Δύσκολες «γαλάζιες» ισορροπίες με το Σκοπιανό

«Αποσπασματική λύση που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ολότητά του δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Με αυτή τη φράση στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεχείρησε από τη μία να κλείσει το μάτι στο δεξιό πολιτικό ακροατήριο του κόμματος, και από την άλλη να δείξει στους εταίρους ότι αναγνωρίζει πως έχει έρθει η ώρα να λυθεί το ζήτημα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τους βουλευτές του κόμματος από τους νομούς της Μακεδονίας, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και το συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει: στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, αλλά και στην έμπρακτη άρση των εκδηλώσεων αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ που υπάρχουν τόσο στο Σύνταγμα της γείτονος, όσο και στα σχολικά βιβλία. Ταυτόχρονα, κάτι που για την ώρα δείχνει να βολεύει και τον ίδιο, επεσήμανε ότι απαιτείται η ενιαία στάση των κυβερνητικών εταίρων (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) για το ζήτημα προκειμένου να δεχθεί να συζητήσει την πρόταση που θα έρθει στο Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά τους, οι βορειοελλαδίτες βουλευτές του κόμματος μετέφεραν το κλίμα που καταγράφεται στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ένα κλίμα «δύσκολο», όπως χαρακτηριστικά ακούστηκε, κάτι που διαπίστωσε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του την περασμένη εβδομάδα σε Πέλλα, Πιερία κ.α., όπου σχεδόν όποιον συνάντησε στον δρόμο τον ρώταγε τι γίνεται με το Σκοπιανό και του ζητούσε να μην πει «ναι» σε λύση που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία. Όσον αφορά το συλλαλητήριο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε και πάλι τη… μέση λύση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε βουλευτές, είστε ελεύθεροι να αποφασίσετε». Για την ώρα οι κ.κ. Κασαπίδης, Καράογλου και Γκιουλέκας έχουν εκδηλώσει πρόθεση να συμμετάσχουν, ενώ ενδέχεται να «συμπαρασύρουν» και άλλους βουλευτές από νομούς της Μακεδονίας.

Το λαϊκό αίσθημα

Τη δεδομένη χρονική στιγμή ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε την ευκαιρία να αφουγκραστεί ο ίδιος το λαϊκό αίσθημα. Διαβλέποντας λοιπόν τον κίνδυνο να «παγώσει» η πατριωτική βάση –το πιο δεξιό ακροατήριο– του κόμματος (σ.σ. που πολλοί εποφθαλμιούν) αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του στο θέμα. Για τα στελέχη της Πειραιώς κρίσιμη παράμετρος θα είναι, όπως πληροφορείται η «Α», η μαζικότητα αλλά και η σύνθεση του συλλαλητηρίου. Εάν δηλαδή γίνει μία μικρή συγκέντρωση με πολλά ακραία ή γραφικά πρόσωπα, τότε το όλο ζήτημα θα επανεξεταστεί.

Τέλος, όσον αφορά την ουσία που δεν είναι άλλη από το όνομα, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας (στον απόηχο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς) υπενθύμιζαν την ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη για σειρά άλλων παραμέτρων και κατέληγαν πως αυτή την ώρα δεν έχει κανένα νόημα η αντιπολίτευση να δέχεται ή να απορρίπτει ονόματα που είναι άγνωστο εάν έχουν καν προταθεί. «Την ευθύνη της διαπραγμάτευσης την έχει η κυβέρνηση και θα τοποθετηθούμε επισήμως όταν και εφόσον θα γνωστοποιηθεί όχι μόνον η ονομασία αλλά το σύνολο των παραμέτρων της συμφωνίας που θα διασφαλίσουν μία εθνικώς επωφελή λύση για τη χώρα μας», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Κινήσεις στήριξης από Σαμαρά και Καραμανλή

Την ίδια ώρα, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, που η γνώμη τους εξακολουθεί να έχει βαρύνουσα σημασία για βουλευτές και ψηφοφόρους της Ν.Δ., αν και δεν έχουν εκφραστεί δημόσια, εντούτοις έχουν χαράξει ξεκάθαρη «κόκκινη γραμμή» όσον αφορά το ζήτημα. Επιδεικνύοντας κινητικότητα, οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής προχώρησαν σε διαδοχικές συναντήσεις με τις οργανώσεις των Μακεδόνων της διασποράς, στέλνοντας μήνυμα ότι η «γαλάζια» παράταξη δεν πρόκειται να δώσει εν λευκώ συναίνεση στην κυβέρνηση. Πολλώ δε μάλλον ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς έχουν επιλέξει να κρατούν στο… σκοτάδι τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς και να αναλώνονται σε επικοινωνιακές επιθέσεις, ζητώντας προτάσεις χωρίς πρώτα να έχουν καταθέσει οι ίδιοι τη δική τους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής των παμμακεδονικών οργανώσεων, ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος», θέτοντας έτσι επί τάπητος όχι μόνον το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes αλλά και την ανάγκη να απαντηθεί η αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων. Μία θέση απόλυτα σύμφωνη με αυτή που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο δημόσια όσο και στις συσκέψεις για το Μακεδονικό που όλο και πιο συχνά γίνονται στην Πειραιώς. Όσον αφορά τον Αντώνη Σαμαρά εμφανίζεται, μέσω της απόλυτης ικανοποίησης που εξέφρασαν οι ίδιες οργανώσεις από την επαφή μαζί του, να συμμερίζεται τη θέση τους για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων, προσεγγίζοντας έτσι τη θέση του Συμβουλίου Αρχηγών του 1992.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα