Δικαστικό «χαστούκι» για τις «ματωμένες φράουλες» στη Μανωλάδα

Βαριά “καμπάνα” και αποζημίωση ύψους 676.363 ευρώ στα θύματα – εργαζόμενους επέβαλλε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου στην Ελλάδα για την  υπόθεση της Μανωλάδας που αφορά την περίοδο  από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Oι εργάτες τότε είχαν πυροβοληθεί όταν διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, με την υπόθεση να φτάνει στο δικαστήριο και τους κατηγορούμενους να αθωώνονται για τις πράξεις τους. 

Η προσφυγή της υπόθεσης «Chowdhury και λοιποί κατά Ελλάδας» αφορά σε παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαικής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το οποίο απαγορεύει την καταναγκαστική εργασία.  Η προσφυγή ασκήθηκε από 42 υπηκόους Μπαγκλαντές οι οποίοι εργάζονταν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε συγκομιδή φράουλας στη Μανωλάδα.

Οι μετανάστες εκπροσωπήθηκαν στο ΕΔΔΑ από το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» και το «Open Society Justice Initiative».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της απόφασης, το  Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η προσφεύγοντες ήταν θύματα εμπορίας trafficking καθώς και καταναγκαστικής εργασίας, διευκρινίζοντας παράλληλα πως και η εκμετάλλευση μέσω της εργασίας είναι πτυχή της εμπορίας ανθρώπων.

Στην απόφαση το ΕΔΔΑ αναφέρεται εκτενώς στις παραλήψεις και παραβάσεις του ελληνικού κράτους αναφορικά στην αποτροπή του trafficking, στην προστασία των θυμάτων  καθώς και στην αποτυχία διεξαγωγής αποτελεσματικής έρευνας του περιστατικού – παρά τις καταγγελίες που προΰπαρχαν της δημοσιοποίησης του σκανδάλου.

Το ΕΔΔΑ αναφέρεται ακόμα και στο γεγονός πως το ελληνικό δημόσιο απέτυχε να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την υπόθεση αυτή.

Η δικαστική απόφαση καταδικάζει την Ελλάδα για τις παραλήψεις της και επιβάλει την καταβολή του ποσού των 16.000 ευρώ σε κάθε προσφεύγοντα, καθώς και περίπου 5.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα