Δικαστές έτοιμοι για όλα!

Όταν ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου τάσσονταν το 2011 υπέρ της αποχής δικαστών και εισαγγελέων από την άσκηση των καθηκόντων τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις αποδοχές τους (ελέω μνημονίων), σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τρία χρόνια αργότερα θα βρισκόταν και ίδιος αντιμέτωπος, ως υπουργός πια, με μια τέτοια κατάσταση.

Της Αγγελικής Κοσμοπούλου

Πλέον, ο κ. Αθανασίου ως υπουργός Δικαιοσύνης είναι σφόδρα πιθανό να κληθεί να διαχειριστεί ένα σοβαρό «μέτωπο» που φαίνεται να ανοίγει για την κυβέρνηση, με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προβλέπει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί θα λάβουν μέρος των αναδρομικών αποδοχών που τους έχει επιδικάσει το Μισθοδικείο και συγκεκριμένα για το διάστημα από 1/8/2012 έως 30/6/2014.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η ιστορία μάλλον επαναλαμβάνεται για τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης. Όταν εκείνος ήταν πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οι δικαστές και εισαγγελείς με τη σύμφωνη γνώμη και του ίδιου κατέβαιναν από τις έδρες από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιάς τους, ζητώντας να μην πέσει «ψαλίδι» στις αποδοχές τους και να μην ενταχθούν οι νέοι συνάδελφοί τους στο ΙΚΑ, ενώ τώρα διαμηνύουν ότι θα κατέβουν σε κινητοποιήσεις για να τους επιστραφούν αναδρομικά τα ποσά που «κόπηκαν» από τους μισθούς τους.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α», οι δικαστές είναι αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις…. μέχρις εσχάτων έως ότου η κυβέρνηση τους καταβάλει στο σύνολό τους τα αναδρομικά πους τους επιδίκασε το Μισθοδικείο. Οι έξι δικαστικές ενώσεις της χώρας έχουν, εξάλλου, διαμηνύσει στο πρόσφατο παρελθόν στην κυβέρνηση με ανακοινώσεις τους –αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις των μελών των προεδρείων τους– ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στον αγώνα τους για την καταβολή των χρημάτων τους.

Τώρα, όμως, με την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας, οι όποιες εξελίξεις μάλλον επισπεύδονται, με τους δικαστές και τους εισαγγελείς να θεωρούν ότι έχουν εξαπατηθεί από την κυβέρνηση, η οποία τους είχε υποσχεθεί –όπως αναφέρουν– ότι θα λάβουν στο ακέραιο τα ποσά που τους επιδικάσθηκαν.

Η «Α» είχε μάλιστα αποκαλύψει το άγνωστο παρασκήνιο της συμφωνίας δικαστών και κυβέρνησης για την καταβολή των χρημάτων που τους επιδίκασε το Μισθοδικείο. Έτσι, με σύνθημα «ο αγώνας τώρα ξεκινά και θα διαρκέσει μέχρι τη δικαίωση», οι δικαστές βρίσκονται σε θέση μάχης, ενώ ήδη ξεκινούν έκτακτες γενικές συνελεύσεις προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους και τη μορφή που θα έχουν οι κινητοποιήσεις τους.

Οι δικαστικές ενώσεις καταγγέλλουν ότι «η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες αντιπαρέρχεται με ανεπίτρεπτες νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα ζητήματα παραβιάζοντας απροσχημάτιστα το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτή ερμηνεύτηκε σχετικώς και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ειδικότερα, οι δικαστές και οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι με την τροπολογία (που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης) η κυβέρνηση:

1] Προβαίνει σε αυθαίρετη μερική εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επικαλούμενη ότι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, εμφανίζοντας έτσι τη Δικαιοσύνη ως λειτουργικά περιττή και δημοσιονομικά επικίνδυνη στο μέτρο που παρεκκλίνει της κυβερνητικής πολιτικής.

2] Καταργεί πρόσφατο νόμο (νόμος 4270/2014) που θεσπίστηκε σε συμμόρφωση προς την απόφαση του Μισθοδικείου και κόβει αυθαίρετα το 50% των αναδρομικών αποδοχών των δικαστικών, που επιδικάστηκαν με την απόφαση του Μισθοδικείου, επικαλούμενη την «ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής» που, όπως αναφέρεται, «επέφεραν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους».

«Βαρύ κλίμα»

Το κλίμα στους κόλπους των δικαστών είναι πολύ βαρύ, με την Ένωση Διοικητικών Δικαστών να συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για τις 21 Νοεμβρίου, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση της. Θα ακολουθεί στις 6 Δεκεμβρίου η γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τα εξής θέματα:

1] H υποχρέωση της Κυβέρνησης προς εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων,

2] H Δικαιοσύνη ως λειτουργία του πολιτεύματος,

3] H διόγκωση σε εξαιρετικά ανησυχητικό βαθμό των προβλημάτων της Δικαιοσύνης (υποδομών, οργάνωσης και λειτουργίας),

4] Συνθήκες και ρυθμοί απονομής της, και

5] Ο δικαστής ως λειτουργός και εργαζόμενος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα