τη μεταφορά τους στις ΔΥΠΕ (τις διαδόχους του ΕΟΠΥΥ).

Με την προσωρινή αυτή διαταγή, ο ΕΟΠΥΥ όσο και οι ΔΥΠΕ υποχρεώνονται να απασχολήσουν αμέσως τους γιατρούς, με βάση το προηγούμενο εργασιακό καθεστώς, και χωρίς να αναγκαστούν προηγουμένως να κλείσουν τα ιατρεία τους. Στις σχετικές αιτήσεις αναφερόταν ότι:

# Η διακοπή λειτουργίας του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, έστω και για ένα μήνα, αντίκειται προδήλως στο Σύνταγμα, αφού η παροχή των υπηρεσιών της υγείας επιβάλλεται να είναι διαρκής και πρέπει να οργανώνεται ορθολογικά και όχι με τυχαία κριτήρια, όπως εν προκειμένω.

# Οι γιατροί επικαλούνταν και το δημόσιο συμφέρον που «επιβάλλει την παροχή τουλάχιστον μιας εύλογης μεταβατικής περιόδου. Πολύ περισσότερο καθώς η διακοπή του ελευθέριου επαγγέλματος γιατρών και οδοντιάτρων οδηγεί αναγκαία στην απόλυση του προσωπικού που απασχολούν στα ιδιωτικά ιατρεία τους με σοβαρότατες κοινωνικές επιπτώσεις, και δη σε μια περίοδο τόσο υψηλής ανεργίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα