Διμέτωπος κατά Καμμένου-Τσίπρα και κυβερνητικό πρόγραμμα 100 ημερών

«Πολεμικές επιχειρήσεις» σε κάθε μέτωπο. Αυτή είναι η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στους επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας, με τον ίδιο να δίνει το παράδειγμα, καθώς μετά την άγρια σύγκρουση της Δευτέρας στη Βουλή, το πρωί της Τετάρτης, βρέθηκε (για δεύτερη φορά) στην Μάνδρα Αττικής.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ο πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης επιδιώκει να πλήξει εις διπλούν τον κυβερνητικό συνασπισμό και προσωπικά τον πρωθυπουργό. Δεν είναι τυχαίο ότι από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής έβαλε και τον Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο των ευθυνών για το deal του Πάνου Καμμένου, την επόμενη ημέρα –σε συνεδρίαση στην Πειραιώς– μίλησε για τον «πρωθυπουργό των φόρων και των μεσαζόντων», ενώ την Τετάρτη επισκέφτηκε την πληγείσα περιοχή της Δυτικής Αττικής, εκεί όπου ο κ. Τσίπρας βρέθηκε για λίγα λεπτά και εξ αποστάσεως. Με απλά λόγια, η εντολή Μητσοτάκη είναι «χτυπήματα» στο λεγόμενο (σ.σ. και πολυδιαφημισμένο) «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, με ταυτόχρονη ανάδειξη της «απουσίας» του πρωθυπουργού από την κοινωνία. «Εκεί που κάποτε ύψωνε επαναστατικά λάβαρα, πλέον δεν τολμάει ούτε να περπατήσει», σχολιάζει στην «Α» συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, σε σύσκεψη τομεαρχών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Τρίτης στην Πειραιώς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε εντολή να ξεκινήσει σε επίπεδο σύνταξης νομοθετικών κειμένων το πρόγραμμα «των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης». Μία κίνηση που δείχνει ότι στην «γαλάζια» παράταξη πιστεύουν ότι το 2018 θα είναι έτος πολιτικών εξελίξεων και μάλιστα όχι σε βάθος χρόνου. Βέβαια, τόσο δημοσίως όσο και στους στενούς του συνεργάτες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει την βαθιά πεποίθηση ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν όσο πιο μακριά μπορούν τις κάλπες. Με βάση τις εξαγγελίες του από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τα πρώτα τρία νομοσχέδια μίας κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι τα εξής:

– Νομοσχέδιο για την νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης, το οποίο θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί.
– Νομοσχέδιο για μία τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, στην οποία περιλαμβάνεται η μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Στην ίδια μεταρρύθμιση περιλαμβάνεται η μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και η αύξηση του ορίου για υποβολή ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ.
– Νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση των επενδύσεων.

«Περιμένουμε απαντήσεις»
Για την Νέα Δημοκρατία το θέμα της συμφωνίας για την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία δεν έληξε στην συνεδρίαση της Δευτέρας. «Ο κ. Τσίπρας με καληνύχτισε και έφυγε τρέχοντας. Εγώ κοιμήθηκα μια χαρά, μάλλον αυτός έχει πολλούς λόγους να έχει χάσει τον ύπνο του. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αγχωμένος να ταυτίζεται με έναν απαξιωμένο υπουργό. Ο πρωθυπουργός των φόρων είναι και πρωθυπουργός των μεσαζόντων. Τσίπρας και Καμμένος είναι σφιχταγκαλιασμένοι σε ένα σπιράλ τοξικότητας. Είναι δύο όψεις του ίδιου απαξιωμένου νομίσματος», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στους «γαλάζιους» τομεάρχες.

«Ρωτήσαμε και δεν πήραμε καμία απάντηση, γιατί μπήκε μεσάζοντας σε μία διακρατική συμφωνία που απαγορεύεται από τον νόμο. Γιατί ο ίδιος μεσάζοντας μπαινόβγαινε στο υπουργείο; Για ποιο λόγο η Σαουδική Αραβία μιλάει για 100.000 βλήματα και η ελληνική κυβέρνηση μιλάει για 300.000; Υπάρχει συμφωνία τελικά και, αν υπάρχει, πού είναι τα λεφτά; Σε όλα αυτά δεν δόθηκε καμία πιστευτή απάντηση», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός παρέχει πλέον μία άνευ όρων στήριξη στον κ. Καβμμένο. «Είναι πλέον συνένοχος», σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. Τέλος, επανέλαβε στα μέλη του κόμματος στην Επιτροπή Εξοπλισμών να καλέσουν τους άμεσα εμπλεκόμενους. «Φαντάζομαι αν δεν έχει κάποιος κάτι να κρύψει, δεν έχει λόγο να μην προσέλθει. Εγγυώμαι προσωπικά ότι η αλήθεια θα λάμψει», τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό ακριβώς έγινε την Τετάρτη, με τους βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να καταθέτουν αίτημα προς την πρόεδρο, για άμεση σύγκληση της Επιτροπής, προκειμένου όπως αναφέρουν να διερευνηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, ζητούν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση (ο πρέσβης της Ελλάδας στην Σαουδική Αραβία, ο Β. Παπαδόπουλος, ο Τζ. Σφακιανάκης κ.ά.).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα