Δικαίωση του Δημοσίου στην κόντρα του με τη Hochtief

Δικαίωση του ελληνικού Δημοσίου στη δικαστική αντιπαράθεση με την εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΔΑ) και τη γερμανική εταιρεία «Hochtief» η οποία επί 20 έτη διαχειριζόταν την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Δικαστική απόφαση δέχεται ότι η ΔΔΑ δεν κατέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ για υπηρεσίες του αεροδρομίου, το οποίο κατασκεύασε και διαχειριζόταν θυγατρική της εταιρεία εκμετάλλευσης αεροδρομίων στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα με απόφαση του το Διοικητικό Εφετείο απορρίπτει τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της γερμανικής εταιρείας ότι το ελληνικό Δημόσιο παραβίασε την «καλή πίστη» ή το ευρωπαϊκό δίκαιο και κρίνει πως με βάση το ελληνικό Σύνταγμα η διεθνής Διαιτησία στην οποία είχε προσφύγει η γερμανική διοίκηση δεν μπορεί να διαγράψει τα διοικητικά πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί.

Το συνολικό χρέος της γερμανικής εταιρείας προς το ελληνικό δημόσιο είναι δύσκολο να υπολογιστεί καθώς οι οφειλές τελούσαν σε αναστολή λόγω προσφυγής και δεν έχουν προσμετρηθεί ακόμη από την Εφορία οι χρήσεις μέχρι το 2013. Εξάλλου εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια η έκδοση και άλλων αποφάσεων επί προσφυγών που έχουν κατατεθεί για μη απόδοση ΦΠΑ και για άλλα έτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα