“Δοκιμάζεται η επιβίωση”

Σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια επίκαιρης επερώτηση του κόμματός της για την Υγεία.
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Στα Νοσοκομεία σήμερα κρίνεται η επιβίωση και δοκιμάζεται πραγματικά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια», είπε αρχικά και εξήγησε ότι παρά τις εξαγγελίες, μειώθηκε δραματικά το προσωπικό, στην πράξη διευρύνθηκαν οι ανισότητες, μειώθηκε η χρηματοδότηση και αυξήθηκε η συμμετοχή των πολιτών στις δαπάνες υγείας.
Ειδικότερα, η κυρία Γεννηματά παρέθεσε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τι τελικά έγινε.
* Πρωταπριλιά 2015: Διορίζουμε άμεσα 4.500 στην υγεία. 24 Γενάρη 2016: Διορίσαμε 4.500 στην υγεία. Η αλήθεια: 0 διορισμοί στην υγεία το 2015.
* ΔΕΘ 2016: 10.000 διορισμοί στην Υγεία τους προσεχείς μήνες. Η αλήθεια: 985 αφορούν τις εγκεκριμένες από το 2014 θέσεις που δεν έχουν προσλάβει ακόμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι επί ΠΑΣΟΚ κατασκευάστηκαν 6 Πανεπιστημιακά και 30 Νομαρχιακά Νοσοκομεία, τα 190 από τα 200 Κέντρα Υγείας, ότι επεκτάθηκε το ΕΚΑΒ σε όλη την χώρα, ότι ιδρύθηκε ο ΟΚΑΝΑ, ο ΕΟΠΥΥ, ότι προχώρησαν όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις από την ψυχική υγεία, από τις φρικτές εικόνες της Λέρου μέχρι την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι στόχος του κόμματος της είναι «να σταματήσει ο κατήφορος, η διάλυση, η υποβάθμιση των Δημόσιων Νοσοκομείων, της Δημόσιας Υγείας», με δεδομένο ότι στην «Ελλάδα του 2016 χρησιμοποιούν ως πρότυπο δομές της Κούβας του 1960».
Τέλος, η κυρία Γεννηματά πρότεινε με μια νέα Εθνική Πολιτική Υγείας, με ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Καταγγελίες Λοβέρδου

Ένταση και αντεγκλήσεις σημειώθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα δανείων από τράπεζες σε Κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης, με κυβερνητικούς βουλευτές να αντιδρούν έντονα, στις κατηγορίες βουλευτών της αντιπολίτευσης, ότι η πλειοψηφία έχει έτοιμο πόρισμα και να τους κατηγορούν για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
Το κλίμα πυροδοτήθηκε, όταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ισχυρίστηκε πως «με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, ότι σύντομα έρχεται το πόρισμα της Εξεταστικής και θα δούμε ποιος θα γελάσει, αποδεικνύει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία το έχει ήδη έτοιμο».
«Παρακαλώ μην μας κοροϊδεύετε. Αν έχετε ενημερώσει τον πρωθυπουργό γι αυτά έχετε ευθύνη», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος, αντέδρασε, καταλογίζοντας «σκοπιμότητα στις συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Λοβέρδου που δεν βοηθούν στην εξέταση μαρτύρων». «Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε σε αυτό που ξέρει ολόκληρη η Ελλάδα. Στις 19 Δεκεμβρίου θα δοθεί το πόρισμα. Ουδέν μένει κρυπτό. Αν κάποια μέλη δεν θέλουν πόρισμα μπορούν να ανησυχήσουν. Κανένα πόρισμα δεν είναι έτοιμο, καμία σύνδεση δεν έχουμε με κέντρα εξουσίας», επισήμανε ο κ. Φάμελος.
Τέλος ο κ. Λοβέρδος κατέληξε: «Αν ο πρωθυπουργός έχει προκαθορίσει το πόρισμα αυτό είναι Εβρέμ Χότζας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα