«Δώστε ακίνητα στο Δημόσιο για να πληρώσετε φόρο κληρονομιάς»

Την εκχώρηση ακινήτου στο κράτος για την κάλυψη του φόρου κληρονομιάς προβλέπει η ενεργοποίηση διάταξης νόμου , όπως τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης με το σχέδιο να βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος έθεσε το ζήτημα ότι το 2015 οι αποποιήσεις κληρονομιάς έφτασαν τις 45.627 ενώ μεταξύ άλλων άφησε «παράθυρο για συμψηφισμό και με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι η διάταξη δεν είχε εκδοθεί παρά το ότι υπήρχε η σχετική νομοθετική ρύθμιση από το 2014 λόγω δημοσιονομικής στενότητας , όμως πλέον το δημόσιο είναι έτοιμο να προχωρήσει για να προστατευθεί ο φορολογούμενος και να του δοθεί μια επιπλέον δυνατότητα αποπληρωμής φόρου.

Με την απόφαση θα καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος εκτίμησης του ακινήτου αλλά και οι προϋποθέσεις για την εκχώρηση των ακινήτων στο Δημόσιο από τους φορολογουμένους που δεν διαθέτουν τα χρήματα για να εξοφλήσουν τον φόρο κληρονομιάς.
Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρξει και πρόβλεψη έτσι ώστε αν για παράδειγμα η οφειλή είναι 30.000 και το προς παραχώρηση ακίνητο έχει αξία 50.000 ευρώ ο φορολογούμενος να μη χάνει τη διαφορά των 20.000 ευρώ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Β’ Πειραιά των ΑΝ.ΕΛ Δημήτρης Καμμένος ζήτησε και γενικότερη προστασία των φορολογουμένων ώστε να αντιμετωπιστεί η ραγδαία άνοδος του φαινομένου της αποποίησης κληρονομιάς.

“Δεν θα πρέπει να προκαλέσουμε εμείς κίνημα “ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩ”. Η ακίνητη περιουσία για τον Έλληνα είναι ιερή. Ματώνει για να πληρώνει τον φόρο και τον ΕΝΦΙΑ. Πρέπει να τον προστατεύσουμε” είπε ο κ. Καμμένος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα