Δικαστική «βόμβα» για καταβολή 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

Την ώρα που οι δανειστές ανάγκασαν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να τους αποστείλει υπογεγραμμένη δήλωση μετάνοιας επειδή… τόλμησε να δώσει και να ονοματίσει 13η σύνταξη το εφάπαξ βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, μία δικαστική απόφαση έρχεται να πυροδοτήσει μία άλλη ωρολογιακή βόμβα: Την αντισυνταγματικότητα –όπως υποστηρίζεται– της μη καταβολής 13ου και 14ου μισθού στους υπαλλήλους του Δημόσιο τομέα.

Την είδηση έφερε στη δημοσιότητα κατ’ αποκλειστικότητα το πόρταλ aftodioikisi.gr, το οποίο σε σχετικό του ρεπορτάζ δημοσίευσε απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαμίας που ανοίγει «παράθυρο» για την επιστροφή των καταργημένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και Επιδόματος Αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα, πάντα, με το aftodioikisi.gr, το Ειρηνοδικείο Λαμίας δικαιώνει 34 υπαλλήλους ΙΔΑΧ του δήμου Λαμιέων, υποχρεώνοντας τον ΟΤΑ να καταβάλει τους 13ους και 14ους μισθούς που δεν έχουν παραγραφεί. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου aftodioikisi.gr, όσοι από τους ΙΔΑΧ θέλουν να διεκδικήσουν από το περσινό δώρο Χριστουγέννων και μετά έπρεπε να είχαν καταθέσεις τις αγωγές τους μέχρι χθες Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Στο ίδιο δημοσίευμα θυμίζεται ότι είχε προηγηθεί απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας όπου με παρόμοιο σκεπτικό δικαιώθηκαν 5 δικαστικοί υπάλληλοι που διεκδικούσαν τις κατηργημένες λόγω μνημονίων νόμων παροχές.

Τόσο η απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας όσο και αυτή του Ειρηνοδικείο Λαμίας, επικαλούνται το άρθρο 106 του Συντάγματος, και χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν 4093/2012 βάσει του οποίου εγκρίθηκαν οι συγκεκριμένες περικοπές τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Επομένως, δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση, από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας, να κατανέμεται πάντοτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι, κατά κανόνα, είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους και να ευνοούνται άλλες κατηγορίες από την ασυνέπεια των οποίων – κυρίως στο πεδίο της εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων – προκαλείται σε μεγάλο ποσοστό η δυσμενής αυτή συγκυρία (βλ. ΟλΣτΕ 1286/2012), ούτε, κατά μείζονα λόγο, η επισώρευση νέων επιβαρύνσεων σε βάρος των ίδιων κατηγοριών πολιτών (λ.χ. διαδοχικές μειώσεις αποδοχών ή συντάξεων), εάν τα προηγούμενα αποδείχθηκαν απρόσφορα και εφόσον με τα νέα μέτρα οι ίδιες κατηγορίες πολιτών υφίστανται υπέρμετρη απώλεια του προηγουμένως διαθέσιμου εισοδήματος τους».

Με βάση αυτό το σκεπτικό η απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαμίας υποχρεώνει το δήμο Λαμιέων να καταβάλει στους 34 υπαλλήλους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη «τα ποσά που αναλογούν στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας για το χρονικό διάστημα από 1.5.2013 έως 28.5.2015», δηλαδή 2.000 ευρώ σε καθέναν με το νόμιμο τόκο.

(ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα