Δρόμος διάσπαρτος με αγκάθια

Έχει γραφθεί κατά κόρον ότι ο Σεπτέμβριος του 2017 θα είναι ο μήνας της Κεντροαριστεράς. Δηλαδή, θα ξεκαθαρίσει εάν οι δυνάμεις που βρίσκονται μεταξύ των συμπληγάδων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας καταφέρουν να ενοποιηθούν και να δημιουργήσουν έναν νέο φορέα, είτε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, είτε με άλλο όνομα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αναμφίβολα οι δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι πολλές, αλλά ίσως η εκλογή αρχηγού από την βάση διευκολύνει τις προσπάθειες. Ειδικά εάν οι ψηφοφόροι που μετάσχουν στην εκλογή αρχηγού είναι παραπάνω από το ψυχολογικό όριο των 150.000.

Το μεγαλύτερο αγκάθι που υπάρχει είναι ο νέος φορέας. Αυξάνονται οι φωνές, οι οποίες τονίζουν πως πρέπει να προχωρήσουν όλοι σε έναν ενιαίο φορέα, όπως είχε ζητήσει από το 2016 ο Σταύρος Θεοδωράκης. Κάτι που επιθυμεί και η ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία μάλιστα πρότεινε να υπάρξει ταυτόχρονη ψηφοφορία με την εκλογή αρχηγού, ώστε να αποφασίσει η βάση. Αυτό επί της ουσίας ζήτησε και ο εκ των επικεφαλής των Κινήσεων για την Σοσιαλδημοκρατία Γιάννης Τούντας, σε άρθρο του προ ολίγων 24ώρων.

Αντίθετα, πιστοί στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παραμένουν η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της αυτοδιάλυσης των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών παραμένει λεπτό, με τις απόψεις να διίστανται από επιτελείο σε επιτελείο.

Οι υποστηρικτές της άποψης για αυτοδιάλυση των κομμάτων επιχειρηματολογούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί ένα νέο μήνυμα στην κοινωνία, ότι γεννιέται κάτι νέο, που αφήνει πίσω τα μικροκομματικά συμφέροντα και τις παθογένειες του παρελθόντος. Από την άλλη, όσοι ζητούν να μην διαλυθούν τα κόμματα τονίζουν πως δεν είναι δυνατόν να υποσταλούν ιστορικές σημαίες και λάβαρα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ.

Οι πιο ψύχραιμοι μας εξηγούσαν ότι τελικά και σε αυτές τις διαφωνίες την λύση θα την δώσουν οι ψηφοφόροι. Διότι εάν εκλέξουν την Φώφη Γεννηματά ως επικεφαλής του νέου φορέα, τότε θα δείξουν ότι επιθυμούν την παραμονή των κομμάτων και των Κινήσεων που συνεργάζονται στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Εάν όμως εκλέξουν κάποιον από αυτούς που επιθυμεί την αυτοδιάλυση των κομμάτων και την δημιουργία νέου φορέα, θα στείλουν ένα σαφέστατο μήνυμα ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν εκφράζει το νέο.

Διαφωνίες
Ήδη η Επιτροπή Αλιβιζάτου συνεδρίασε χθες για να αποφασίσει καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων, αλλά και άλλες λεπτομέρειες. Βέβαια, ένα νέο αγκάθι που προκύπτει είναι το γεγονός ότι ο Νίκος Αλιβιζάτος με την σύμφωνη γνώμη κι άλλων μελών ασπάζεται ότι πέραν της κάλπης πρέπει να υπάρχει και ηλεκτρονική ψηφοφορία, όπου όπως τονίζεται έχει γίνει ήδη σχετική προεργασία από τον Γιάννη Αναστασάκο και είναι ασφαλής. Την ηλεκτρονική ψηφοφορία χρησιμοποίησε και το Ποτάμι στο τελευταίο του συνέδριο που επανεξελέγη ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία θα λαμβάνουν όσοι επιθυμούν να μετάσχουν με ηλεκτρονικό τρόπο έναν κωδικό, ο οποίος μετά την ψηφοφορία θα είναι άκυρος. Παράλληλα, θα εγγράφεται ο ψηφοφόρος στο σύστημα, οπότε δεν θα είναι δυνατόν να ψηφίσει στις κάλπες που θα έχουν στηθεί σε όλη την Επικράτεια.

Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν άκουσαν ευχάριστα αυτήν την πρόταση, την οποία όχι μόνο αποδέχονται οι άλλοι υποψήφιοι, αλλά την επιζητούν. Μάλιστα, σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πληροφορίες, την απαίτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε μία από τις τελευταίες επικοινωνίες που είχε με τον Νίκο Αλιβιζάτο. Αντίθετα, η Χαριλάου Τρικούπη ζητά να στηθούν 1.000 κάλπες σε όλη την Επικράτεια και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου υπάρχει ενδιαφέρον. Οι συνεργάτες της κας Γεννηματά εκτιμούν πως με την παραδοσιακή μέθοδο της κάλπης θα μπορούν με την μορφή ζυμώσεων έξω από τα εκλογικά κέντρα να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους. Όμως με την ηλεκτρονική ψήφο έχουν τύχη όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έχουν δείξει σαφέστατα δείγματα ότι χρησιμοποιούν την τεχνολογία, όπως ο Γιώργος Καμίνης, ο Γιάννης Ραγκούσης, αλλά και το Ποτάμι στην περίπτωση που θα είναι τελικά υποψήφιος ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ένα άλλο σημείο διαφωνίας είναι το θέμα των debates. Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως δεν θα βοηθήσει η αντιπαλότητα σε πρώτο πλάνο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συμφωνούν όχι μόνο με την διοργάνωση τηλεμαχίας σε κάποιο κανάλι, αλλά ακόμη περισσότερο με το να διοργανωθούν 13 debates, ένα ανά περιφέρεια και όποιοι υποψήφιοι επιθυμούν να λάβουν μέρος. Εξυπακούεται ότι σε όλες τις μονομαχίες όλοι θα δηλώσουν «παρών». Κάτι που έχει τονίσει ο κ. Θεοδωράκης όταν ακόμη ήταν σε ισχύ η Επιτροπή Διαλόγου πέρυσι το καλοκαίρι.

Προβληματίζουν την Γεννηματά οι πολλές υποψηφιότητες
Ανήμερα των 43ων γενεθλίων τού ΠΑΣΟΚ, που θα εορταστούν την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την δεδομένη υποψηφιότητά της για την προεδρία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους την ιστορία του κόμματος, τις αρχές, τα οράματα με τα οποία ξεκίνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Παράλληλα στο επιτελείο της κας Γεννηματά ισχυρίζονται ότι πέραν των γενεθλίων θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει και άλλους πόντους με την επίσκεψη στην ΔΕΘ, λίγα 24ωρα μετά τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό, και θα αποδομήσει τα όσα πει ο κ. Τσίπρας.

Επίσης στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως το Μαξίμου θα προσπαθήσει να αντεπιτεθεί, καθώς ο μήνας Σεπτέμβριος προβλέπεται καυτός λόγω ΕΝΦΙΑ και αυξημένων φόρων. Και θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να αλλάξει την ατζέντα. Γι’ αυτό είναι όλοι έτοιμοι να απαντήσουν σε όσα θέματα θελήσει να ανοίξει το Μαξίμου, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Υπό αυτό το πρίσμα έγιναν και οι δηλώσεις της κας Γεννηματά ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη κερδίζει διαρκώς έδαφος. Η προοδευτική παράταξη επιστρέφει στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Επομένως, η επανάληψη του Μαΐου 2012 όταν τρία κόμματα βρέθηκαν πολύ κοντά στην πρώτη θέση είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι για τρεις».

«Η διαστολή του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2015 ήταν ένα ακραίο πολιτικό φαινόμενο το οποίο στηρίχτηκε στο λαθρεμπόριο της απάτης, με δόσεις αυταπάτης. Παρά το γεγονός ότι η διαστολή αυτή, όχι μόνο δεν είναι διατηρήσιμη, αλλά έχει ήδη εξανεμιστεί, ο εθισμός του ΣΥΡΙΖΑ στα αξιώματα σε συνδυασμό με την κατάρρευση της λαϊκής αποδοχής αναγκάζει την κυβέρνηση να οχυρωθεί στο καταφύγιο της εξουσίας. Όμως η ραγδαία πολιτική και κοινωνική τους απομόνωση θα επισπεύσει την ώρα των εκλογών και η αποδοκιμασία θα είναι εκκωφαντική», συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ανησυχία για τις πολλές υποψηφιότητες
Κι ενώ ήδη υπάρχουν δύο υποψήφιοι, οι Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Ραγκούσης, στο επιτελείο της κας Γεννηματά ανησυχούν με τις πληροφορίες ότι θα υπάρξουν κι άλλες υποψηφιότητες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ακούγεται έντονα πως και ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιάννης Μανιάτης θα μπουν στο παιχνίδι, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι το σκέφτεται και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ήταν υποψήφιος και για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 2015. Κι όπως λένε συνεργάτες της κας Γεννηματά, με αυτόν τον τρόπο φοβούνται πως και θα υπάρξει πολυδιάσπαση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αλλά το σημαντικότερο φοβούνται μήπως οι υποψήφιοι που αποκλειστούν από τον δεύτερο γύρο δεν την στηρίξουν εν συνεχεία.

Επίσης, τους τρομάζει το γεγονός της αποστασιοποίησης του κ. Βενιζέλου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί ανοικτά με την στρατηγική της κας Γεννηματά και το δείχνει. Έτσι εκτιμούν πως θα κινηθεί εναντίον της τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο.

«Μαγειρεύει» την υποψηφιότητά του και ο Σταύρος

«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, και θα αλλάξει. Αυτό φωνάξαμε το 2014, αυτός παραμένει ο στόχος μας και σήμερα». Με αυτήν την φράση απαντά τις τελευταίες ημέρες ο Σταύρος Θεοδωράκης στα ερωτήματα φίλων και γνωστών αν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της κεντροαριστεράς ή αλλιώς του προοδευτικού κέντρου, όπως ο ίδιος το αποκαλεί.

Λίγους μήνες πριν ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε απορρίψει, ως γνωστόν, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πρόταση της Φώφης Γεννηματά να ενωθούν η ΔΗΣΥ με το Ποτάμι. «Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο Κίνημα στο κέντρο, και όχι να ενώσουμε τους μηχανισμούς μας», ήταν η απάντησή του. «Και ένα νέο Κίνημα ξεκινάει, όχι με στημένα συνέδρια, αλλά με την εκλογή του αρχηγού από την κοινωνία», επέμενε να λέει στις συνεντεύξεις του.

Σήμερα λοιπόν που η τελική πρόταση Αλιβιζάτου φαίνεται να είναι «εκλογή αρχηγού χωρίς να προηγηθεί συνέδριο και δημιουργία νέου φορέα από μηδενική βάση, με διάφανες και ανοιχτές σε όλους διαδικασίες», ο Σταύρος Θεοδωράκης αισθάνεται δικαιωμένος και ετοιμάζεται να πει το μεγάλο «ναι» που θα αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο του κέντρου. Στην Σεβαστουπόλεως πιστεύουν ότι μόνο η δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος μπορεί να ενεργοποιήσει τους πολίτες που επιμένουν να απέχουν και να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που παρασύρθηκαν από την «κενή ρητορική του κ. Τσίπρα». Ενός προοδευτικού κινήματος με κεντροαριστερούς αλλά και κεντροδεξιούς, που θα απορρίπτει τον κρατικίστικο λαϊκισμό που ταλαιπώρησε στο παρελθόν την κεντροαριστερά και σήμερα είναι η κυρίαρχη, όπως λένε, ιδεολογία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Διαβουλεύσεις
Πάντως, η τελική απόφαση του επικεφαλής του Ποταμιού αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα και αφού πρώτα ο ίδιος διαβουλευθεί για μια ακόμη φορά με τους βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος. Αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να συγκληθεί η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) από όλη την Ελλάδα (η Κεντρική Επιτροπή του Ποταμιού), η οποία και θα χαράξει την νέα πορεία στο πλαίσιο των αποφάσεων του 2ου συνεδρίου του Ποταμιού που έγινε το 2016 και που όριζε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από ένα πραγματικό Κίνημα αλλαγής χωρίς στημένες διαδικασίες, χωρίς παζάρια, με ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ατζέντα και με σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τα λάθη και τις πρακτικές τού χθες».

Παραλλήλως, υπάρχουν άλλα δύο ενδεχόμενα που μελετώνται στο επιτελείο του Ποταμιού και προς ώρας δεν έχουν αποκλειστεί:
1ον] Η συνέχιση της αυτόνομης πορείας του Ποταμιού με την εντατικοποίηση της προσπάθειας να ενδυναμωθεί το κόμμα και να διεκδικήσει μεγαλύτερη κοινωνική εισδοχή.
2ον] Συμπόρευση με τους «σκληρούς» εκσυγχρονιστές (την Ώρα Αποφάσεων της Άννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Φλωρίδη), στο πλαίσιο της προσπάθειας για την συγκρότηση ενός σοσιαλφιλελεύθερου πόλου, ο οποίος δεν χωρά στην Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη.

Σιγουριά Καμίνη ότι θα προκριθεί στον 2ο γύρο
«Οι πολλές υποψηφιότητες δεν τρομάζουν. Αντίθετα είναι πολύ καλό, ειδικά εάν προέρχονται από διαφορετικές πλατφόρμες». Αυτό δήλωσε προ ημερών ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινώσει τις προθέσεις του. Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. θεωρείται βέβαιο ότι θα εισέλθει στην κούρσα, καθώς, ακόμη και εάν αποτύχει, κάτι που είναι το πιθανότερο, γράφει υποθήκη για το μέλλον στον νέο φορέα. Ο ίδιος, όσο και το κόμμα του είναι στην γραμμή ο νέος φορέας να είναι ενιαίος και να μην είναι συνένωση κομμάτων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, όσο και το επιτελείο του. Ο πρώην υπουργός τόνισε την αναγκαιότητα ενός μεταρρυθμιστικού πολιτικού πλαισίου έτσι όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται, ενώ υποστήριξε ότι με αυτόν στο τιμόνι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι σίγουρα αξιωματική αντιπολίτευση στις επόμενες εκλογές.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καμίνης θεωρείται ο άγνωστος «Χ». Σίγουρα ο μηχανισμός του στον δήμο της Αθήνας έχει αντεπεξέλθει δύο πολύ δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων, το 2010 και το 2014, και δηλώνει έτοιμος να δώσει το «παρών» στον δεύτερο γύρο. Το εντυπωσιακό είναι ότι συνεργάτες του δημάρχου εκτιμούν πως ο κ. Καμίνης θα είναι στον δεύτερο γύρο όσες υποψηφιότητες και εάν κατατεθούν, ενώ προεξοφλούν ότι θα υπερισχύσει της κας Γεννηματά από τον πρώτο γύρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα