“Δυνάμεις της αριστεράς που θα λέει “όχι” στους δανειστές και “ναι” στον λαό”

Tην πτώση της κυβέρνησης ζητά ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λάρισα, με θέμα τη δημιουργία κοινωνικού και πολιτικού μετώπου από δυνάμεις της Αριστεράς μαζί με τους Γιάννη Τόλιο (Λαϊκή Ενότητα) και Δημήτρη Καλτσώνη (Σύλλογος «Γιάννης Κορδάτος»).

Ο επικεφαλής του Σχεδίου Β, σε δήλωσή του πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, επιτέθηκε στη κυβέρνηση λέγοντας πως «σε λίγο καιρό θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ σε σχέση με τους προηγούμενους, καθώς θα έχει φέρει δύο μνημόνια», ενώ συνεχίζοντας τόνισε πως γίνεται εμφανές στον ελληνικό λαό ότι «το πακέτο για τη μείωση του ελληνικού χρέους είναι εικονικό, αφού συνοδεύεται με νέα μέτρα».

Ο κ. Αλαβάνος όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επεσήμανε μεταξύ άλλων, την ανάγκη να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «είναι ένα βήμα μεταξύ άλλων βημάτων για την απαλλαγή της χώρας από τις μνημονιακές καταστάσεις», ενώ εξήγησε πως υπάρχει ανάγκη συγκρότησης ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου δυνάμεων της Αριστεράς προκειμένου να εφαρμοστεί μια εναλλακτική πολιτική που θα λέει «όχι» στους δανειστές και «ναι» στο λαό.

Από την πλευρά του το στέλεχος της ΛΑΕ, Γιάννης Τόλιος σε δήλωση του υποστήριξε πως είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο που έχουμε βιώσει τα μνημόνια, οπότε μπαίνει το ερώτημα «τι κάνουμε;».

«Είναι χλευασμός αυτό που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως επιτυχία μετά και το τελευταίο eurogroup, που πλέον μιλάνε για ψίχουλα ρυθμίσεων για το χρέος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόλιος, ενώ συνέχισε πως «θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν μορφές και τρόποι ώστε να ανατραπεί η πολιτική αυτή, να διαγραφεί το χρέος και να γίνει αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων»

Επίσης το στέλεχος της ΛΑΕ σχετικά με το θέμα των «κόκκινων δανείων» πρότεινε πως θα πρέπει άμεσα να υπάρξει σεισάχθεια στα χρέη λαϊκών νοικοκυριών, ενώ εξήγησε πως για να μπορέσουν να εφαρμοστούν αυτές οι προτάσεις «χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα σε εθνικοποίηση τραπεζών».

«Φόρτωσαν τόσα δισ. στον ελληνικό λαό για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες, αλλά οι τράπεζες παραμένουν στους ιδιώτες και αυτό είναι απαράδεκτο» είπε, ενώ επανέλαβε την θέση της Λαϊκής Ενότητας για έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ως «απαραίτητο εργαλείο για να εφαρμοστούν αυτές οι φιλολαϊκές πολιτικές».

Τέλος, από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καλτσώνης, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο «Γιάννης Κορδάτος» δήλωσε πως «χρειάζεται ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και την απελευθέρωση του λαού και από την ολιγαρχία και τον ξένο παράγοντα».

Ο κ. Καλτσώνης τόνισε πως απαιτείται να υπάρξει άμεσα αποδέσμευση από την ΕΕ, διότι όπως είπε «δεν μπορούμε να έχουμε ανάκτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν μπορούμε να έχουμε πρόγραμμα βιομηχανικής και αγροτικής ανάπτυξης και κατάργηση των μνημονίων αν δεν έχουμε ρήξη και αποδέσμευση από την Ε.Ε»

Σχετικά με το ερώτημα για το ποιες είναι οι δυνάμεις που θα μπορούσαν να συγκλίνουν στη δημιουργία ενός τέτοιου Μετώπου, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου είπε πως πρέπει με σοβαρότητα να υπάρξει κάλεσμα στις δυνάμεις της Αριστεράς όπως είναι το ΚΚΕ, η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και «στο τεράστιο κομμάτι του ελληνικού λαού, σε κάθε δημοκράτη, ανένταχτο ριζοσπάστη, αλλά και προοδευτικό άνθρωπο ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουν για τη δημιουργία του Μετώπου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα